Gravegruppen

Dine batterier ender deres dage i forurenede områder i Polen

Området ved en af fabrikkerne er så forurenet, at jorden ikke bør bruges til at dyrke fødevarer, siger polsk professor.

“Skal du fucke med mit grundvand?”

En rødglødende Bodil Jørgensen fisker et batteri op fra en skraldespand, og budskabet i reklamefilmen fra organisationen Elretur er klart:

De små energikilder skal genanvendes miljømæssigt forsvarligt - ikke smides ud.

Alligevel ender en stor del af danskernes indsamlede husholdningsbatterier på fabrikker i Polen, der ifølge forskning forurener området omkring sig.

Det kan Gravegruppen på TV 2 PLAY afsløre efter fem dage på sagen.

Gravegruppen

Gravegruppen består af fem journalister med vidt forskellig baggrund. Hver uge graver de sig ned i et tip eller en aktuel sag, som er blevet sendt ind til holdet. 

På fem dage skal journalisterne se, hvor langt de kan komme med historien. 

Holdet består af:

Joachim Bindslev: Undersøgende journalist på TV 2. Han har blandt andet været med til at afsløre økonomisk storsvindel i Operation X-programmerne 'Jagten på vores milliarder' og 'Grådighedens pris'. 

Cecilie Beck: Nyhedsvært på TV 2. Hun har tidligere været undersøgende journalist, vært og redaktør på flere programmer. 

Adina Ren: Journalist og vært på Impact TV. Hun har før slået sine folder som reporter hos hedengangne Radio24syv. 

Lars Fogt: Undersøgende journalist. Han har tidligere som avisjournalist bevæget sig i forskellige gravegrupper. 

Thomas Skov: Journalist og underholdningsredaktør hos Podimo. Han har tidligere været vært på flere forskellige tv-formater, men har aldrig beskæftiget sig med undersøgende journalistik.

Stena: - Vi tager det meget alvorligt

Det er virksomheden Stena, der står for håndtering af brugte batterier i Danmark. Og de drager nu konsekvensen af den nye viden.

Jeg vil ikke anbefale, at man tager derhen

Professor i kemi, Pawel Miskowiec

Med øjeblikkelig virkning har de sat eksporten til deres underleverandør i Polen, Eneris, der står for genanvendelse af danske batterier, på pause.

- Vi tager det meget alvorligt. Vi har stoppet vores transporter og har påbegyndt en undersøgelse, siger Jakob Høy Thomsen, der er produktområdechef i Stena.

Forurenede områder

En række forskningsstudier peger på, at de fabrikker i Polen, hvor over halvdelen af de indsamlede batterier ender, langt fra udmærker sig på miljøfronten.

Blandt andet har Pawel Miskowiec, der er professor i kemi ved Jagiellonian Universitet i Krakow, undersøgt landbrugsjorden omkring den ene af fabrikkerne - Zgh Bolesław. Og konklusionen af forskningen er klar:

På grund af zinksmelteriet er jorden i området stort set ubrugelig til at dyrke afgrøder, fordi den er forurenet, lyder det.

- Jeg vil ikke anbefale, at man tager derhen, og jeg vil ikke anbefale, at man spiser frugt, grøntsager eller honning derfra, fordi koncentrationen af tungmetaller er forhøjet, siger han.

Professoren understreger, at forureningen i området ikke er dødelig for mennesker, men at det over tid kan medføre en sundhedsrisiko at indtage vand og fødevarer derfra.

Også i området omkring det andet zinksmelteri - Huta Cynku - er der udfordringer med forurening.

Forskning over 20 år viser, at indholdet af zink og andre tungmetaller i jorden er meget forhøjet - og det er steget over tid.

Den polske forskning har dog ikke undersøgt, om de danske batterier direkte bidrager til forureningen.

Batteriernes rejse

Hvordan batterierne ender på de to zinksmelterier, er en længere historie.

Her ender batterierne sine dage i de forurenede områder.

Har samarbejdet i tre år

På trods af at Stena har benyttet Eneris som samarbejdspartnere siden starten af 2017, har de ikke kigget nærmere på firmaets underleverandører. Det fortæller produktområdechefen Jakob Høy Thomsen.

Han understreger dog, at de har indhentet alle godkendelser og certifikater fra selve Eneris, som de også har besøgt.

- Vi undersøger vores egen underleverandør og godkender den. Og så forventer vi egentlig, at de gør tingene korrekt, når den er godkendt, og de har et myndighedstilsyn i landet, siger han.

Problemet er, at hvis der ikke er nogen kontrol, så er det de gode, der græder, og de onde, der ler

Frederik Madsen, direktør i BatteriForeningen

Vi har på få dage kunnet finde det her. Har I gjort jeres arbejde godt nok?

- Ja, det synes jeg, vi har. Vi har gjort, hvad vi skal og bør. Kunne vi have gjort mere? Ja, og det er en læring til os, at vi nok skal endnu længere ud. I fremtiden er det der, vi skal hen, siger han.

Hele Gravegruppen var samlet, da Cecilie Beck fortalte om udfaldet af de fem dages arbejde Video: Cæcilie Dohn Christensen

Undersøgelsen vil ifølge produktområdechefen være klar i løbet af et par uger. Først derefter vil firmaet endeligt beslutte, om de vil fortsætte samarbejdet med Eneris.

BatteriForeningen: - De onde ler

BatteriForeningen er Danmarks interesseorganisation for forhandlere af batterier.

Deres medlemmer betaler Stena for at håndtere de brugte batterier, og de har tidligere efterspurgt mere åbenhed om, hvor produkterne ender sine dage.

Har du et fortroligt tip?

TV 2 driver en af landets største undersøgende redaktioner. Vi beskytter altid kilder, der deler fortrolige oplysninger. Hvis du vil dele fortrolig viden eller følsomme dokumenter med os, kan du se her, hvordan det kan lade sig gøre fortroligt og sikkert.

Efter Gravegruppens afsløringer efterlyser direktør i foreningen, Frederik Madsen, nu bedre opsyn med batteriernes rejse - fra start til slut.

- Problemet er, at hvis der ikke er nogen kontrol, så er det de gode, der græder, og de onde, der ler. De virksomheder, der gerne vil overholde reglerne, betaler en masse penge, og dem, som ikke opfører sig ordentligt, smutter gennem hullerne. Det er helt uacceptabelt, siger han.

Dog understreger direktøren, at han ikke har grundlag for at mistænke, at tingene ikke foregår efter bogen.

Gravegruppen har forelagt Zgh Bolesław kritikken. De ønsker ikke at kommentere på de konkrete oplysninger. Dog oplyser fabrikken i et skriftligt svar, at de overholder landets lovgivning.

Du kan følge hele historien i programmet 'Gravegruppen' på TV 2 PLAY.