Coronavirus

Danskerne vil fejre jul som normalt trods coronavirus

Statsminister Mette Frederiksen har opfordret folk til at tænke sig godt om, når de fejrer juleaften i år.

Julen i år bliver ikke normal for nogen af os.

Søren Brostrøm opfordrede i slutningen af november danskerne til kun at danse om juletræet med folk, man i forvejen er på "kram med".

- Jeg vil foreslå, at når man går rundt om juletræet, så markerer man, at man holder i hånd snarere end at gøre det, sagde han til TV 2 i 'Go’ Aften Live'.

Selvom ingen er i tvivl om, at intet ved dette år har været normalt, og at december heller ikke bliver det, vil mange danskere alligevel fejre jul, som de plejer.

Også når det gælder dans og sang om juletræet.

Det viser en måling, som Megafon har foretaget for TV 2 og Politiken.

I målingen svarer halvdelen, at pandemien ikke vil påvirke den måde, de fejrer jul på – specielt ikke når det gælder julesangene.

Søren Brostrøm opfordrede også danskerne til at nynne i stedet for at synge, da det i mindre grad spreder virus.

Til det svarer 38 procent, at de "slet ikke" vil følge rådet, mens 15 procent svarer, de kun vil følge det i "mindre grad". Det er kun 9 procent, der siger, de vil gøre, som Brostrøm anbefaler.

Virolog frygter endnu en stor nedlukning

Trods krisen forventer tre fjerdedele af danskerne ifølge målingen, at julen 2020 bliver mindst lige så hyggelig som foregående år.

Og i tilfælde af, at den del af danskerne er den samme andel, der har i sinde at trodse anbefalingerne, har virologen Allan Randrup Thomsen en advarsel til dem:

- Hvis man overholder retningslinjerne i sit privatliv, kan vi undgå en større nedlukning.

Ifølge Allan Randrup Thomsen er alle de restriktioner, regeringen har indført, ikke nok til at bekæmpe coronavirus.

Han siger, at de vigtigste tiltag skal ske ude hos folk helt privat.

- Restriktionerne har kun en begrænset effekt. Vi skal påvirke folk inde i deres sociale liv, så de opfører sig anderledes, end de plejer, siger han.

Folk bør ændre deres juleaktivitet

Appellen om at fejre jul på utraditionel vis fra både statsministeren, Søren Brostrøm og Allan Randrup Thomsen skal ses som en gulerod, siger Randrup.

For jo mere danskerne følger retningslinjerne i privatlivet, desto mere kan offentligheden åbne op.

- Men det er altså op til folk selv at bestemme, hvordan det skal se ud i fremtiden, siger han.

Statsminister Mette Frederiksen (S) sagde fredag - efter målingen blev lavet - at vi "ikke kan danse rundt om juletræet, som vi plejer".

Og lørdag lød det fra statsministeren, at danskerne bør overveje, om man overhovedet skal se hinanden, når smitten er så høj.

Ansvaret, for at julen forløber sikkert, ligger ifølge Allan Randrup Thomsen særligt hos de ældre og forældrene.

- Jeg må især appellere til de ældre og forældrene om, at man tager ansvar her. Julen skal ikke være, som den plejer at være, hvis den skal foregå coronasikkert, siger han.

Det nuværende forsamlingsloft på ti personer gælder indtil videre til 13. december. Myndighederne har endnu ikke meldt noget ud om, hvor mange man må samles hen over julen.