Coronavirus

Folk venter i kø i op til fire timer ved flere testcentre - men det er lidt folks egen skyld, lyder det

TV 2 Lorry logo
I samarbejde med TV 2 Lorry

Det er blandt andet, fordi folk enten møder op uden tidsbestilling eller i for god tid, at der opstår kø og kaos ved testcentrene.

Mandag trådte en række restriktioner i kraft i Region Hovedstaden, mens statsminister Mette Frederiksen på et pressemøde lukkede landet delvist ned. Alt sammen for at stoppe de stigende coronasmittetal.

Begge ting kunne mærkes i landets coronatestcentre, hvor køerne voksede. Blandt andet stod folk i kø i op til fire timer ved de mobile testcentre i Gladsaxe og Brøndby, mens borgere på Frederiksberg ventede i timevis på at blive testet ved det mobile testcenter i nærheden af Flintholm.

I lufthavnen i Kastrup var ventetiden halvanden time, også for folk, der på forhånd havde booket testtid. Og på Nørrebro krydsede køen tre gadehjørner, mens der også var kø i Nordvest.

Køerne opstår blandt andet, fordi folk møder op i for god tid, mens andre borgere kommer for sent, oplyser regionerne, der er ansvarlige for testcentrene. Begge dele skaber et pres.

Borgmestre kræver handling

Køerne har fået flere politikere til at reagere og kræve, at regionen finder en måde at forkorte ventetiden på.

- Jeg kan godt forstå de nye restriktioner, fordi vi bliver nødt til at sige til de unge mennesker med store blokbogstaver, at vi bliver nødt til at stramme os an nu. Men det er afgørende også at gøre det nemmere at blive testet, siger borgmesteren i Helsingør, Benedikte Kiær (K).

Det er Frederiksbergs borgmester, partifællen Simon Aggesen, enig i. Han peger på en risiko ved de lange køer.

- Jeg deler fuldstændig Benedikte (Kjærs, red) holdning. Regionen skal være opmærksom på, at der har været meget lange køer ved de mobile teststeder. Vi skal undgå, at folk ikke bliver testet, fordi de regner med, at det er for besværligt, siger han.

Gladsaxes borgmester Trine Græse (S) kalder det "et problem", mens Ballerups borgmester har et eksempel på, hvad ventetiden kan betyde:

- I går var der nogle, der stod i kø i halvanden time, og da det så blev deres tur, kom de ikke til, fordi det var lukketid. Det må kunne prioriteres at løse problemet med de lange køer, siger Jesper Würtzen (S).

Ventetid vil vare til jul

Region Hovedstaden bekræfter over for TV 2, at der er "meget stor efterspørgsel" på at blive testet, men at den rammer i bølger og for eksempel bliver påvirket af, at der bliver meldt nye restriktioner ud.

- Vi gør alt, hvad vi kan, for at ruste op på testkapaciteten. På ti dage er vi gået fra 23.000 til 35.000 daglige test, og i løbet af den næste uge vil Region Hovedstaden udbyde yderligere 5000 test, så 40.000 borgere kan blive testet dagligt, skriver regionen i en mail.

Også regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen (S) erkender, at køerne er for lange, og at man bør prioritere, at flere bliver testet. Regionen skal allerede tirsdag holde et møde med Helsingør Kommune om, hvordan man løse udfordringerne dér, fortæller hun.

Alligevel skal man ikke forvente, at køerne forsvinder lige foreløbigt.

- Da vi ikke kender efterspørgslen, må vi nok forvente, at der mod jul vil være perioder med ventetid, skriver Region Hovedstaden.

Folk kommer for tidligt

Det er ikke kun i hovedstaden, at der er pres på testcentrene - i weekenden oplevede centrene ved Slagelse både køer og trafikkaos, fordi et stort antal borgere var mødt op for at blive testet.

Forklaringen på køerne er blandt andet, at folk ikke møder op til tiden, fortalte Hanne Schjønning, der er driftsansvarlig for testcentrene i Region Sjælland til TV 2 Øst.

- Problemet er, at det er lidt en tendens, at folk møder op i god tid. Nogle kommer ikke til aftalte tid, hver tiende har ikke bestilt tid. Og det betyder, at folk, som har bestilt tid, og som egentlig er kommet til aftalte tid, ender bagerst i køen.

Hanne Schjønning fortæller, at en løsning kan være at få flere hænder til at pode med vatpindene, for personale er også en del af problemet.

- Vi ansætter hele tiden nye podere, og vi har allokeret nogle båse, som bruges til til vaccinationer og blodprøver til coronaprøver, når der er plads. Så der kan vi skrue lidt på det, sagde hun og tilføjede, at man også har udvidet testcentrenes åbningstider.

Region Hovedstaden opfordrer til, at man overvejer at vælge et testcenter lidt længere væk, tager en tid i ydertiderne og holder øje med de mobile testenheder. Og så er test i sig selv ikke noget, der kan stoppe smitten, lyder det i en mail til TV 2.

- Det vigtigste våben mod smitte ikke er test, men afstand, håndhygiejne, og at vi forsøger at begrænse, hvem vi ser, skriver Region Hovedstaden.