Coronavirus

Op til seks dages ventetid får Mette F. til at lufte mulighed for private coronatest

Venstre vil have private klinikker til at tilbyde covid-tests for at forkorte ventetiden. Statsminister Mette Frederiksen er åben over for den idé.

Ambitionen fra regeringen er klokkeklar: Man skal kunne testes for covid-19 inden for 24 timer.

Nu viser tal fra Statens Serum Institut, at virkeligheden er en helt anden.

I hovedstadsområdet, der er særlig hårdt ramt af coronavirus, har samtlige af de åbne testcentre tre til fire dages ventetid på en test. Aarhus og Odense døjer med henholdsvis seks og tre dages ventetid.

Statsminister Mette Frederiksen (S) erkender, at teststrategien ikke fungerer godt nok, og at der er kapacitetsudfordringer.

Derfor lufter hun muligheden for, at danskerne kan lade sig hurtigteste på private klinikker på det offentliges regning.

Et forslag, der kommer fra Venstre.

- Der pågår et arbejde med at afdække, om testindsatsen kan suppleres med de her hurtigtests i privat regi. De kan måske blive et supplement i den kommende tid, siger hun, og slår fast, at der er behov for at udvide kapaciteten.

Det er tal for ventetider i det såkaldte samfundsspor fra Statens Serum Institut, der viser de lange ventetider. Det dækker over borgere, som gerne vil testes eller er blevet opfordret til det, og som har bestilt tid via hjemmesiden coronaprover.dk.

De fleste bekræftede tilfælde af covid-19 opdages i denne form for test, der nu er ventetid til.

Ventetider på covid-19-test

  • Tallene handler om det såkaldte samfundsspor, hvilket er de test, der hører under Testcenter Danmark. Dem bestiller borgere tid til via coronaprover.dk
  • Tallene inkluderer ikke test af borgere, der har alvorlige symptomer på covid-19, og bliver testet gennem det såkaldte sundhedsspor.
  • Tallene stammer fra et dataudtræk, som foretages hver aften klokken 22.00, hvorefter de samles af Statens Serum Institut.
  • Ventetiderne er opgjort for covid-19 podninger til voksne. Podninger af børn samt antistoftest indgår ikke
  • Kilde: Statens Serum Institut

For de nære kontakter er ventetiden over to dage i hovedstadsområdet og Aarhus, mens Odense som den eneste af de hårdt ramte kommuner ikke har ventetid for de nære kontakter.

Ellemann kalder situation for uacceptabel

Statsministerens udmelding kommer i forlængelse af, at Venstre har foreslået, at man inddrager de private klinikker.

Partiformand Jakob Ellemann-Jensen kalder den nuværende indsats for uacceptabel:

- Mange har behov for at blive testet. Lad os bruge den private kapacitet, der er, så befolkningen ikke skal rive uger ud af kalenderen for at blive testet, siger han.

I uge 49 var der over dobbelt så mange test i det såkaldte samfundsspor i forhold til sundhedssporet.

I sundhedssporet, hvor man blandt andet efter henvisning fra en læge tester borgere med alvorlige symptomer på sygdommen, blev der i uge 49 bekræftet 3400 tilfælde med covid-19. Til sammenligning fandt man lige over 9100 tilfælde af covid-19 i samfundssporet i samme uge.

På Sundhedsstyrelsens hjemmeside fremgår det, at man skal gå i selvisolation, hvis man får symptomer på covid-19. Derudover opfordres man også til at blive testet.

Professor: - Ventetid kan blive et problem

Hvis folk med symptomer ikke følger reglerne, kan ventetiderne blive et problem, siger professor i immunologi Jan Pravsgaard Christensen fra Københavns Universitet:

- Med ventetiden på op til seks dage ved det åbne testtilbud, hvor også dem med mindre symptomer stiller sig op, risikerer de at tabe tålmodigheden. Måske tænker man "det er bare en forkølelse, der går over", og i mellemtiden tager man hjem og smitter familien, og så får man ikke slået virussen ned, siger han.

Jan Pravsgaard Christensen mener i stedet, at man burde gå målrettet efter at teste de enkelte årgange blandt de unge, som står for en stor del af smitten i Danmark.

- Udbud og efterspørgsel hænger ikke sammen, og enten misser man en række af de unge, som bestiller tid, eller også misser man dem med de lette symptomer, siger han.

Regeringen har en erklæret målsætning om, at 80 procent skal have adgang til en covid-19-test inden for 24 timer.

Det fremgår blandt andet af den aftale om en kontrolleret genåbning, som regeringen indgik med de øvrige folketingspartier 14. august.

Her blev ambitionen om test inden for 24 timer kaldt en ”klar målsætning”, ligesom der også var en ambition om, at 80 procent skal have svar på testen dagen efter, at den er foretaget.