Samfund

Politisk kommentator kalder aftale om olie for en "kæmpe sejr for regeringen"

Siden udvindingen af olie for alvor begyndte i 1972, har statskassen tjent 541 milliarder kroner på den. Det slutter i 2050.

Danmark slutter fra 2050 med at indvinde olie- og gas i Nordsøen.

Det blev et bredt politisk flertal sent torsdag aften enige om .

Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) kaldte ved pressemødet beslutningen for historisk.

Ifølge TV 2s politiske kommentator Troels Mylenberg har ministeren al mulig grund til at være tilfreds:

- Det er en kæmpe sejr for regeringen og for Dan Jørgensen at få så mange partier med.

- Det kunne godt være endt i en konflikt, hvor man alene indgik en aftale med støttepartierne, men med et bredt flertal bag skaber det ro for en beslutning, der først træder i kraft langt ude i fremtiden, siger Troels Mylenberg.

Bag aftalen står Socialdemokratiet, Venstre, de radikale, Dansk Folkeparti, SF og de konservative.

Med aftalen vedtages det, at ottende og alle fremtidige udbudsrunder, der skulle give tilladelse til udvinding af olie og gas, aflyses.

Samtidig bliver Danmark den hidtil største producent af olie og gas, der sætter en endegyldig slutdato for sine aktiviteter.

- Regeringen afstiver sin klimaambition

Tidligere har regeringens støttepartier kritiseret Dan Jørgensen for ikke at arbejde hurtigt nok for en grøn omstilling.

Ligeledes stillede ministeren sig tvivlende over for, om nordsøolien skulle udfases sidste år.

Den nye aftale sikrer imidlertid regeringen en vis arbejdsro på klimaområdet, mener Troels Mylenberg:

- Støttepartierne har været lorne over for, om regeringen nu ville omstillingen nok, og der fungerer aftalen som en afstiver for klimaambitionen. Også selvom det er en bredt indgået aftale, siger Mylenberg, der understreger, at aftalen er indgået af så mange partier, at det er hele Christiansborgs fortjeneste.

Venstres klimaordfører, Tommy Ahlers, hæftede sig ved, at man med aftalen skaber stabile rammer for erhvervslivet frem mod 2050, og Dansk Folkepartis Rene Christensen noterede sig, at man med aftalen understøtter de grønne ambitioner.

De grønne organisationer roser også aftalen.

Maria Reumert Gjerding, der er præsident i Danmarks Naturfredningsforening, betegner aftalen som en "stor sejr" for klimabevægelsen.

- Vi står midt i en klimakrise, hvor vi over de næste årtier skal levere store reduktioner af vores klimagasudledning. Så giver det selvfølgelig ingen mening, hvis vi låser os fast på fortsat at hive klimaskadelige fossile brændsler op af Nordsøen, siger Maria Reumert Gjerding i en skriftlig kommentar.

Indtjening styrtdykket

Danmark har i dag over 30 olie- og gasfelter i Nordsøen. De tre største hedder Dan, Halfdan og Tyra og ligger alle et godt stykke fra den danske kyst.

Siden udvindingen for alvor begyndte i 1972, har statskassen tjent 541 milliarder kroner på den. Men de seneste år er indtjeningen styrtdykket.

Dels fordi oliepriserne globalt er faldet, og dels fordi der i takt med årene kan hentes mindre olie op fra de danske oliefelter.

I 2019 var indtægten således 5,9 milliarder kroner, viser tal fra Energistyrelsen.

Staten vil fortsat kunne se frem til mellem 88 og 240 milliarder frem mod 2050, viser tal fra Energistyrelsen.

Tal fra Danmarks Statistik skønner, at der i 2016 var cirka 4000 personer direkte og indirekte beskæftiget i den danske olieindustri.

Med aftalen er det vedtaget, at der sættes særligt ind i forhold til omskoling af de mange ansatte. Der er blandt andet afsat 90 millioner kroner specifikt til Esbjerg, hvor olieindustrien har dens forankring.