Coronavirus

Virolog efter vaccinegodkendelse: Der er stadig én stor ubekendt

Dagens nyhed er starten på et stort kapitel, lyder det fra Allan Randrup Thomsen.

Nyheden, om at de britiske sundhedsmyndigheder onsdag morgen har godkendt medicinalselskaberne Pfizer og Biontechs coronavaccine, vækker også glæde i Danmark.

- Det lyder rigtig lovende. Jeg har svært ved at forestille mig, at lægemiddeltilsynet i England skulle vurdere situationen meget anderledes, end man gør i Danmark. Så jeg forestiller mig, at det betyder, at data har været i orden, og at man derfor også vil få en tilladelse i EU og Danmark lige så snart, de har fået kigget på sagerne.

Sådan siger Allan Randrup Thomsen, professor i eksperimentel virologi til TV 2.

Én stor ubekendt

Han kalder dagens nyhed "et rigtig stort skridt" og ser frem til for første gang at opleve, hvordan en nyudviklet vaccine kommer til at virke i den virkelige verden.

- Hidtil har vi kun set det i et kontrolleret forsøg. Det bliver rigtig spændende, siger han og påpeger, at der er én stor ubekendt faktor.

For selvom vi fra forsøgene ved, at effekten er god umiddelbart efter, at man er vaccineret, så er det endnu uvist, hvor længe vaccinen holder. Og den tidsramme bliver først klarlagt i takt med, at vaccinen bliver taget i brug på flere mennesker.

Vi må ikke sætte os tilbage i lænestolen

Vaccinen beskytter ifølge de nyeste data omkring 95 procent af befolkningen mod covid-19.

For personer over 65 år viser den en effektivitet på 94 procent.

Allan Randrup Thomsen forventer, at tingene fortsat vil gå deres vante gang i resten af verden. Både i EU og i Danmark er myndighederne klar på, at processen skal forløbe så hurtigt som muligt, og at ressourcerne er sat af til det, lyder det fra den danske virolog.

- Vi må jo ikke sætte os i lænestolen og bare stole på, hvad man siger i England. Det er vigtigt, at vi også selv får kigget på tingene. Men som sagt lover det godt, siger Allan Randrup Thomsen.

- Det er starten på et stort kapitel. Og et lys for enden af tunnelen på den ene eller anden måde.

På Twitter maner Lægemiddelstyrelsens dirktør, Thomas Senderovitz, til ro efter nyheden om godkendelsen i Storbritannien.

- Denne overskrift er ikke dækkende. Vaccinen er ikke godkendt i UK, men der er udstedt en nødautorisation FØR en egentlig godkendelse. Jeg er glad for, at vi ikke skynder os for meget i EU. Det må ikke gå for hurtigt!

Endnu en vaccine fra Oxford/AstraZeneca regnes med at blive taget i brug tidligt næste år.

Danmark har allerede en forhåndsaftale på plads med Pfizer/BioNTech og Oxford/AstraZeneca, mens EU tirsdag har forhandlet en aftale på plads med Moderna.

Tirsdag oplyste den danske sundhedsminister Magnus Heunicke, at de første danskere potentielt kan blive vaccineret til januar.