Tilbud om gratis coronatest fra private udbydere er på vej til danskerne
Private aktører mener, at de kan levere i omegnen af 80.000 test om dagen.
Udvalgte grupper vil få mulighed for at få de såkaldte hurtigtest, der kan give svar på, om man er smittet med coronavirus, indenfor 15-30 minutter.
Det oplyser sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på dagens pressemøde.
- Vi indfører nu hurtigtest, der også kaldes antigentest. Det skal bruges til målrettet at bryde smittekæder, siger han.
Ministeren påpeger, at det er vigtigt at holde både fordele og ulemper ved testformen for øje.
- De er effektive, fordi man får svar hurtigt, men de er ikke lige så nøjagtige som de normale test, som vi anvender i sundhedsvæsenet, siger han.
Derfor gælder det, at hurtigtest ikke kan bruges hvis man har symptomer eller hvis man har været i nær kontakt med en smittet.
- Med de her test har vi mulighed for at screene en stor gruppe mennesker og nedbringe smitterisikoen eksempelvis på arbejdspladser, kollegier eller andet. Det er ikke en erstatning. Det er et yderligere våben mod pandemien, siger Magnus Heunicke.
Sundhedsmyndighederne skal nu anbefale, hvor de nye test bruges bedst og mest sikkert. Regeringen vil med de fem regioner arbejde for at få værktøjet i brug så hurtigt som muligt.
Den offentlige testkapacitet udvides
Kapaciteten bliver også udvidet i det offentlige testsystem ved opkøb fra private leverandører, oplyser ministeren.
Der er desuden købt laboratoriekapacitet, så op mod 20.000 flere kan testes op til jul. Ligeledes arbejdes der på at opjustere analysekapaciteten ved hjælp af private leverandører.
Testene kan stilles til rådighed for danskerne, når regionerne har afsluttet forhandlinger med de private aktører, hvilket man forventer kan ske hurtigt.
Beslutningen om at tilbyde danskere gratis private coronatests kommer efter flere dage med stigende smittetal og lange ventetider på coronaprøver i det offentlige testsystem.
Den offentlige testkapacitet er lige nu på rundt regnet 100.000 test i døgnet, og de private aktører har meldt ud, at de indenfor en uges tid vil kunne levere i omegnen af 80.000 yderligere daglige test. Alene Falck forventer at kunne stille med en testkapacitet på 50.000 ekstra test i døgnet, når de har fået ansat og trænet personale, hvilket vil tage syv til ti dage.
Ifølge ambulancedirektør for Falck i Danmark, Jørgen Mieritz, har de særligt oplevet en stor stigning i antallet af henvendelser fra virksomheder, der vil sætte screeninger op for ansatte inden jul.
Og screeninger med hurtigtests kan blive et vigtigt ekstra redskab for at bekæmpe smitten, lyder det fra ambulancedirektøren:
- Med flere tests og udvidet brug af screening øger vi mulighederne for at finde flere smittede personer uden symptomer, så smittekæderne kan brydes tidligt. Vi ser en klar rolle for antigen-testene ved screeninger på arbejdspladserne for at skabe tryghed hos medarbejderne og beskytte produktionen mod kostbare nedlukninger, lyder det fra Jørgen Mieritz.
SSI: Vi kan teste op mod 1 million danskere om ugen
På pressemødet er også direktør for Statens Serum Institut, Henrik Ullum, og han påpeger, at vi går nu den hårdeste tid af vinteren i møde.
Det sidste døgn blev der testet rekordmange personer, nemlig 111.358.
- Det svarer til, at vi ugentligt kan teste 13 procent af befolkningen. Ved udgangen af januar kan vi teste op mod en million danskere om ugen, siger han.
Venstre: Har presset på i flere måneder
Formanden for Venstre, Jakob Ellemann-Jensen, byder regeringens udvidelse af testkapaciteten velkommen og kalder tiltaget "rigtig godt".
Ifølge ham har Venstre dog presset på i flere måneder for, at der skulle åbnes op for at gøre brug af private virksomheders hjælp:
- Regeringen har gennem lang tid stædigt afvist at bruge private aktører, hvilket kun har forlænget ventetiderne, og bragt os i den nuværende situation, hvor testkapaciteten ikke kan følge med, lyder det.
- Nu handler det om, at vi hurtigst muligt får lavet et godt samarbejde mellem det offentlige og det private, så danskerne kan komme til, og så vi får smitten under kontrol igen, skriver Jakob Ellemann-Jensen til TV 2.