Coronavirus

3552 nye tilfælde af coronavirus

3,00 procent af alle coraprøver de seneste 28 timer var positive. Det er rekord.

Der er registreret 3552 nye tilfælde af coronavirus i Danmark siden fredag eftermiddag. Det viser de nyeste tal fra Statens Serum Institut.

Tallene opdateres normalt klokken 14, men er lørdag blevet forsinket på grund af tekniske problemer. Derfor dækker dagens tal over 28 timer og ikke de sædvanlige 24 timer.

Fredag var der 3075 nye tilfælde på baggrund af 109.220 prøver.

Hvis vi overhovedet har lært noget de seneste ni måneder, så er det lige præcis nu, vi skal bruge det

Jens Lundgren, professor, Rigshospitalet

De nye tilfælde er fundet på baggrund af 118.130 coronaprøver og det er tredje dag på stribe med flere end 3000 smittede.

De seneste tal giver en positivprocent på 3,00, hvilket vil sige, at tre procent af alle analyserede prøver de seneste 28 timer er positive. Tallet er det hidtil højeste.

Fredag var positivprocenten 2,82, og torsdag var den 2,81.

Gælder om at bremse smitten

Tallene er bekymrende, men det er også det billede, vi har set udvikle sig over de seneste 14 dage, forklarer Jens Lundgren, der er professor i infektionssygdomme på Rigshospitalet.

I modsætning til november, hvor smittetallet var højt, men nogenlunde stabilt, ser vi nu en "uheldig epidemisk tendens" med udbredt smitte. Derfor gælder det om at få bremset smittespredningen.

- Hvis vi overhovedet har lært noget de seneste ni måneder, så er det lige præcis nu, vi skal bruge det, siger Jens Lundgren til TV 2.

Den seneste udvikling i smittespredningen fik i denne uge regeringen til at skærpe coronarestriktionerne i 69 af landets 98 kommuner.

Der går dog noget tid endnu, før de forhåbentlig kan aflæses i tallene.

- De personer, der bliver testet positive i dag, blev smittet for cirka en uge siden. Så der er en latenstid, før vi kan se, at befolkningens adfærd skinner igennem på tallene, siger Jens Lundgren.

- Så det, vi kan håbe på, er, at folk virkelig har forstået alvoren nu, og virkelig strammer sig op i øjeblikket, tilføjer han.

Otte nye dødsfald

Lørdag er der registreret otte nye dødsfald. Dermed er 935 personer døde med coronavirus i Danmark.

Antallet af indlæggelser er steget med 10 til 371. Heraf er 54 i intensivbehandling, og 31 af dem er i respirator.

Ifølge Joachim Hoffmann-Petersen, der er formand for landets intensiv- og anæstesilæger, har flere hospitaler nu bevæget sig fra niveau 1 til niveau 2.

- Det betyder, at man må udskyde planlagte operationer, for eksempel for hofte, knæ og skulder, siger han til Ritzau.

Det gælder eksempelvis sygehuse i Region Sjælland, der har måttet aflyse operationer af ikke-hastende karakter.