Coronavirus

Restriktioner skal ikke lempes for at redde danskernes jul, mener tidligere SSI-direktør

Om lidt under en måned venter højtid og familie, men det kræver omtanke i et corona-år, siger tidligere direktør for Statens Serum Institut.

Jul er normalt cool. Men i et år, som har stået i pandemiens tegn, kommer den gode gamle højtid ikke helt til at ligne sig selv.

Endnu er det for tidligt at sige, i hvor høj grad juledagene vil blive præget af forsamlingsforbud og strammere restriktioner.

De nuværende restriktioner løber til og med 13. december. Og da statsminister Mette Frederiksen torsdag talte om julen, kunne hun da heller ikke garantere, at danskerne ikke kommer til at stå overfor nye restriktioner.

Meget kommer til at afhænge af smittetallene, som har ligget ret stabilt den seneste tid. Men en stigning i smitte- og kontakttal kan hurtigt blive lidt af en julelyseslukker.

- Jeg vil sige, at julen suverænt er den højtid, der betyder mest for Danmark og de danske familie, og derfor er vi optagede af, hvordan vi får lavet en så god løsning som muligt, sagde Mette Frederiksen torsdag.

Ikke sundhedsfagligt begrundet at åbne mere op

Coronavirus respekterer dog hverken landegrænser eller juletraditioner.

Og det er derfor ikke nogen god idé at lempe restriktionerne for at komme julen i møde.

Det siger den tidligere direktør for Statens Serum Institut Nils Strandberg Pedersen.

- Det er måske psykologisk eller socialt begrundet, men det er i hvert fald ikke sundhedsfagligt begrundet at åbne op, rejse på tværs af landet og ses med folk på kryds og tværs, siger han til TV 2.

Men hvad kan vi forvente herhjemme, og hvilke forholdsregler bør vi tage os?

Hvis man spørger Nils Strandberg Pedersen, så giver det god mening at holde fast i de nuværende anbefalinger om at holde sin omgangskreds til ti personer – også gennem højtiden.

- Vi bør holde os til vores sociale boble og begrænse, hvem vi ser uden for den mest muligt, siger han.

Men der er god grund til bekymring, når vi har et smittetal, der er så højt, som det er lige nu, hvis vi samtidig rejser til den anden ende af landet for at se folk, vi kun ser den ene gang om året.

- Det store problem ved julen er, at man samles på tværs af generationer. Der vil være udsatte grupper, som bedsteforældre, så det gælder om at tænke sig ekstra godt om, siger Nils Strandberg Pedersen.

Risiko for stigning i smittetal

Med influenza gælder det, at myndighederne ofte kan se stigninger i antallet af smittede i de kolde måneder, hvor mange mennesker har været samlet indendørs til blandt andet julefrokoster.

Lige sådan er der, hvis man spørger den tidligere direktør for Statens Serum Institut, en risiko for, at vi både vil se en stigning i antallet af coronasmittede og en stramning af restriktionerne inden jul. Men der er også et håndtag, som regeringen og Folketinget burde dreje på.

Tre skarpe råd til regeringen og danskerne

Nils Strandberg Pedersens råd handler om at begrænse den sociale kontakt.

  1. Luk skolerne, luk de videregående uddannelser, og luk universiteterne en uge tidligere. Det er alligevel begrænset, hvad de laver de sidste dage før jul. Det vil helt klart være med til at sænke smittetrykket.
  2. Sammen med julemad og gaver er sang og dansen om juletræet nok det, flest danskere forbinder med at holde jul. Såfremt du bliver i din boble, er der dog ikke nødvendigvis noget at være bange for, når vi danser om træet hånd i hånd, mens vi skråler, alt hvad lungerne har lært.
  3. Det er fuldstændig ligegyldigt, hvor tæt man er, og hvor højt man synger, hvis du ikke ser andre, end dem du i forvejen ser. Så gør du bare, som du plejer. Men det er selvfølgelig et problem, hvis du pludselig ser andre. Så skal der holdes behørig afstand.

TV 2 har forsøgt at få en kommentar fra Sundhedsministeriet omkring eventuelle lempelser eller skærpelser af restriktionerne, men de meddelte, at det ikke var muligt at kommentere på, før de nuværende restriktioner udløber 13. december.