Coronavirus

Styrelse kæmper med stort pres på telefonerne: Det er kun nære kontakter, der skal ringe

Stigende smittetal lægger pres på systemet, så det er vigtigt at vide, hvornår du skal testes for coronavirus.

Stigende smittetal giver lange køer ved testcentrene.

Men det betyder samtidig, at mange nære kontakter hænger - nogle gange forgæves - i telefonkøer for at få vished om deres smittestatus.

Ifølge Styrelsen for Patientsikkerhed vil der i december være en fordobling i antallet af nære kontakter til smittede. Og det sætter sit præg på telefonkøer og ventetid til trods for en voldsom opnormering af personale.

- Det stigende smittetryk kan især mærkes på vores telefonlinjer på grund af de mange, der har været nære kontakter til en smittet. I december alene har vi til dags dato rekvireret 66.000 test alene til nære kontakter, og hvis vi fremskriver den udvikling for resten af måneden, kommer det samlede tal op på over 200.000 test, siger Anne Lykke Petri.

Mange bruger den forkerte linje

Ifølge Anne Lykke Petri arbejder man i Styrelsen for Patientsikkerhed på at gøre det hurtigere og nemmere at få en test, hvis man er i kategorien nære kontakter.

Problemet er, at mange bruger den linje, som er forbeholdt nære kontakter.

- Det er vigtigt, at de nære kontakter har en specifik plads i telefonkøen, for de skal testes på specifikke dage - henholdsvis dag fire og dag seks. Hvis presset på telefonkøen bliver for stort, er der en risiko for, at de ikke når at blive testet, siger Anne Lykke Petri.

Udbrud over en bred kam

Torsdag blev der bekræftet 3132 nye tilfælde med coronavirus i Danmark. Og den stigende smitte har nu ført til, at i alt 69 kommuner er blevet ramt af delvis nedlukning og medfølgende restriktioner.

- Vi står med udbrud på skoler, uddannelsesinstitutioner, plejecentre, to af landets fængsler, byggearbejdspladser og nogle af landets hospitaler, sagde direktør for Styrelsen for Patientsikkerhed, Anne Lykke Petri, på et pressemøde torsdag.

De seneste data fra Statens Serum Institut viser på samme tid, at der er pres på det danske testsystem for borgere, der kun har få eller ingen symptomer på covid-19.

I Roskilde og Holbæk er der aktuelt henholdsvis 13 og 17 dages ventetid på en test. Hvis man er nær kontakt, er den henholdsvis to og fire dage.

Men hvordan undgår man at belaste systemet unødigt, samtidig med at man er ansvarlig og tager risikoen for smitte alvorligt?

Du skal kun kontakte Coronaopsporing, Styrelsen for Patientsikkerhed hvis:

 • Du er testet positiv og for eksempel har brug for hjælp til at finde dine nære kontakter
 • Du er nær kontakt.

Du skal altid ringe til din læge hvis:

 • Du har symptomer på covid-19 og føler dig så syg, at du gerne vil tale med en læge.
 • hvis du er bekymret eller i tvivl.

Du kan selv booke tid på coronaprover.dk hvis:

 • Du har symptomer, der kunne være covid-19, men ikke føler dig så syg, at du har behov for at tale med din læge.
 • Du ønsker en test af anden årsag.

Du skal som udgangspunkt altid testes hvis:

 • Du har symptomer på covid-19.
 • Du er nær kontakt til en person, der er smittet med ny coronavirus.
 • Du får at vide, at du skal testes som led i smitteopsporing ved udbrud på for eksempel skoler, i daginstitutioner, på plejecenter eller lignende.
 • Du får besked på, at du skal testes af en behandlende læge eller tandlæge forud for for eksempel indlæggelse, behandling eller undersøgelse.

Du kan overveje at blive testes hvis:

 • Du skal besøge personer i risikogruppen - for eksempel pårørende på et plejecenter.
 • Du har et særligt ønske om at blive testet - for eksempel forud for en bestemt begivenhed