Coronavirus

Smitteramt kommune må ikke lukke skoler

Kolding Kommune har fået en melding fra Børne- og Undervisningsministeriet om, at kommunen ikke må hjemsende skolebørn fra 5. klasse.

I Kolding Kommune vil man gerne imødegå et stigende tal for smitte med coronavirus ved blandt andet at sende skolebørn fra 5. klasse hjem og fjernundervise dem.

Men det må kommunen ikke for Børne- og Undervisningsministeriet, oplyser Thomas Boe, kommunaldirektør i Kolding Kommune, til DR.

- Desværre har vi fået en melding fra Undervisningsministeriet om, at det må vi ikke. Vi må ikke tage en generel beslutning som kommune. Vi må kun tage en beslutning om hjemsendelser eller nedlukninger på enkelte skoler og ud fra det konkrete smittetryk, siger Thomas Boe til DR Nyheder.

Børn fra 5. klasse og opefter er sendt hjem fra skole som en del af de restriktioner, som er indført i 69 kommuner i Danmark – men Kolding er ikke blandt de kommuner.

- Vi ville ellers gerne tage en generel beslutning, når vi ser, hvor højt smittetallet er, siger Thomas Boe.

Restriktioner i 69 kommuner

10. december indførte regeringen restriktioner i yderligere 38 kommuner, så antallet af kommuner, der er ramt af delvis nedlukning nu er 69. Men Kolding er ikke blandt de 69 kommuner, hvor restriktionerne gælder.

Men i den senere tid har kommunen oplevet et stigende smittetal - på Statens Serum Instituts (SSI) overvågningskort over smitten med coronavirus i Danmark ligger Kolding lige nu nummer 57 blandt landets 98 kommuner.

Kolding Kommune har mandag aften et incidenstal - antal smittede per 100.000 indbyggere - på 178,5.

TV 2 forsøger at få en kommentar fra Børne- og Undervisningsministeriet.

For en uge siden indførte regeringen på grund af stigende smitte med coronavirus restriktioner i 38 kommuner, fortrinsvis omkring København. I onsdags blev der indført restriktioner i yderligere 31 kommuner, fortrinsvis i Region Sjælland og Region Midtjylland, men også i blandt andet Aalborg.

Her er restriktionerne, der gælder i de i alt 69 kommuner:

  • Alle restauranter og barer lukker. Der må dog stadig sælges takeaway ud af huset.
  • Kulturinstitutioner, teatre, spillesteder, museer, biografer og biblioteker skal lukke indendørsarealer.
  • Alle skolebørn fra femte klasse og opefter sendes hjem og skal undervises digitalt. Det gælder også studerende på voksenuddannelser samt kursister.
  • Offentlige arbejdsgivere opfordres til at hjemsende alle medarbejdere, der ikke varetager kritiske funktioner. Private arbejdsgivere opfordres også "kraftigt" til at hjemsende medarbejdere, hvis det er muligt.
  • Svømmehaller, fitnesscentre og lignende skal holdes lukket.
  • Indendørs idræts- og foreningsliv lukkes ned. Professionel idræt er undtaget.
  • Indendørsarealer i forlystelsesparker, zoologiske haver, akvarier og lignende skal holde lukket for offentligheden.