Samfund

Politiaftale på plads

Højere bødetakster, dyrere køreprøver og flere fartkontroller skal være med til at finansiere aftalen.

Et bredt flertal i Folketinget er blevet enige om en ny politiaftale, der især fokuserer på at sikre flere betjente lokalt.

Aftalen sikrer blandt andet, at der over de næste tre år skal skal uddannes flere betjente, ligesom der vil blive opført flere lokale politistationer.

Her er nogle af aftalens hovedpunkter:

  • I alt 450 flere betjente. Heraf skal 110 være ekstra lokalbetjente landet over.
  • Der kommer 20 nye nærpolitistationer landet over.
  • Rejseholdet vender tilbage for at styrke politiets drabsefterforskning.
  • En lang række færdselsopgaver vil overgå til Transport- og Boligministeriet. Derfor bliver 115 betjente overført fra det område til anden tjeneste.
  • Der indføres en politigaranti på områder, hvor der er et særligt hensyn til borgernes tryghedsfølelse. Det drejer sig om indbrud i private hjem, vold, voldtægt og narkotikasalg ved skoler. Hvad garantien omfatter, er endnu uklart.

Politiets og anklagemyndighedens bevilling bliver øget med 650 millioner kroner i 2021, stigende til en milliard kroner i 2023.

- Der kommer flere politibetjente, og de kommer mere ud i landet. Det kommer danskerne til at mærke ved, at vi laver 20 nye nærpolitistationer med mindst fem politifolk tilknyttet hver eneste station, siger justitsminister Nick Hækkerup (S) til TV 2.

Aftalen betyder, at man i 2021 vil begynde at uddanne flere betjente. Derudover har man aftalt at kigge på, om straffeloven skal moderniseres i forhold til digitale forbrydelser.

Desuden vil Den Uafhængige Politiklagemyndighed blive styrket, oplyser Enhedslisten.

Særlige enheder for voldtægtsofre

Som følge af aftalen vil der også blive etableret nogle særlige enheder i hver politikreds, der skal tage sig af voldtægtssager.

I en pressemeddelelse skriver SF, at politiaftalen sikrer 125 betjente, der er særligt uddannede i ofres traumer og håndtering af stalking, voldtægt og æresrelaterede forbrydelser.

Desuden vil der blive oprettet særlige videoafhøringsrum til skånsom afhøring af sårbare ofre. SF's retsordfører, Karina Lorentzen, er derfor meget tilfreds med aftalen.

- Det er et kæmpe fremskridt for ofrene, at vi nu får enheder i hver politikreds, som møder ofrene i øjenhøjde og styrker efterforskningen, siger hun.

Højere bøder og flere fartkontroller

Som led i finansieringen af politiaftalen har partierne aftalt, at man vil hæve bødetaksten for på den måde at indsamle 100 millioner kroner.

Desuden vil der være flere fartkontroller, hvor 25 yderligere såkaldte ATK-enheder, der står for automatisk trafikkontrol, bliver indført.

Prisen på teori- og køreprøver stiger også fra 600 kroner til 1000 kroner, og prisen for at få lavet et nyt pas, hvis man mister sit gamle, er blevet fordoblet. Det koster i dag 628 kroner at få lavet nyt pas.

Derudover vil det også blive dyrere at få våbentilladelse.

En stor sejr for Nick Hækkerup

Ifølge politisk kommentator Hans Engell, der selv er tidligere justitsminister, er det en vigtig aftale for Nick Hækkerup.

- Det er i høj grad en sejr for Nick Hækkerup. Politiaftalen har jo været rigtig længe undervejs og er blevet udskudt flere gange.

I begyndelsen af 2020 begyndte man allerede at diskutere en politiaftale, og i februar nærmede forhandlingerne sig - men blev igen udsat.

- De var tæt på at få det i hus, men så kom coronaen lige pludselig, siger Hans Engell.

Netop coronavirus-pandemien og de tilhørende udfordringer var også noget af det, Nick Hækkerup fremhævede efter forhandlingerne.

- Dansk politi har i løbet af det seneste år løftet mange flere opgaver i forbindelse med coronavirus, sagde han og forklarede, at de nu ville blive styrket yderligere til at håndtere presset.

Venstre forlod forhandlingsbordet, inden en aftale var i hus. Ifølge retsordfører Inger Støjberg (V) var de uenige i finansieringen af den nye politiaftale.