Coronavirus

Tirsdag var Mette Frederiksen ikke tilfreds, og i dag er ventetiderne endnu højere

I Holbæk skal man lige nu vente 14 dage på at tage en coronatest, hvis man har milde symptomer.

I det hårdt ramte hovedstadsområde er der nu mindst en dags ventetid på en coronatest, hvis man har alvorlige symptomer eller på anden vis er visiteret til test.

Det viser Danske Regioners seneste opgørelse over ventetid på test i det såkaldte sundhedsspor på hospitalerne i Bispebjerg, Herlev, Hvidovre og Hillerød.

Også i samfundssporet, hvor folk med milde symptomer på covid-19 selv kan melde sig til test, er der omfattende ventetider. Her er 29 af 35 teststeder ramt af ventetider. Værst ser det ud i Holbæk, hvor man aktuelt skal vente 14 dage på en test.

Professor i folkesundhed ved Roskilde Universitet Lone Simonsen er generelt bekymret over ventetiderne på coronatest:

- Hvis man har symptomer, så går der måske 1-2 dage, før man får en test. Og så går der yderligere 1-2 dage, før man får svar. På den tid er man allerede godt igennem et sygdomsforløb, da man ved, at man smitter, et par dage før symptomerne starter, siger hun.

For nære kontakter er der ventetid på 19 ud af de 35 teststeder.

Bekymring hos læger

Hos Praktiserende Lægers Organisation (PLO) er direktør Jonatan Schloss bekymret for, at sundhedssporet kan sande til.

Det kan i værste fald ifølge ham betyde, at personer, der for eksempel er syge med lungebetændelse og skal undersøges af deres egen læge, kommer senere i behandling, hvis de først skal vente på en coronatest:

- Det skal virkelig ikke komme meget over en dags ventetid, for der er mange sygdomstilfælde, der kan vente en enkelt dag, men så kan de altså heller ikke vente længere, siger han.

Statsminister: "Ikke godt nok"

I folketingssalen sagde statsminister Mette Frederiksen (S) tirsdag om ventetiderne i testsystemet, at det ikke var "godt nok".

- Derfor udvider myndighederne testkapaciteten endnu mere, lød det fra statsministeren.

Siden tirsdag er ventetiden øget betydeligt flere steder i landet.

Hos de praktiserende læger oplever man ifølge Jonatan Schloss dagligt, at borgere med milde eller ingen symptomer forsøger at overtale deres egen læge til en henvisning til sundhedssporet, selvom de ikke har alvorlige symptomer på covid-19.

- Folk synes, at der er rigtig træls at vente fire dage på en test, så de prøver at komme over i det andet spor, hvor der er mindre ventetid, siger han.

Ifølge Jonatan Schloss kan det i sidste ende gå ud over de alvorligt syge patienter, hvis sundhedssporet fyldes op med borgere, der egentlig er raske, men bare ikke vil vente længe på en test.

Måske kommer der private test

Professor Lone Simonsen håber, at der er tale om et midlertidigt problem, mens alle de unge følger myndighedernes opfordring om at lade sig teste inden jul. Hvis ikke mener hun, at man skal overveje at benytte de såkaldte antigen-test som supplement. Især hvis idéen er at teste så mange som muligt.

- Fordelen er, at de får svar med det samme, og man kan bede dem om at gå hjem i karantæne, hvis de er positive. Og samtidig kan man få stillet spørgsmål til dem og få et bud på, hvor de kan være smittet, siger hun.

En ekspertgruppe ved Statens Serum Institut konstaterede i november, at antigen-tests kun bør bruges som supplement til de gængse PCR-tests.

- Jeg er ikke så bekymret for kvaliteten. De gode antigen-test er over 80 procent præcise. Og de viser næsten aldrig en falsk positiv. Og dem med negative test skal blot som sædvanligt følge alle retningslinjer, siger Lone Simonsen.

Tirsdag kunne statsminister Mette Frederiksen også fortælle, at myndighederne arbejder på at finde ud af, om det offentlige testsystem kan suppleres af private leverandører af test i den kommende tid.

Generelt set forholder det sig sådan, at der testes langt flere i samfundssporet. Dermed findes der også langt flere positive covid-19 tests. I uge 49 var der over dobbelt så mange test i det såkaldte samfundsspor i forhold til sundhedssporet.

I sundhedssporet, hvor man blandt andet efter henvisning tester borgere med alvorlige symptomer på sygdommen, blev der i uge 49 bekræftet 3400 tilfælde med covid-19. Til sammenligning fandt man lige over 9100 tilfælde af covid-19 i samfundssporet i samme uge.