Elevrådsformand skuffet over aflyst julehygge, men bakker op: - Vigtigt, at vi passer på hinanden
Elever fra femte klasse og opefter vil i 38 kommuner fra onsdag ikke længere få fysisk undervisning. Mohammed Reda fra 9. klasse forstår beslutningen.
Landets ældste skoleelever kan se frem til ikke at skulle møde i skole fra onsdag 9. december. Det er endnu ikke klart, om de ældste elever i stedet skal have fjernundervisning, men sikkert er det, at de i hvert fald ikke skal møde fysisk op i skole.
Udsigten til at skulle undvære sine skolekammerater i det fysiske klasseværelse ærgrer elevrådsformand Mohammed Reda fra 9. klasse på Holbergskolen i det københavnske Nordvestkvarter.
Han er nedslået ved udsigten til al den julehygge, der nu er aflyst.
- Det er lidt ærgerligt, for vi har en masse traditioner på skolen, hvor vi er sammen og har det hyggeligt allesammen. Men det kan vi jo ikke nu, siger han til TV 2.
Svært at undvære venner i julen
Årsagen til nedlukningen af den fysiske undervisning for femte klassetrin og opefter skal findes i de hastigt stigende smittetal, der de seneste uger er set herhjemme.
Mohammed Reda har dog fuld forståelse for, at regeringen har valgt at sende de ældste skoleklasser hjem.
- Det er vigtigt, at vi passer på hinanden, så vi kan komme igennem den her svære tid, siger han.
Elevrådsformanden er ikke bekymret for fagligheden i den kommende tid, for han påpeger, at lærerne på Holbergskolen har været gode til at omstille sig på en ny virkelighed og omstrukturere undervisningen i den virtuelle verden.
- Vi har prøvet det, og jeg er sikker på, det kommer til at gå godt igen, lyder det.
Mohammed Reda er helt klar over, hvad han selv kan gøre for at forbedre situationen i forsøget på at nedbringe smittetrykket.
- Jeg kan blive hjemme og mindske kontakten med andre mennesker. Men det er selvfølgelig utroligt svært for unge, fordi de godt kan lide at socialisere med vennerne. Specielt i denne tid, hvor der er masser af traditioner, man fejrer med venner og familie, siger han.
Smitte på alle københavnske skoler
Sune Schnack Rasmussen er skoleleder på Holbergskolen, og han forventer, at de ældste skolebørn fremadrettet skal have virtuel fjernundervisning.
Sker det allerede fra onsdag 9. december, vil skolen være klar til at håndtere udfordringen, lyder meldingen.
- Vi har heldigvis nogle super engagerede og dygtige medarbejdere, der har været vant til at omstille sig rimelig meget de sidste ti måneder. Så jeg tænker, den klarer vi også denne gang, siger Sune Schnack Rasmussen til TV 2.
Skolelederen er overrasket over, at hjemsendelsen af skoleelever vil gælde allerede fra femte klassetrin og opefter, men har forståelse for situationen.
- Jeg hører fra mine kollegaer, at det er noget (coronasmitte, red.), vi har på alle københavnske skoler, siger Sune Schnack Rasmussen.
Han kalder det kedeligt, at de sædvanlige juletraditioner ikke bliver de samme som i en almindelig december.
- Det er synd for børnene, mener Sune Schnack Rasmussen.
Nogle børn kan få det svært
Rasmus Edelberg, der er formand i organisationen Skole og Forældre, bakker op om hjemsendelsen af de store skoleelever.
Men han advarer samtidig om, at forældre og lærere skal være opmærksomme på, hvordan børnene reagerer på det, og om deres hverdag fungerer for dem, efter den er blevet brudt op.
- Måske er det nogle af dem, der trives godt i skolen, der nu får det svært, siger han til TV 2.
Forældreformanden tilføjer, at han håber, der bliver mulighed for, at de hjemsendte børn kan mødes i små grupper udenfor og dermed opfylde deres behov for et socialt liv.
38 berørte kommuner
Ændringen gælder i disse 38 kommuner:
- Albertslund
- Allerød
- Ballerup
- Brøndby
- Dragør
- Egedal
- Faxe
- Fredensborg
- Frederiksberg
- Frederikssund
- Furesø
- Gentofte
- Gladsaxe
- Glostrup
- Greve
- Gribskov
- Halsnæs
- Helsingør
- Herlev
- Hillerød
- Hvidovre
- Høje-Taastrup
- Hørsholm
- Ishøj
- København
- Køge
- Lejre
- Lyngby-Tårbæk
- Odense
- Roskilde
- Rudersdal
- Rødovre
- Slagelse
- Solrød
- Tårnby
- Vallensbæk
- Vordingborg
- Aarhus