Coronavirus

Mette Frederiksen: Drop julefrokosten hjemme - for mange vil miste livet

Epidemien kan komme ud af kontrol herhjemme, hvis danskerne blæser på opfordringen og i stedet rykker julefrokosten hjem, siger statsministeren.

Fra onsdag 9. december lukker restauranter, caféer og barer i 38 kommuner landet over, men det betyder ikke, at danskerne skal blive alt for kreative i jagten på de traditionelle julefrokoster.

Det siger statsminister Mette Frederiksen (S) på pressemødet om den delvise nedlukning af en lang række af landets største kommuner.

Statsministeren opfordrer direkte til, at danskerne lader være med at rykke julefrokosten hjem i privaten.

- Jeg er ked af at være den, der siger det direkte: Det vil betyde, at for mange mennesker i Danmark kommer til at miste livet. Det er det, vi står over for.

Epidemi kan løbe løbsk

Mette Frederiksen siger, at danskerne bliver nødt til at overveje, om den planlagte julefrokost er værd, at man potentielt bliver smittet med coronavirus og måske giver smitten videre.

- Derfor er alternativet til julefrokosten på restauranten ikke, at man rykker den hjem. Alternativet i år er, at vi lader være med at holde de julefrokoster og ses med færre mennesker. Eller måske ser dem digitalt. Så er dem, vi gerne vil holde jul med også i live næste år, siger Mette Frederiksen.

Ifølge statsministeren risikerer vi, at epidemien kommer ud af kontrol herhjemme, hvis danskerne blæser på opfordringen og i stedet rykker julefrokosten hjem.

Mette Frederiksen vil samtidig ikke afvise, at der kan komme yderligere restriktioner på tale, hvis smittetrykket ikke bliver nedbragt.

Sundhedsstyrelsen: Se maksimalt ti til jul

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at danskerne maksimalt bør se ti personer, når jul og nytår skal fejres. Det maksimale antal på ti personer er inklusiv personer i husstanden.

Der fremgår af en pjece med flere gode råd til, hvordan de kommende højtider bør fejres.

Dermed kan man godt kan se sine nærmeste juleaften, også selv om man ikke har set dem længe, men man skal holde afstand, lyder ét af rådene.

Samtidig anbefales det, at man holder to meters afstand eller går udenfor, hvis der skal synges juleaften.

Restriktioner skal tages med over kommunegrænser

Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, siger på pressemødet, at den delvise nedlukning af restauranter, caféer, barer samt idræts- og kulturlivet fra i de 38 kommuner fra 9. december ikke kan sammenlignes med situationen i Nordjylland i november.

Dengang lød anbefalingen, at man ikke skulle krydse kommunegrænserne, men det vil ikke være tilfældet i den nuværende situationen.

Søren Brostrøm kommer dog med en kraftig anbefaling til borgerne i de 38 kommuner.

- Man bør tage sine restriktioner og anbefalinger med i tasken, hvis man krydser over til en af de andre 60 kommuner i landet, som ikke er omfattet, siger Søren Brostrøm og uddyber:

- Går man ud i en anden kommune, skal man gøre, som man ville gøre i sin bopælskommune.

Søren Brostrøm formaner, at man respekterer de restriktioner, man nu er underlagt, og tager dem med over kommunegrænserne.

Søren Brostrøm fremhæver som eksempel, at en københavnsk familie godt tage i sommerhus i Nordsjælland, men ikke bør tage i biografen, fordi den er lukket, der hvor man bor.

Ifølge rigspolitichef Thorkild Fogde kan myndighederne dog ikke gøre noget, hvis borgere sig fra en af de 38 kommuner bevæger sig til en anden kommune - og samtidig ikke tager restriktionerne med sig.

- Det er ikke strafsanktioneret. Det er alene en opfordring, siger Thorkild Fogde.