Coronavirus

Sådan holder eksperterne juleaften i coronavirussens tegn

Fire af de personer, som er tonet frem på danskernes skærme siden udbruddet i marts, fortæller, hvordan de holder jul på en sikker måde.

Julen er for mange synonym med nærvær på tværs af generationer, sang og mange forskellige arrangementer.

Ligesom meget andet i år bliver julen 2020 også anderledes for de fleste af os.

Men hvordan kommer de, der indgående beskæftiger sig med pandemiens udvikling, selv til at holde jul? TV 2 har talt med fire af de personer, der har været centrale i håndteringen af coronavirus, om, hvilke foranstaltninger de gør sig i juledagene.

Tyra Grove Krause, afdelingschef hos Statens Serum Institut

Hjemme hos Tyra Grove Krause, overlæge, ph.d. og afdelingschef ved Statens Serum Institut, bliver de kun fem juleaften – og det er den allernærmeste familie, der bor sammen i forvejen.

- Vi plejer at være en større forsamling, men det har vi undladt i år. Vi har ikke så mange ældre i familien, men vi har en bedstemor, som vi bevidst har valgt ikke at holde jul sammen med, siger Tyra Grove Krause.

Tyra Grove Krauses familie planlægger at besøge bedstemoren i juledagene, men vil holde afstand og gøre det kort, ”så vi ikke bliver fristet af den nære omgang, man har behov for i julen”, lyder det. Bedstemoren skal i øvrigt holde jul med en anden del af familien.

- Jeg mistede min mor i foråret til coronavirus, og det gør, at jeg ikke har hende, jeg skal passe på nu. Hun var sengeliggende og på plejehjem, og det ville være svært at finde ud af, hvordan vores samvær skulle være i julen, siger Tyra Grove Krause.

Men eftersom de er fem personer, der lever sammen under samme tag i forvejen, regner Tyra Grove Krause med, at der både skal synges og danses om juletræet – hvis familien altså kan nå rundt om.

Den store julefrokost, de plejer at holde med mere end 20 gæster anden juledag, er aflyst. I stedet tager familien på 5 i sommerhus.

- Vi kunne godt finde på at mødes til et glas gløgg udendørs og med afstand med nogle gode naboer, vi har deroppe, fortæller hun.

Allan Randrup Thomsen, professor i eksperimentel virologi

Allan Randrup Thomsen er professor i eksperimentel virologi på Københavns Universitet. I hans hjem bliver de seks personer til juleaften, heriblandt hans svigermor, der er i risikogruppen, da hun er ældre.

- Det kommer til at foregå med håndsprit på bordet og ekstra afstand.

Julemaden vil desuden som noget nyt i år blive portionsanrettet, så fadene ikke skal skifte hænder så mange gange.

Normalt er det kun desserten, der bliver portionsanrettet:

- Det er specielt aktuelt i år. Vi plejer at sende en ud og portionsanrette risalamanden, og så får gæsterne lov at vælge en tallerken ved bordet. Det gør vi også med hovedretten, fortæller Allan Randrup Thomsen.

Allan Randrup Thomsen har meldt ud til de øvrige fire gæster, der kommer til juleaften hos ham og hans kone, at han ikke kommer til at danse om juletræet i år, og der bliver heller ikke nogen sang fra hans side.

- Det er mest min kone og svigerinde, der holder på traditionerne, og de vil gerne både synge og danse om juletræet. Men jeg tror, jeg får min kone overbevist om, at det er bedst at lade være, lyder det.

Han afviser, at der vil blive båret mundbind i hjemmet juleaften.

Jens Lundgren, professor i klinisk infektionsmedicin

Hos Jens Lundgren, professor på Infektionsmedicinsk Klinik på Rigshospitalet og Københavns Universitet, rummer juletræet ”hele vores liv”, fortæller han. Der hænger kugler fra oldeforældre og julehjerter, han og hustruen flettede til hinanden i 1980’erne. Så selvom julen bliver meget anderledes i år, er der altså ting, der ligner sig selv – juletræet og dets pynt.

Juleindkøbene bliver i så høj grad som muligt foretaget online – også til julemiddagen. Jens Lundgren plejer at gå i kirke juleaften, men gør det ikke, medmindre den lokale kirke finder på noget ”genialt”, hvor risikoen for smitte bliver mindsket kraftigt, siger han.

Til juleaften holder de sig under ti personer. De holder desuden jul hjemme og undgår trafik på tværs af landet. En af de personer, han skal holde jul med, er hans 90-årige mor. Men han bliver ikke testet før juleaften, medmindre han har symptomer eller har været i kontakt med en smittet.

Familien kommer ikke til at synge ved juletræet, og den har endnu ikke diskuteret, om der skal danses rundt om det.

- Men det er jo ikke en livstruende situation at holde i hånd, så længe man spritter af før og efter. Man bliver ikke smittet af virus på hænderne, siger han.

Jens Lundgren har tidligere foreslået, at danskerne bærer mundbind i egne hjem efter samme logik, som man gør på restauranter. Når man står op, bærer man mundbind, og sidder man ned, tager man det af.

Det kommer han også til at praktisere juleaften i sit eget hjem, lyder det.

Anette Lykke Petri, direktør for Styrelsen for Patientsikkerhed

Anette Lykke Petri er direktør for Styrelsen for Patientsikkerhed, der blandt andet står for smitteopsporing, og hun køber de fleste af gaverne på nettet – både for at undgå mange mennesker, men også fordi hun har travlt.

Kirken er droppet juleaftensdag, men hun påtænker at overvære en gudstjeneste i en af juledagene, hvor der ikke er så mange i kirken.

- Det gjorde jeg også sidste år, og der er også en helt speciel stemning i kirken i juledagene, lyder det i et mailsvar fra direktøren.

Til familiens juleaften kommer blandt andre Anette Lykke Petris far, der er i risikogruppen grundet hans alder, men han har et godt helbred i øvrigt, lyder det. Petri har selv været smittet med coronavirus i løbet af i år, men har alligevel planer om at få foretaget en test inden jul.

Hos hende bliver de under ti personer og har droppet at danse rundt om juletræet og at synge.

- Man kan jo lytte til julemusik i stedet, skriver hun til TV 2.

Bliver en anden oplevelse

Julen 2020 bliver meget anderledes end andre år. Men forhåbentlig er det en engangsforestilling, og næste år er julen mere, som den plejer, håber Jens Lundgren.

- Det er trist, men man kan dertil sige, at det handler om én jul, der bliver anderledes. Forhåbentligt bliver det sådan, at næste jul er mere normal, og så må man i stedet for at være trist prøve at sige, at vi gør det på en anden måde i år.

Tyra Grove Krause er enig i, at man må se det hyggelige i, at det i år bliver en anden oplevelse.

- Man må nyde det på den måde, man kan. Hos os har vi har talt om, at vi bare kan have nattøj på hele dagen, når nu vi ikke skal have gæster, og holde en anden jul, end vi er vant til, siger hun.

Mandag eftermiddag annoncerede statsminister Mette Frederiksen (S) nye restriktioner, mens hun var flankeret af sundhedsminister Magnus Heunicke (S) og direktør i Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm blandt andre. Restriktionerne skal være med til at afbøde smittestigningen, inden pandemien kommer ud af kontrol, lød det.

I en ny pjece guider sundhedsmyndighederne desuden til, hvordan man holder en coronasikker jul. Blandt andet rådes danskerne til, at hvis man vil danse om juletræet, men er flere husstande samlet, bør man gøre det i flere omgange, så hver husstand danser for sig selv.