Coronavirus

TV 2 erfarer: Sundhedsordførere kaldt til møde - nye restriktioner kan være på vej

Den simpleste løsning ville være, hvis Danmark blev delt ved Storebælt, siger virolog.

Folketingets coronafølgegruppe, som består af partiernes sundhedsordførere, er kaldt til orientering i Sundhedsministeriet klokken 12.15. Det erfarer TV 2.

- Det er et møde uden dagsorden, men tidligere har et sådan møde indikeret, at nye restriktioner kan være på vej, siger TV 2s politiske analytiker Hans Redder.

Mødet kommer samme dag, som flere eksperter har været ude med anbefalinger om yderligere coronarestriktioner frem mod jul.

TV 2 erfarer

Denne artikel bygger på oplysninger fra anonyme kilder, da informationerne kun har været mulige at fremskaffe under betingelse af anonymitet.

Det har TV 2 accepteret, fordi TV 2 finder oplysningerne relevante for offentligheden.

Med ni dage til juleaften opfordrer de til, at rejser på tværs af landet aflyses som følge af de stigende smittetal for coronavirus - særligt i hovedstaden.

Allan Randrup Thomsen, der er professor i eksperimentel virologi ved Københavns Universitet, mener, at regeringen bør indføre retningslinjer, der forhindrer især københavnerne i at rejse ud af hovedstadsområdet.

- Den simpleste løsning ville være, hvis Danmark blev delt ved Storebælt – Region Sjælland er også relativt hårdt ramt. En anden mulighed ville være at sige, at man kun må befinde sig 50 eller måske 100 kilometer fra sin bopæl, siger han til TV 2.

For tidligt med regionale nedlukninger, mener sundhedsordfører

Rasmus Horn Langhoff, der er sundhedsordfører for Socialdemokratiet, siger til Ritzau, at det er for tidligt at tale om regional eller kommunal nedlukning.

- Det er for tidligt i dag at træffe beslutning om, hvorvidt der skal indføres nye restriktioner. Der går nogle dage, før man kan se effekt af de restriktioner, der er blevet indført.

Samtidig er en række fynske borgmestre indkaldt til møde tirsdag eftermiddag med sundhedsministeren heriblandt borgmester i Nyborg, Kenneth Muhs (V).

- Vi går ud fra, at vi får en national opdatering på, hvad der skal ske de kommende dage og uger, siger Kenneth Muhs til TV 2 Fyn.

Bekymrende smittetal i København

Københavns Kommunes overborgmester, Lars Weiss (S), opfordrer københavnerne til at udvise ekstra omtanke og forsigtighed i den kommende tid som følge af den stigende smitte med covid-19 i kommunen.

- Selvom vi alle trænger til at slippe for corona, er vi ikke ved slutningen endnu. Desværre. Tværtimod står vi lige nu over for en skræmmende stigning i smitten, som kræver en ekstra indsats fra os alle sammen for at stoppe smittespredningen, siger Lars Weiss i en pressemeddelelse.

Opfordringen kommer, dagen efter at det kom frem, at Københavns Kommune er den danske kommune, hvor der er flest smittetilfælde per indbygger.

Situationen i hovedstaden skaber bekymring i blandt andet Varde, hvor borgmesteren frygter, at unge kan tage smitten med hjem til jul og skabe lokale smitteudbrud blandt de sårbare grupper. .

- Jeg er bekymret for en jul, hvor vi bringer vores unge mennesker hjem fra de store byer, hvor vi henter vores ældre på plejecentrene, og hvor vi alle samles om det samme bord, de samme serveringsfade og de samme julegodter. Jeg kan frygte, at det, der skulle være en dejlig jul med familien, kan resultere i det mest ulykkelige. At vores ældre bliver smittet, og at de bringer smitten med tilbage på plejecentret og smitter de andre beboere og medarbejdere, siger Erik Buhl Nielsen (V), borgmester i Varde i en tale på Facebook.

Han opfrodrer til at sætte nogle af juletraditionerne på pause i år og huske på, at man kan sende hilsner uden at mødes fysisk.