Coronavirus

Smitten spreder sig - to kommuner lukker ned for foreningslivet

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) har opfordret vestegnen til at lukke idrætslivet ned for børn og unge, hvis de kan, siger Herlevs borgmester.

Sjældent har farvekombinationer haft større betydning for borgernes liv, end de har i dag.

Og for hovedstadskommunerne og en række andre sjællandske kommuner har det fået konsekvenser, at de i forhold til resten af landet er klædt i mørkerødt på Statens Serum Instituts covid-19-kort.

For det indikerer, at de har alt for høje incidenstal – det vil sige antal syge med covid-19 per 100.000 indbyggere.

Smittetallene er hastigt stigende, og derfor er hovedstadsområdet også underlagt særlige restriktioner i forhold til resten af landet.

Nogle kommuner tager nu også selv konsekvensen af de høje smittetal og vælger helt selvstændigt at lukke foreningslivet ned - blandt andet den sydsjællandske kommune Vordingborg.

Private arrangementer skaber problemer

Den seneste uge har Vordingborg haft en stigning i antallet af smittede med coronavirus på 120 personer.

Det betyder, at vordingborgensernes incidenstal er 264,3 smittede per 100.000 for ugen.

Det placerer dem i den ikke særligt eftertragtede klub af danske kommuner, der er under skærpet opsyn fra myndighedernes side.

Og det har fået Vordingborg til at sende et brev til foreningslivet, hvor de opfordrer til, at de indstiller deres aktiviteter indtil 2021.

Det er rettet mod idræts- og foreningsaktiviteter for børn og unge op til 21 år, da forsamlingsloftet her er på 50 personer i modsætning til 10 personer for andre aktiviteter.

Af de 120 smittede er halvdelen af dem unge mellem 10 og 19 år, og 41 af dem er unge fra gymnasiet og Zealand Business College.

Og det skyldes især smitte fra private arrangementer med unge mennesker, der mødes på tværs af klasser, årgange og uddannelsesinstitutioner, fortæller rektor på Vordingborg Gymnasium Jakob Stubgaard til TV 2 Øst.

Derfor har uddannelsesinstitutionerne valgt at sende alle elever hjem og opfordret dem til at blive testet.

Vordingborg har foretaget 43.430 test siden pandemiens begyndelse, og i alt 370 personer har været smittet. Der bor 45.566 mennesker i kommunen.

Idræt og fritidstilbud stopper resten af året

Herlev er en af de 17 hovedstadskommuner, der lige nu lever under en lille smule strengere restriktioner end resten af landet.

For en uge siden så det ud til, at Herlev var ved at få bugt med de bekymrende smittetal, men antallet af daglige nye smittetilfælde er siden næsten fordoblet.

Nu indtager de den bitre førsteplads på Statens Serum Instituts liste over kommunernes incidenstal.

Selvom Herlevs smittetal den seneste uge kun lyder på 129, så er det incidenstallet på 445,7 smittede per 100.000 indbyggere for ugen, der bekymrer.

Og det er især børn og unge mellem 10 til 19 år, der bliver syge.

Borgmester Thomas Gyldal Petersen (S) fortæller til TV 2 Lorry, at man har taget konsekvensen af sin førsteplads og valgt at nedlukke alle kommunale idrætsanlæg og alle holdaktiviteter i fritidstilbud indtil 2. januar 2021.

- Vi har dem skarpt opdelt i skolen, i SFO’en og i klubben, men når de kommer til idræt, kan de blandes på tværs af skoler og klasser. Det skal stoppe nu, for nu skal vi have smitten ned, lyder det.

Gyldal Petersen har truffet beslutningen efter et møde med sundhedsminister Magnus Heunicke (S) og de øvrige 16 hovedstadskommuner, fortsætter han med at fortælle.

- Sundhedsministeren sagde på vores møde med ham i tirsdags, at kunne man sende idrætten på tidlig juleferie, så var det en god idé.

Herlev har 28.953 indbyggere og har foretaget 51.546 coronatest. 887 af dem har vist sig at være positive.

Virolog advarer om ny nedlukning

Det er op til de enkelte personer, om restriktionerne virker.

Det mener virologen Allan Randrup Thomsen, som kalder restriktionernes effekt for begrænset.

- Vi har jo prøvet gennem tidligere restriktioner at stoppe folk fra at sidde og drikke for meget sammen på barer ved at lukke dem tidligt. Nu starter folk bare tidligere, og det er jo ikke meningen, siger han.

Ifølge Randrup er det udtryk for, at restriktionerne ikke tages alvorligt. For intentionen bag dem er at begrænse, hvor sociale danskerne er, hvilket han ikke mener virker.

Allan Randrup Thomsen siger, at alle de restriktioner, regeringen har indført, derfor ikke er nok til at bekæmpe coronavirus. De vigtigste tiltag skal ske privat inde i folks eget sociale liv, understreger han.

- Restriktionerne har kun en begrænset effekt. Vi skal påvirke folk inde i deres sociale liv, så de opfører sig anderledes, end de plejer, siger han og fortsætter:

- Hvis man overholder retningslinjerne i sit privatliv, så kan vi undgå en større nedlukning.