Samfund

Chefredaktør anklager Mette Frederiksen for Trump'ske tendenser – Helt vild anklage, mener S

Retorikprofessor mener, det kan udgøre et demokratisk problem, hvis statsministeren ikke i tilstrækkelig grad stiller op til interviews.

"Trumpistiske tendenser præger statsminister Mette Frederiksens kommunikation".

Weekendavisens chefredaktør, Martin Krasnik, langer i en leder i fredagens avis kraftigt ud efter statsministerens pressehåndtering og syn på journalister.

Hendes slående ulyst til at lade sig interviewe kritisk af professionelle journalister er et demokratisk problem

Tom Jensen, chefredaktør, Berlingske

Ifølge Krasnik styrer Frederiksen pressen med hård hånd, uden at journalister kan stille kritiske modspørgsmål til hende.

Blandt andet fordi hun i et stort omfang bruger sociale medier på bekostning af traditionelle medier.

Hvor Trump benytter sig af Twitter, bruger Mette Frederiksen Facebook og Instagram til at sno sig uden om kritiske spørgsmål, mener Krasnik.

- Hun gør det mere forfinet og mindre aggressivt end Trump, men håndværket er det samme. På Facebook og Instagram kommunikerer hun og hendes ministre simpelt og uimodsagt til deres vælgere, skriver Krasnik, der bakkes op i dele af kritikken af Berlingskes chefredaktør, Tom Jensen.

Retoriker: - Manglende interviews kan være et demokratisk problem

Lisa Villadsen er retorikprofessor på Københavns Universitet, og hun har fulgt den amerikanske debat og Trumps måde at argumentere på tæt.

De stramt styrede pressemøder kan ikke stå alene

Lise Villadsen, retorikprofessor, Københavns Universitet

Hun mener, der er langt til amerikanske tilstande i Danmark, og at Frederiksens forgænger, Lars Løkke Rasmussen, også benyttede sig af Facebook til at dele ud af både politik og privatliv.

Grebet er med andre ord langt fra nyt.

- Det, der kendetegner Trumps ageren på de sociale medier, er angreb på modstandere og journalister og et evigt fokus på, hvad der er godt for ham. Der taler Mette Frederiksen om fællesskabets bedste. Jeg synes, kritikken er overdrevet, siger Villadsen.

Et af Martin Krasniks kritikpunkter er, at Frederiksen ikke stiller op til længere og dybdeborende interviews, og det synspunkt deles af Berlingskes chefredaktør, Tom Jensen.

Ifølge Tom Jensen sker Mette Frederiksens hyppige brug af Facebook på bekostning af interviews til de etablerede medier.

- Hendes og hendes ministres slående ulyst til at lade sig interviewe kritisk af professionelle journalister er et demokratisk problem, skrev han.

"Trump" er blevet en vending, man altid bruger, når nogen gør noget, man er uenig med

Henrik Kjerrumgaard, tidligere journalist og politisk rådgiver

Og her er Villadsen enig. Statsministeren bør stille sig til rådighed for pressen, som den efterlyser. En svækket presse er lig et svækket demokrati, lyder det.

- Det er et demokratisk problem, hvis pressen ikke kan udfordre regeringens beslutninger. Der kan de stramt styrede pressemøder ikke stå alene, siger hun.

Politisk rådgiver: Inflation i ordet Trump

Krasnik anklager i sin leder Frederiksen for at være populist.

- Det signaleres, at de, der ikke er med regeringen, faktisk er modstandere af det nationale projekt, der er godt for alle. Det er populisme i trumpske dimensioner, skriver han.

Henrik Kjerrumgaard er tidligere journalist og politisk rådgiver for Margrethe Vestager, og han kan ikke genkende karakteristikken.

- "Trump" er blevet en vending, man altid bruger, når nogen gør noget, man er uenig med. Men for politikere har det altid handlet om at kommunikere direkte med deres vælgere, og der er sociale medier en gave, siger han.

Han minder om, at mediecheferne også selv er særdeles aktive på de sociale medier:

Tom Jensen brugte eksempelvis selv Facebook til at udtrykke sin kritik af Frederiksens brug af sociale medier.

- Der er en klassisk diskussion om magtforholdet mellem medier og politikere, men jeg mener ikke, alting var bedre i gamle dage – og heller ikke, at regeringen er udemokratisk, fordi den ikke giver nok interviews, siger han.

S kalder anklage for vild

Socialdemokratiets medieordfører, Kasper Sand Kjær, kalder Martin Krasniks kronik for usaglig og uværdig.

Statsministeren står løbende til rådighed ved pressemøder og til spørgetimer i Folketinget, og hun har desuden stillet op til længere interviews – senest i 'Go' Aften Danmark' og 'Aftenshowet', lyder det.

- Det er en helt vild anklage. Ved pressemøderne giver statsministeren masser af journalister mulighed for at stille spørgsmål.

Han tilføjer, at det er naturligt, at statsministeren benytter sig af flere medier – herunder Facebook.

- Budskabet skal bredes hurtigst muligt ud, og det er helt naturligt, at hun bruger alle platforme til det.

Både Lisa Villadsen og Martin Krasnik nævner det som problematisk, at Frederiksen ikke deltager i flere formater, hvor hun sidder over for en journalist i et længere format.

Ifølge Kasper Sand Kjær er det dog ikke manglende vilje, men manglende tid, der er skyld i, at hun ikke har givet længere interviews den seneste tid.

- Statsministerens kalender er pakket fra morgen til aften, mens regeringen håndterer en af de værste kriser i danmarkshistorien. Det tror jeg, danskerne har forståelse for, siger han.