Kan julen reddes?
To eksperter giver deres bud på, om de nye restriktioner kommer tidsnok til at bevare højtiden, som vi kender den.
December-nedtællingen er i fuld gang, og med 18 dage til juleaften er der fortsat ingen nedgang i coronasmittetallet - tværtimod.
Mandag tog regeringen konsekvensen og indførte yderligere restriktioner i et forsøg på at bremse smitten.
Ét spørgsmål trængte sig på for både DR og TV 2 på dagens pressemøde:
Hvorfor har regeringen ikke reageret noget før for at redde julen?
Til det forklarede direktør i Statens Serum Institut Henrik Ullum, at vurderingen indtil sidste uge var, at smitten var under kontrol. Men så begyndte smitten at stige eksponentielt.
Statsminister Mette Frederiksen kunne heller ikke garantere, at der ikke bliver behov for yderligere restriktioner.
- Men det, som vi siger i dag, forventer vi, ligger til grund for juleaften og nytårsaften, sagde hun.
Så spørgsmålet er, kommer de nye restriktioner i tide?
Det har TV 2 spurgt to eksperter om.
Flere målepunkter
Ja, er det korte svar.
I hvert fald hvis vi måler på smittetallet alene, lyder det fra professor på Institut for Biomedicin på Aarhus Universitet Søren Riis Paludan.
Tilmed vurderer han, at vi vil kunne se effekten af restriktionerne hurtigt. Allerede om cirka én uge, mener han, da inkubationstiden i gennemsnit er fire-fem dage. Hvis det drejer sig om smittetallet vel at mærke.
For Søren Riis Paludan efterlyser mere information om, hvad målepunktet er for restriktionerne. Er det smittetal, indlæggelser eller intensivpladser?
- Den information har vi ikke fået helt specifikt. Fra den dag man starter restriktionerne, vil der være mindre smitte. Det tager ikke tre uger at opnå forandringer i forhold til smittetal, men det kan det gøre i forhold til indlæggelser, siger han.
Ifølge Søren Riis Paludan bør vi især måle pandemiens tag i Danmark på antallet af intensivindlæggelser. Og selvom der er begrænsninger, har vi endnu ikke nået maxkapacitet, om end coronapatienter efterhånden fylder meget på sygehusene, lyder det fra professoren.
Et sidste forsøg
På Nordsjællands Hospital mener forskningschef Thea Kølsen Fischer også, at de nye restriktioner kommer i tide. Hun kalder myndighedernes udmelding "et fornuftigt tidspunkt at sætte ind på".
- Det skal jo være nu som et sidste forsøg på at redde danskernes jul. Det er virkelig vigtigt at få trukket i håndbremsen. Og en lille effekt er bedre end ingen effekt. Alt tæller, men om det kan nå at bremse så meget op, at det ikke får konsekvenser på sigt, er spørgsmålet, siger hun.
Thea Kølsen Fischer frygter dog, at restriktionerne ikke vil kunne forhindre en stigning i indlæggelser henover julen og det tidlige nytår. Alligevel mener hun ikke, at myndighederne har handlet for sent, for det er ikke alene forbud og regler, som rykker smitten. De skal også efterleves.
- Smittekontrol lykkes først, hvis folk forstår, at der skal én enkelt smittet til at starte og sprede en brand, og det kan gå ret hurtigt. Hvis man tror, det er ok, at naboen eller alle andre efterlever reglerne, mens man selv ikke gør det, fordi det er ubekvemt, eller man af andre årsager ikke efterlever restriktionerne, er det svært at få bugt med pandemien. Det er nødvendigt at løfte i flok, understreger hun.
Ubekendt faktor
Dertil kommer endnu en ubekendt faktor - nemlig sæsonen, påpeger Thea Kølsen Fischer.
Vinterkulden trækker folk inden for i varmen og får virussen til at trives yderligere.
- Der er gode betingelser for at smitte så mange som muligt, siger Thea Kølsen Fischer, som opfordrer danskerne til at lufte ud flere gange om dagen - især i situationer, hvor man ikke kan undgå at være tæt.
Samme vilkår lagde direktøren i Sundhedsstyrelsen, Søren Brostrøm, vægt på under dagens pressemøde.
- Vi forventer at se en effekt. Men det er koldt, og vi har traditioner i forbindelse med jul, lød det.
- Derfor kan det godt tage ekstra tid at knække smittekurven denne gang. Men I skal holde fast og være tålmodige.