3075 nye smittede siden i går - overlæge forventer travlhed på intensiv i julen

De seneste smittetal varsler ifølge overlæge travle juledage med mange indlagte på intensivafdeling.

3075 danskere er testet positive for coronavirus siden i går.

Det viser nye tal fra Statens Serum Institut fredag eftermiddag på baggrund af tests af flere end 109.000 personer i landet.

Desuden er yderligere 88 personer blevet indlagt med virussen, mens ni personer har mistet livet.

I fredagens opgørelse er antallet af indlagte opgjort til 361. Det er en stigning på 19 personer i forhold til torsdagens opgørelse.

Af de 361 indlagte er 48 på intensiv, hvoraf 27 får hjælp fra en respirator.

Smittespredningen er særligt stor i Københavns Kommune og de omkringliggende kommuner samt i kommunerne Aarhus, Odense, Aalborg og Randers.

Nyindlagte baseret på to uger gamle smittetal

Ifølge overlæge på intensiv afdeling på Bispebjerg Hospital, Christian Wamberg, er antallet af indlagte "fint lige nu", men han frygter, at tallet vil stige.

- Vi ser typisk patienterne baseret på 14 dage gamle smittetal, siger han til Ritzau.

Derfor lover dagens smittetal på flere end 3000 nye tilfælde ikke godt for den kommende juletid:

- Så hvis der var 2000 smittede for 14 dage siden og 3000 i denne her uge, så tænker jeg ”puha, jeg ved godt, hvad jeg skal lave i julen", lyder det fra Christian Wamberg.

Højeste positivprocent

Positivprocenten – altså andelen af positive test i forhold til antallet af prøver – er siden torsdag opgjort til 2,82.

Det er ifølge Ritzau den højeste positivprocent herhjemme i den tid, der har været fri adgang til at blive testet. Tallet er dog kun marginalt højere, end det har været i de seneste dage.

Ifølge professor ved Institut for Biomedicin på Aarhus Universitet, Søren Riis Paludan er tallet dog på "et meget højt niveau". Det siger han til TV 2 NEWS.

- Tallene er for opadgående. Heldigvis ikke højere end i går, men de er på et meget højt niveau, siger Søren Riis Paludan.

Ifølge ham er det dog ikke et udtryk for, at de strammere restriktioner ikke virker, men at vintertiden og det koldere vejr giver gode forhold for virusspredning.

Smitten i København er "gået amok"

Særligt i København vækker smittespredningen stor bekymring.

Sådan lyder det fra sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling (SF) i en pressemeddelelse fra kommunens Sundheds- og omsorgsforvaltning:

- Det er derfor helt afgørende, at alle gør sig ekstra umage nu med at leve op til de retningslinjer, der blandt andet betyder, at vi skal se hinanden meget mindre, og at vi skal holde os hjemme, hvis vi ikke er på toppen, siger Sisse Marie Welling.

Det er blandt andet smitten på de københavnske plejehjem, der er alvorlig. Ifølge forvaltningen er situationen her på niveau med den, der var i foråret. Således er ni ud af kommunens 40 plejehjem lige nu plaget af coronasmitte.

I København og Aarhus meldes der på nuværende tidspunkt om op til 12 dages ventetid på testtider.