Coronavirus

Danskere bør genoverveje rejser på tværs af regioner til jul, siger SSI

Mange danskere rejser hvert år på tværs af landet for at holde jul. Men det er ikke den bedste idé i år, lyder det fra Statens Serum Institut.

Den enkelte familie bør overveje, om traditionen med, at mange rejser ud fra København og hovedstadsområdet for at holde jul andre steder i landet, er den rigtige måde at håndtere julen på.

Det siger direktøren i Statens Serum Institut, Henrik Ullum, på et pressemøde torsdag, hvor han konkret nævner rejsen fra Sjælland til Jylland som et eksempel.

- Det er op til den enkelte familie at overveje, om det er den helt rigtige måde at gøre det på, siger han.

Tag hensyn til antal smittede

Som det ser ud nu, vil der altså ikke komme noget reelt påbud fra myndighederne om, at man ikke rejser på tværs af regionerne for at holde jul sammen.

Der er alene tale om en opfordring til at genoverveje, hvis man planlægger en tur over bæltet for at fejre jul.

- Det handler om at overveje, hvor mange mennesker man skal se – og konkret hvor mange mennesker fra et område, hvor der måske er særlig høj smitte, siger Henrik Ullum.

Brostrøm tror på velvilje

Meldingen om at genoverveje rejserne henover jul kom på et pressemøde, hvor regeringen meddelte, at yderligere 31 kommuner vil blive underlagt lokale restriktioner.

Det betyder blandt andet, at skoleelever fra 5. klasse og opefter er sendt hjem og skal undervises digital, og at restauranter, teatre, spillesteder, museer, biografer og biblioteker skal holde lukket.

På pressemødet lød vurderingen fra Søren Brostrøm, at den største del af befolkningen forstår og følger rådene.

Han nævner specifikt, at han ikke er bekymret for, at danskere i de berørte kommuner vil valfarte til de åbne 29 kommuner for "at træne, holde julefrokost og feste".

Danskerne slækker på anbefalinger

Den seneste risikovurdering, som TV 2 er i besiddelse af, viser imidlertid, at danskerne er begyndte at opgive corona-anbefalingerne.

Der står blandt andet, at "der registreres begyndende resignation blandt borgerne," og at det tyder på, at "man i mindre grad bekymrer sig om, hvorvidt andre tager hensyn til og støtter op om myndighedernes råd".

Der er det seneste døgn registreret 3132 nye smittede med corona ud af i alt 111.358 testede. Begge tal er rekord.