Coronavirus

Private er klar til at bidrage med 80.000 test om dagen

Strakstest er en del af de private tilbud, men der er uenighed om, hvorvidt de kan bruges til noget.

I takt med at smittetallet stiger, vokser også presset på testsystemet.

Mange steder i landet er der lige nu flere dages ventetid på at få en coronatest. Værst står det til i Holbæk, hvor man først kan reservere en tid til om 14 dage.

Det har fået regeringen til at åbne for muligheden for i højere grad at inddrage private testcentre.

Og de er i høj udstrækning i stand til at hjælpe med at øge testkapaciteten. I hvert fald hvis man spørger Dansk Industri, som har kontakt til flere virksomheder på området. Her lyder meldingen, at virksomhederne i løbet af få dage kan komme op på 80.000 daglige test.

Der er tale om både de klassiske PCR-test, som vi kender fra de hvide telte, og de mere usikre strakstests, som vicedirektør i Dansk Industri, Henriette Søltoft, mener, godt kan afhjælpe, selvom de er mindre præcise. Eksempelvis i et form for screeningsforløb.

- Lige nu er der lange ventetider rundt omkring i landet. Vi nærmer os julen med hastig fart. Jeg tænker, at det er bedre end blot at lade folk vente på nuværende tidspunkt, siger hun og understreger, at det selvfølgelig er op til sundhedsmyndighederne at vurdere, i hvilken udstrækning strakstests kan bruges.

- Vi står altså i en ekstraordinær situation i øjeblikket. Vi kan kun løfte det her sammen i flok, siger Henriette Søltoft.

Brug den nu

Venstres har før argumenteret for at udvide det offentlige testsystemet til også at omfatte private testaktører. Og den opfordring er nu mere aktuel end nogensinde, siger Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen.

- Vi har en privat testkapacitet. Brug den nu. For os er det ikke afgørende, om det er det offentlige eller det private. Det afgørende er, at mennesker kan blive testet og få svar så hurtigt som muligt, siger han.

Han påpeger, at folk i nogle tilfælde bliver hjemme i dagevis, fordi de venter på testsvar. Og det skal der gøres noget ved. Venstre-formanden frygter, at folk ikke gider at vente i kø for at blive testet, hvis situationen fortsætter.

- Det går ikke. Det fylder meget i rigtig mange hjem. Frygten for at bære en smitte med sig står mange med, siger han.

Venstres har før argumenteret for at udvide det offentlige testsystem til også at omfatte private testaktører. Og den opfordring er nu mere aktuel end nogensinde, siger Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen.

Uendeligt behov

Men testkapaciteten er ikke det afgørende i den situation, som Danmark lige nu står i. Det mener direktør i Praktiserende Lægers Organisation, Jonatan Schloss.

I september testede man 45.000 om dagen, nu tester man 100.000 om dagen, og køen er lige så lang, påpeger han.

Jonatan Schloss frygter, at vi kommer til at opleve samme situation, selvom man øger testkapaciteten yderligere.

- Dem, der står i testkøen, er i størst omfang nogen, der oplever en form for tryghed eller sikkerhed ved det. Ikke fordi de har symptomer eller har været nær kontakt, siger han.

Og med cirka 5,5 millioner mennesker i Danmark skal myndighederne, ifølge Jonatan Schloss, udvide testkapaciteten "nærmest uendeligt" for at opfylde behovet.

Han mener, at folk booker tid flere uger frem for at blive testet nogle dage før jul, fordi de ikke vil smitte familien.

- Det kan jeg sagtens forstå, men det er ikke testen, der forebygger noget. Det er, at du holder afstand og spritter, siger PLO-direktøren.

Sundhedssporet kan blive slået i stykker af raske danskere

Jonatan Schloss mener ikke, at Folketinget følger Sundhedsstyrelsens retningslinjer, i det alle partierne, ifølge ham, er enige om devisen "jo flere test, jo bedre."

Derfor kan han godt forstå, at danskerne bliver forvirrede.

- Vores store bekymring er, at danskerne er begyndt at ringe til deres praktiserende læge, fordi de ikke har lyst til at vente i tre dage. Hvis de praktiserende læge giver efter for det pres, så kan de syge ikke komme til. Så er vi nødt til at henvise de syge til sygehuset, som så sander til på én eller to dage. Det er en meget alvorlig situation, hvis sundhedssporet bliver slået i stykker af raske mennesker, siger Jonatan Schloss.

- Jeg kritiserer ikke den almindelige dansker. Jeg opfordrer bare folk til at tænke over det. Hvis du er så syg, at du har brug for en læge, så ring. Ellers lad vær.

Jonatan Schloss stiller sig også skeptisk overfor brug af strakstest.

Så længe Sundhedsstyrelsen og Statens Serum Institut siger, at testene ikke kan bruges diagnostisk, har vi ikke noget at bruge dem til, mener han.

- Vi kan ikke bruge et resultat, der siger, at du med 60 procent sandsynlighed er negativ. Det er et værdiløst svar for os, og det er det også for almindelige danskere. Den dag, at de er præcise, vil de finde stor udbredelse, og så er det ligegyldigt, om det er offentligt eller privat, siger han.

TV 2 har forsøgt at få en kommentar fra Sundhedsministeriet til, at der på nuværende tidspunkt vil gå en uge, før testkapaciteten udvides. Ministeriet ønskede onsdag ikke at udtale sig.