Coronavirus

- Vi kommer til aflyse planlagte operationer, oplyser koncerndirektør

Presset på sygehusene i Danmark øges i takt med, at smittetallene fortsat stiger. Det kan få konsekvenser for borgere med planlagte operationer.

Det stigende antal coronasmittede skaber bekymring hos koncerndirektører i flere af landets regioner. Tirsdag er der med 2558 smittede sat ny rekord for smittetilfælde på et døgn.

Antallet af indlagte på de danske hospitaler tog mandag et kraftigt hop, og kurven fortsætter således med at stige voldsomt. Tirsdag er 349 personer indlagt med corona, og det er et tal, der forventes at stige markant frem mod jul.

Koncerndirektør i Region Midt, Ole Thomsen, er bekymret over udviklingen og de medfølgende konsekvenser.

- Jeg oplever et hospitalsvæsen, der er under meget stort pres og kun lige klarer den, siger han.

Helt konkret betyder presset på sygehusene, at patienter, der har måttet vente på planlagte operationer, nu kan risikere at få dem udskudt på ubestemt tid.

- Hvis antallet af indlæggelser af patienter med covid-19 fortsætter med at stige, så kommer vi til at aflyse patienter. Det gør vi allerede med det antal, vi har nu, siger han.

Kritisk syge skal ikke være bekymrede for aflyste behandlinger

Også koncerndirektør i Region Sjælland, Leif Panduro, er bekymret for den kommende tid stigende smittetal, der kommer til at presse både patienter og medarbejdere i regionen.

- Vi er nødt til at forberede os på, at der kan komme endnu flere patienter i lyset af det høje smittetal i samfundet, siger han og fortsætter:

- Det betyder, at vi skal lukke flere senge ned, der skulle være brugt til andre patienter med almindelig planlagt behandling. De skal så gå med deres gener i længere tid.

Leif Panduro understreger, at alle akutte patienter og dem med kritiske sygdomme som eksempelvis kræft og hjertesygdomme ikke bliver påvirket.

Foruden bekymringen for patienterne deler de to koncerndirektører begge en bekymring for de ansatte i sundhedsvæsenet.

- Vores medarbejdere ser en meget stor udfordring med det akutte og det planlagte, og de kan have svært ved at se, hvordan det skal balanceres resten af året og i 2021, siger Ole Thomsen.

Antallet af indlagte nærmer sig det niveau, vi så i foråret. Dengang toppede tallet 1. april på 535. Altså 181 flere end i dag.

Hos Statens Serum Institut ser man også med stor alvor på tendensen med stigende smittetal.

- Det er en bekymrende udvikling. Vi lavede en fremskrivning i weekenden, og den viser, at vi omkring jul kan ende samme sted som i foråret, og det kan belaste sundhedsvæsenet, siger Tyra Grove Krause, afdelingschef i Statens Serum Institut.

I dag er der indført en række nye restriktioner i flere af landets kommuner. Det bliver afgørende for at bremse den udvikling, der ses i smittetallene i øjeblikket.

- Vi ved, at de nye restriktioner virker. Det så vi i foråret, og vi har også set, at de virkede i Nordjylland i sidste måned, så vi har en stor formodning om, at vi kan bremse den her stigning med de nye tiltag, siger Tyra Grove Krause.

Nye restriktioner i dag

I 38 kommuner træder strammede restriktioner i dag i kraft. Restriktioner, som blandt andet betyder, at de ældre skoleelever igen skal undervises hjemme, og at restauranter ligesom i foråret nu igen kun må servere mad ud af huset.

Blandt dagens nye restriktioner er blandt andet:

  • Alle restauranter og barer lukker. Der må dog stadig sælges takeaway ud af huset.
  • Kulturinstitutioner, teatre, spillesteder, museer, biografer og biblioteker skal lukke indendørsarealer.
  • Alle skolebørn fra femte klasse og opefter sendes hjem og skal undervises digitalt. Det gælder også studerende på voksenuddannelser samt kursister.
  • Offentlige arbejdsgivere opfordres til at hjemsende alle medarbejdere, der ikke varetager kritiske funktioner. Private arbejdsgivere opfordres også "kraftigt" til at hjemsende medarbejdere, hvis det er muligt.