- Vi ved ikke, om vi overlever måneden ud, siger restauratør efter nye restriktioner

Beskæftigelsesministeren har indkaldt til trepartsforhandlinger, efter at branchen har efterspurgt reviderede hjælpepakker.

Klokken 22 tirsdag aften lukkede restaurant Lola på Christianshavn ned for aftenens betjening.

Medejer og direktør Jakob Gaard ved på stående fod ikke, hvornår hans personale igen kan tænde for blusset i køkkenet – og om det overhovedet bliver muligt.

- Som det ser ud lige nu, så ved vi faktisk ikke, om vi klarer måneden ud. Om der er penge til lønninger, siger han.

Restauranten åbnede for første gang dørene i november 2019 og havde med egne ord ”tre gode måneder”, inden coronavirussen drev ind i Danmark og kort tid efter lukkede landet ned.

Allerede i foråret måtte restauranten derfor kæmpe med manglende indtjening. Og fordi den daværende hjælpepakke opgjorde kompensationsgraden efter indtjening i 2019, var der ikke noget at komme efter i første omgang.

I den periode havde stedet nemlig lutter røde tal på bundlinjen, da der var foretaget store investeringer i restaurant og mandskab.

Set fra Jakob Gaards stol kan den nuværende nedlukning derfor ende med at være det, der driver restauranten til lukning.

Branche truet af lukninger

Det er ikke kun restaurant Lola, som ser ind i en svær tid. Brancheforeningen Horesta foretog i november en rundspørge blandt deres medlemmer. Her svarede 23 procent af spisestederne, at de var truet af lukning. Samme melding lød fra 26 procent af spisestederne i København, som siden har måttet se sig berørt af endnu mere stramme restriktioner på grund af stigende smittetal.

I Horesta er man i særdeleshed utilfredse med, at den nuværende hjælpepakke i de ramte kommuner kun giver lønkompensation, hvis restauranten lukker helt ned. Derfor vil det ikke være en mulighed at opretholde driften med takeaway og samtidig få penge fra staten.

- Der er tale om virksomheder, der er ramt af restriktioner igen og igen. Det er ikke dårlig drift, der giver en dårlig økonomi. De er begrænset af kvadratmeterregler, tidligere lukketider og nu nedlukning igen. Det er politiske valg, der sætter begrænsninger, og derfor er en brugbar hjælpepakke helt afgørende for deres overlevelse, siger Kirsten Munch Andersen, der er politisk direktør i Horesta.

Minister har indkaldt til forhandlinger

På Christiansborg er restaurationsbranchens forringede vilkår efter nedlukningen også kommet i fokus. Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) har indkaldt arbejdsmarkedets parter til forhandlinger, der netop skal tage udgangspunkt i kompensationsordningen for restauranter i de ramte kommuner.

- Vi har et bredt net af forskellige kompensationsordninger. Men det, vi skal forhandle om nu, er særlige muligheder for ekstra kompensation til de virksomheder i de 38 kommuner, som er særlig ramt. Og der skal vi tage højde for, at når sundhedsmyndighederne siger, at man skal lukke ned, men må lave takeway - så skal kompensationsmulighederne også give mulighed for det, siger han.

På restaurant Lola er ønsket en hurtig og konkret afklaring for dem og deres 50 ansatte.

- Branchen er så tyndslidt efter måneder med forsamlingsforbud og tidlig lukning, og nu kan vi ikke hente noget ind i december. Det har de taget fra os, og vi har behov for, at noget følger med. Vi skal ikke igen være dem, der står for skud, det kan ikke være rigtigt, siger Jakob Gaard.

Beskæftigelsesministeren forventer at kunne melde mere ud efter trepartsforhandlingerne om et par timer.