Smitten stiger blandt ældre: - En alvorlig situation flere steder, siger Heunicke

En tredjedel af alle dødsfald med coronavirus i Danmark er sket på plejehjem. Det er nu, vi skal passe på de ældre, siger sundhedsminister.

Smitten spreder sig lige nu til de ældre og mest sårbare i samfundet.

Sådan lød det fra sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på mandagens pressemøde om en ny delvis nedlukning af store dele af landet.

Lige nu spreder coronasmitten sig på flere plejehjem i landet, og derfor advarer sundhedsministeren nu om en alvorlig situation flere steder, særligt omkring ældre borgere.

Smitten spreder sig pĂĄ plejehjem

Ifølge Magnus Heunicke er en tredjedel af alle dødsfald med coronavirus i Danmark sket blandt plejehjemsbeboere.

- Det understreger endnu engang, at det er vigtigt, vi passer på vores ældre, sagde sundhedsministeren.

Et smitteudbrud pĂĄ et plejehjem i TĂĄrnby har for eksempel betydet, at 48 beboere og 43 medarbejdere er testet positive for virussen.

Smitteudbruddet på plejehjemmet var medvirkende til, at Tårnby var den kommune med det højeste incidenstal i sidste uge - altså antallet af smittede per 100.000 indbyggere - i hele Danmark.

Samlet er 2046 danskere testet positiv for coronavirus det seneste døgn, og 328 er indlagt på de danske hospitaler. Af dem er halvdelen over 70 år gamle.

Ifølge Magnus Heunicke forventes det, at antallet af indlagte vil stige til 400 alene i denne uge, og det vil påvirke sundhedssystemet, fortæller han.

En kæmpe trussel

Ifølge tal fra Statens Serum Institut er 729 personer over 70 år testet positive for virussen i de seneste syv dage.

Det er særligt i de områder, hvor smitten generelt har nået høje niveauer på det seneste, at smitten blandt ældre også stiger - altså i landets store kommuner.

Sådan lød det fra direktør i Statens Serum Institut Henrik Ullum ved pressemødet mandag.

Ifølge ham er det en trussel mod sammenhængen i det danske sundhedsvæsen, og derfor skal der for alvor sættes ind nu:

- Det her er en kæmpe trussel, fordi det selvfølgelig er de ældre og sårbare, der er i risiko for at blive syge, blive indlagt eller dø.

Restriktionerne strammes nu fra onsdag 9. december i 38 af landets kommuner i et forsøg på igen at få kontrol over epidemien. Det gælder blandt andet i og omkring København, Aarhus og Odense.