Styrelse retter sig selv i minksag: Det var ikke en ordre

Miljøstyrelsen opfattede udtalelser fra regeringen som ordre om at dræbe mink. Men det var en fejl, lyder det.

Miljøstyrelsen retter sig selv i spørgsmålet om, hvorvidt det var en ordre, da statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde 4. november sagde, at "alle mink skal aflives".

Det skriver Jyllands-Posten.

Avisen beskrev fredag ellers, at embedsmænd i styrelsen netop opfattede udmeldingen på pressemødet som en ordre.

I to afgørelser om dispensation til nedgravning af mink, som er udsendt i dagene efter pressemødet, har Miljøstyrelsen ifølge Jyllands-Posten direkte skrevet, at alle mink i Danmark er "beordret aflivet".

Formuleringen henviser til regeringens pressemøde, har styrelsen oplyst til avisen.

- Faktuelt forkert at kalde det ordre

Men nu ønsker styrelsen at rette sig selv i forhold til udtalelserne i afgørelsen om, at minkaflivningen var blevet "beordret".

- Det er en ukorrekt formulering. En udtalelse på et pressemøde kan ikke udgøre en ordre til borgerne. Det er derfor faktuelt forkert at kalde det en ordre. Det beklager vi meget, siger vicedirektør i Miljøstyrelsen Anne-Marie Vægter Rasmussen i en mail sendt til Jyllands-Posten.

Hun uddyber, at styrelsens embedsmænd var under pres i situationen.

Justitsminister Nick Hækkerup (S) og hans ministerium har udtalt, at det ikke er korrekt at omtale regeringens beslutning som en ordre.

I en pressemeddelelse fra 23. november skriver ministeriet, at en udtalelse på et pressemøde ikke kan udgøre en "ordre" (en befaling eller et pålæg) til borgerne - for eksempel minkavlerne.

- Det er faktuelt forkert at omtale dette som en "ordre", stod der blandt andet.

Juraprofessor kalder det en ordre

Professor ved Juridisk Institut pĂĄ Syddansk Universitet Frederik Waage har tidligere udtalt til Ritzau, at han selv har brugt ordet "ordre", nĂĄr han har udtalt sig i medierne.

Hans vurdering var 23. november, at der ikke er noget problematisk ved at betegne den klare besked om aflivningen af mink som en ordre.

Minkavlerne modtog efter pressemødet en mail, hvor det stod, at alle mink - også dem uden for risikozonerne - skulle aflives hurtigst muligt. Det gjaldt altså også raske mink.

Ordet "skal" står nævnt 31 gange.

I pressemeddelelsen fra 23. november medgiver Justitsministeriet, at brevet fra Fødevarestyrelsen til minkavlerne kunne forstås som et påbud.