Samfund

Danske pensionskasser investerer i våben til krig

I Danmark er det forbudt. Men danske pensionskasser har investeret milliarder i udenlandske våbenproducenter, som sælger våben til krigen i Yemen.

De største danske pensionskasser har ifølge en ny rapport fra Oxfam IBIS investeret knap tre milliarder kroner i firmaer, som leverer materiel til De Forenede Arabiske Emirater og Saudi Arabien. Begge lande er hovedaktører i krigen i Yemen.

De danske pensionskasser ejer aktier for 2,9 milliarder i firmaer, der eksporterer til de krigsførende lande, selvom Danmark siden 2018 har stoppet eksport til netop de to lande, fordi Danmark mener, at de er hovedansvarlige for det, FN kalder verdens værste humanitære katastrofe.

- Det, der foregår i Yemen, er en katastrofe. Og vores alle sammens pensionspenge bliver investeret i firmaer, som tjener penge på at sælge krudt, kugler og alt det andet materiel, der skal til for at fortsætte krigen, siger Kristian Weise, generalsekretær i Oxfam IBIS, som står bag rapporten, der gennemgår de 16 største danske pensionskasser og deres investeringer.

- Det skal stoppes, for som det er nu, er det flere millioner danske pensionskunder, som er med til at holde krigen i Yemen kørende. Og jeg tror faktisk, at det er de færreste danskere, som har lyst til at få deres pension forrentet ved at bidrage til krig og drab i Yemen, siger Kristian Weise.

Fakta om krigen i Yemen

  • En koalition af arabiske og afrikanske lande gik i marts 2015 i krig i Yemen som reaktion på, at houthi-oprørsgruppen i januar 2015 væltede landets regering.
  • Koalitionen mod houthierne er anført af Saudi-Arabien og De Forenede Arabiske Emirater.
  • Mellem 100.000 og 230.000 er døde i kamphandlinger eller som følge af krigen og flådeblokaden af landet, der forhindrer forsyninger af mad, medicin og nødhjælp.
  • 80 procent af landets 28 millioner indbyggere har brug for nødhjælp.
  • Millioner sulter og mangler medicin, og FN betegner Yemen som den værste humanitære krise i verden.

En af de 21 virksomheder, som Oxfam Ibis har fundet danske pensionsmillioner i, er den amerikanske missilproducent Raytheon. Her har Industriens Pension aktier for et millionbeløb.

- Vi har igennem længere tid haft en kritisk dialog med virksomheden (Raytheon, red) om deres eksport og har for nylig afhændet størstedelen af vores aktier i virksomheden, skriver pressechef i Industriens Pension, Laurits Harmer Lassen i en mail til TV 2.

Følger situationen tæt

Industriens Pension oplyser, at de ikke investerer i virksomheder, der producerer såkaldt konventionsstridige våben som eksempelvis landminer og klyngebomber.

- Men Raytheon producerer ikke konventionsstridige våben og er aktuelt ikke på vores eksklusionsliste. Vi ser med stor alvor på situationen i Yemen, og vi vil fortsat følge situationen tæt, skriver Laurits Harmer Lassen

Der bør ikke eksporteres våben og militært udstyr til hverken Saudi-Arabien eller de Forenede Arabiske Emirater

Jeppe Kofod, Udenrigsminister

TV 2 og Danwatch fortalte i maj om den danske virksomhed Terma og deres eksport af militært materiel til parterne i krigen i Yemen. En eksport, som nu har betydet, at Erhvervsministeriet har politianmeldt Terma.

- Min linje er helt klar: Der bør ikke eksporteres våben og militært udstyr til hverken Saudi-Arabien eller de Forenede Arabiske Emirater fra Danmark, så længe de pågældende produkter risikerer at blive anvendt i Yemen-konflikten, udtalte Udenrigsminister Jeppe Kofod dengang.

Fortsætter eksport

Men mens danske virksomheder ikke må eksportere materiel til krigen i Yemen, kan amerikanske virksomheder som eksempelvis Raytheon fortsat eksportere,

15 af de 16 største pensionsselskaber har ifølge rapporten fra Oxfam IBIS investeret i selskaber, som eksporterer krigsmateriel til Saudi Arabien eller De Forenede Arabiske Emirater. Og i brancheorganisationen Forsikring og Pension mener underdirektør Jan V. Hansen, at virksomhederne har lov til at investere i de selskaber, de selv vælger.

- Fakta er, at pensionsselskaberne helt lovligt investerer i store udenlandske virksomheder med en bred produktion, som blandt andet har eksport til Saudi-Arabien. Det er firmaer som for eksempel Caterpillar, Cummins, Volvo, Airbus med flere. En lille del af disse firmaers produktion kan betegnes som våbendele eller kan bruges i forbindelse med krigsførelse, siger Jan V. Hansen.

Der findes ikke en fælles branchestandard for investeringer i våbenproducenter. Men Jan V. Hansen mener, at danske pensionsselskaber kan være med til at ændre forholdene i virksomhederne gennem deres investeringer.

Efterlyser handling

Et pensionsselskab kan via sit medejerskab af en virksomhed gå i dialog med ledelsen eller bruger sin stemmeret på generalforsamlingen for at få virksomheden til for eksempel at undlade at eksportere til Saudi-Arabien.

- Ændrer selskaberne ikke adfærd, kan pensionsselskabet overveje at sælge sine aktier, siger Jan V. Hansen.

Og Oxfam IBIS efterlyser netop handling hos de danske pensionsselskaber.

- De her selskaber markedsfører i stor stil sig selv på etiske og bæredygtige investeringer. Og så investerer de alligevel milliarder i firmaer, som sælger udstyr til verdens værste katastrofe, krigen i Yemen. Jeg mener ikke, at danske pensionskunder skal have deres penge investeret i den slags, og jeg kan personligt sagtens leve uden fortjeneste på den slags eksport, siger Kristian Weise.