Coronavirus

Sådan bør vi holde jul og nytår under pandemien

Bør man aflyse julefrokosterne, og kan man holde jul med andre end ens familie? Læs anbefalingerne her.

Det bliver en anderledes jul og et anderledes nytår, end vi plejer at holde.

Det slog statsministeren, sundhedsministeren og sundhedsmyndighederne fast under mandagens pressemøde, hvor de præsenterede en række nye restriktioner for 38 af landets kommuner.

- Julen er en højtid, der har kæmpe betydning for os danskere. Hvis smitten er for høj, når vi går ind i juleferien, risikerer vi at miste kontrollen over smitten, sagde Mette Frederiksen (S) under pressemødet.

Derfor har sundhedsmyndighederne udgivet en pjece, hvor de guider danskerne til, hvordan man kan julehygge i december samt holde jul og nytår på forsvarlig vis.

Anbefalingerne blev desuden uddybet på dagens pressemøde.

Læs mere herunder:

Jul og nytår under pandemien

Må jeg holde julefrokost?

Det anbefales, at man aflyser julefrokoster, såfremt det er med mennesker, man ikke normalt ser, eller holder dem på en anden måde, end man plejer - for eksempel digitalt.

Statsminister Mette Frederiksen (S) opfordrede desuden på mandagens pressemøde danskerne til at aflyse julefrokoster i år i stedet for at rykke dem hjem i privaten.

- Jeg er ked af at være den, der siger det direkte: Det vil betyde, at for mange mennesker i Danmark kommer til at miste livet. Det er det, vi står over for, lød det fra Mette Frederiksen.

Hvor mange må jeg holde juleaften og nytårsaften med?

Sundhedsmyndighederne anbefaler, at man maks forsamles ti personer juleaften og nytårsaften.

Hvem må jeg holde juleaften og nytårsaften med?

Juleaften anbefales det, at man er fysisk sammen med dem, man bor sammen med, andre i ens faste lille omgangskreds eller den nærmeste familie. Det gælder også, selvom det ikke er familie, man normalt ses med.

Desuden anbefaler myndighederne, at man tager højde for personer, der er i risiko for et alvorligt sygdomsforløb med covid-19, når man lægger bordplanen. Sørg gerne for, at der er to meters afstand mellem disse personer og andre gæster.

De samme anbefalinger gælder for nytårsaften, hvor det anbefales, at man forsamles med personer fra ens husstand eller andre fra ens nærmeste omgangskreds. 

Må jeg krydse kommunegrænser for at holde jul eller nytår?

Det er ikke en anbefaling fra sundhedsmyndighederne, at danskere i de 38 hårdt ramte kommuner bliver indenfor kommunegrænserne. 

Men borgere i kommunerne opfordres kraftigt til at tage restriktionerne med, hvis man krydser kommunegrænserne til en af de kommuner i landet, der ikke er omfattet af ekstra restriktioner, sagde direktør for sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm under dagens pressemøde.

Statsminister Mette Frederiksen (S), der kommer fra Nordjylland, men bor i hovedstaden, blev under dagens pressemøde spurgt til, hvordan hun holder jul i år. 

- For mig som konkret eksempel gælder det, at hvis vi som familie flytter os til Nordjylland, hvor vi plejer at være til jul, så skal vi overholde de restriktioner, der er i vores hjemkommune. Det vil sige, at jeg godt vil kunne være i familiens sommerhus eller et andet sted i Nordjylland, men det er uden at gå i biografen eller på restaurant. 

Må vi danse om juletræet?

Man kan godt gå rundt om juletræet og synge sammen med personer i ens husstand, men det anbefales, at man holder to meters afstand til alle andre. Man skal derfor overveje, om det er muligt at danse om juletræet af flere omgange, hvis man er flere husstande, der holder juleaften sammen.

Kan vi tage i kirke juleaften?

Anbefalinger om at holde afstand gælder også i kirker, og det anbefales derfor, at man undersøger, om der er mulighed for at se julegudstjeneste virtuelt. 

Nogle julegudstjenester kan man også se i fjernsynet i stedet for at møde op fysisk. 

Hvis man vil til en fysisk julegudstjeneste, bør man undersøge, om man skal tilmelde sig, så der ikke møder for mange mennesker op i kirken.