Samfund

HPV-vaccine forebygger livmoderhalskræft effektivt, viser nyt studie

Forskere fra blandt andet Karolinska Instituttet og Lund Universitet har brugt svenske data til at sammenligne risikoen for livmoderhalskræft.

HPV-vaccinen forebygger livmoderhalskræft effektivt.

Det viser det hidtil største studie på området ifølge Statens Serum Institut (SSI).

Studiet, som er lavet af svenske forskere fra blandt andet Karolinska Instituttet og Lund Universitet, viser også, at det er en tidlig indsats, der gør den største forskel.

Forskerne har brugt svenske data til at sammenligne risikoen for at udvikle invasiv livmoderhalskræft hos piger og kvinder, der har modtaget mindst én HPV-vaccination, med risikoen hos dem, der ikke er blevet vaccineret.

Falder med 88 procent ved tidlig vaccination

De svenske forskeres studie viser, at risikoen for livmoderhalskræft falder med 88 procent, hvis piger bliver vaccineret inden de fylder 17, med 64 procent, hvis de får vaccinen inden de fylder 20, og med 62 procent, hvis de bliver vaccineret, inden de fylder 30.

I Danmark bliver både piger og drenge tilbudt HPV-vaccinen, når de fylder 12 år, blandt andet som beskyttelse mod livmoderhalskræft og analkræft.

Andelen af vaccineforløb i Danmark med HPV-vaccinen var 8. november over 80 procent for alle personer mellem 13 og 23 år, oplyser SSI.

HPV-vaccineforløbet i Danmark blev indledt i 2009.