Coronapres kan snart påvirke normal aktivitet i sundhedsvæsnet, siger regionsformand

Omkring 250 coronasmittede patienter er for tiden indlagt på de danske hospitaler, der bliver drevet af de fem regioner.

Presset på de danske hospitaler har nu nået et niveau, hvor antallet af coronasmittede patienter risikerer at gribe ind i både ressourcer og planlagte operationer.

Det siger Stephanie Lose (V), formand for Danske Regioner, til Politiken.

- Det generelle billede på tværs af landet er, at antallet af covid-indlæggelser ikke skal meget højere op, før vi er nødt til at ændre afviklingen af den normale aktivitet i sundhedsvæsnet, siger Stephanie Lose til avisen.

Omkring 250 coronasmittede patienter er for tiden indlagt på de danske hospitaler, der bliver drevet af de fem regioner.

For de fleste hospitaler har det endnu ikke været nødvendigt at åbne ekstra sengeafsnit. Men det kan det blive med udsigt til jul og den kolde årstid, hvor både coronasmittede og influenzapatienter lægger beslag på dele af kapaciteten, mener Stephanie Lose.

Forventer stigende smittetal

Ifølge hende er det urealistisk at tro, at vi har set toppen af coronaepidemien.

Myndigheder, sygehuse, eksperter og det europæiske rådgivende organ ECDC forventer ligesom Stephanie Lose et stigende smittetal og dermed også en stigning i antal indlæggelser som følge af covid-19.

Flere læger har slået alarm over det stigende pres på de ansatte i sygehusvæsenet.

- Folk er ved at være slidt op, lyder det fra overlæge ved Akutmodtagelsen på Regionshospitalet Herning, Jacob Juul Jensen, i et interview med Ugeskrift for Læger.

Han blev bakket op af ledende overlæge ved Den Fælles Akutmodtagelse (FAM) på Odense Universitetshospital, Michael Hansen-Nord, som tidligere i denne uge sagde til TV 2:

- Vi forventer, at udfordringen stiger over de næste uger og måneder, og vi håber på, at influenzasæsonen ikke bliver for slem.

Hofter og knæ må vige som det første

Stephanie Lose vurderer, at planlagte operationer af for eksempel hofter og knæ vil være noget af det første, som risikerer at blive aflyst eller udskudt.

Men hun understreger, at situationen på tærsklen til vinteren 2020 ikke kan sammenlignes med forårets epidemibølge.

Det skyldes dels, at hospitalerne ikke skal oplære hundredvis af sygeplejersker i behandling af coronapatienter i al hast, som de skulle i foråret. Derudover er dele af hospitalsvæsnet heller ikke længere lukket ned for at mindske smitterisikoen.

Den ledende overlæge, Michael Hansen-Nord, siger til TV 2, at selvom der med faglige organisationer som FOA, Dansk Sygeplejeråd og Yngre Læger er lavet planer for at skaffe flere frivillige hænder på afdelingerne, så kan det være svært at se længere end en uge frem i tiden med virussen.

Aarhus Universitetshospital overvejer aflysninger

Ifølge Helga Schultz fra Yngre Læger vil man formentlig forsøge at udføre de planlagte aktiviteter så længe, det kan lade sig gøre.

Ikke desto mindre kan Danmark ende et sted, hvor visse operationer må vige til fordel for behandling af coronapatienter:

- Det er klart, at hvis lægerne skal behandle patienter med coronavirus, så bliver der måske et behov for igen at skrue ned for den sædvanlige aktivitet, siger hun til TV 2.

Et af de sygehuse, som lige nu står i overvejelserne om aflysninger, er Aarhus Universitetshospital, skriver Politiken.

Hospitalsdirektør Poul Blaabjerg fortæller til avisen, at der længe har været et stort pres på akutafdelingen fra borgere med symptomer på covid-19.

Han vurderer derfor, at der ikke skal meget til, før hospitalets grænse er nået, hvis udviklingen fortsætter.