Coronavirus

Regeringen vil ikke afvise yderligere restriktioner - kommunegrænser kan blive lukket, siger Heunicke

Både statsministeren og sundhedsministeren appellerer til, at danskerne ser færre mennesker.

Allerede samme dag, som skærpede restriktioner blev annonceret i 38 danske kommuner, siger statsministeren og sundhedsministeren til TV 2, at der muligvis kan komme flere.

Og det kan blandt andet blive med inspiration fra Nordjylland.

Da regeringen valgte at lukke Nordjylland ned, blev kommunegrænserne også lukket for første gang under pandemien.

Magnus Heunicke (S) vil ikke afvise, at det kommer til at ske i de 38 kommuner, hvor der fra onsdag gælder skærpede restriktioner.

- Vi er klar til at gøre, hvad der skal til for at redde sundhedsvæsenet og få kontrol med epidemien, siger Magnus Heunicke og fortsætter:

- Det værktøj har haft effekt i Nordjylland, og jeg vil ikke stå her og sige, der er nogen værktøjer, vi ikke vil bruge.

Det er i sidste ende danskernes opførsel i privatlivet, der afgør, om der bliver indført flere restriktioner, siger Mette Frederiksen (S).

- Restriktioner og nedlukning er én ting, men det er dét, vi gør i privatlivet, der gør en forskel, siger hun.

Over 12.000 smittede på en uge

Barer, restauranter og indendørsidræt bliver lukket ned fra onsdag 9. december til 3. januar i en lang række kommuner, herunder København, Aarhus og Odense.

Desuden bliver elever fra 5. klasse og op sendt hjem.

Men hvis smittetallene, der mandag for første gang krydsede 2000 smittede for 24 timer, bliver ved med at stige, vil der altså kunne blive behov for endnu strengere restriktioner.

Flere end 12.000 mennesker er registreret smittet med coronavirus den seneste uge.

Over halvdelen er registreret i Region Hovedstaden.

De høje smittetal bekymrer Mette Frederiksen, fortæller hun til TV 2.

- Hvis vi lader det her fortsætte, risikerer vi, at epidemien kommer ud af kontrol, lyder det fra statsministeren.

Jul uden fest

Regeringen og myndighederne kæmper lige nu for at dæmpe smitten før jul, lød det fra Mette Frederiksen.

Og det, mener virologen Allan Randrup Thomsen, er det rigtige at gøre. Han siger derfor også, at danskerne allerede nu skal indstille sig på, at de må fejre jul på en anden måde, end de plejer.

- Man kan sagtens holde en hyggelig jul, men det bliver med tryk på hygge og ikke fest, som det måske plejer at være, lyder det.

Ligesom Allan Randrup Thomsen peger Mette Frederiksen også på, at der skal ske en grundlæggende adfærdsændring i danskernes private liv, hvis smittetallene skal falde.

- Skær ned på de sociale aktiviteter. Se færre mennesker. Det er reelt den sikreste måde at få smitten ned og forhåbentlig nå sikkert frem til jul, siger statsministeren.

I en megafonmåling foretaget for TV 2 og Politiken - fra før restriktionerne blev annonceret - svarede halvdelen, at pandemien ikke vil påvirke den måde, de fejrer jul på.

Restriktioner er rettet mod de unge

Det er især blandt børn og unge mennesker, at smitten lige nu spreder sig.

Derfor er det naturligt, at restriktionerne netop bliver formet således, at de rammer denne gruppe. Det mener ledende overlæge på Aarhus Universitetshospital, Lars Østergaard.

- Der er to årsager til at lave restriktioner. Den ene er, at vi ikke ønsker at få pres på sundhedsvæsenet. Og den anden er at få vendt en udvikling, der er ved at løbe løbsk, siger han.

Fra Allan Randrup Thomsens synspunkt burde restriktionerne i deres nuværende form i virkeligheden være kommet langt før.

Han mener, at man allerede ved pressemødet 1. december skulle have introduceret de omfattende nedlukninger, der kom i dag.

- Vi har ladet det køre en anelse for længe, siger han.