Coronavirus

Coronavaccinen kommer snart, men kan vi i 2021 rejse, feste og spise ude som før?

Rejsebranchen håber, at danskere fra andet halvår 2021 for alvor kan rejse ud i Europa. Horesta tror på normale forhold for restauranterne til sommer.

Danskerne kan snart se frem til at blive vaccineret mod coronavirus, og dermed kan vi - forhåbentlig - igen se frem til at få vores normale liv tilbage.

Fremtiden tegner mere lys end længe, efter at regeringen og sundhedsmyndighederne torsdag præsenterede en vaccineplan mod coronavirus.

I det mest optimistiske scenarie vil danskerne kunne modtage de første doser af coronavaccine i slutningen af december.

Men hvordan vil de kommende coronavacciner påvirke vores sociale liv, og hvad kan vi drømme om til næste år?

Får vi igen mulighed for at rejse ud i verden? Kan vi gå til koncerter? Og kan vi spise på landets restauranter efter klokken 22?

TV 2 har spurgt de enkelte danske brancheorganisationer om deres forhåbninger - med de forbehold der naturligt er - til det kommende år set i lyset af de kommende coronavacciner.

Rejser: Bedring i andet halvår af 2021

Lars Thykier er administrerende direktør for brancheorganisationen Danmarks Rejsebureau Forening.

Han siger til TV 2, at torsdagens pressemøde var en form for "genoplivning", der gav håb om bedre tider for de mange rejselystne danskere, der i år ikke har kunnet flyve ud i verden som normalt.

Men samtidig maner han til besindelse, for danskerne skal være tålmodige i forhold til at bruge hele verden som rejsedestination.

- Vaccinerne vil formentlig ændre tingene til det bedre, men der er desværre mange forbehold, før vi igen kan rejse ud i verden. Det vil tage flere måneder at vaccinere danskerne, og samtidig har coronakrisen skabt en generel usikkerhed om at rejse, siger Lars Thykier.

Det er direktørens forventning, at rejsebranchen fra starten af andet halvår i 2021 - omkring begyndelsen på skolernes sommerferie i slutningen af juni/starten af juli - for alvor kan sende danskere ud i verden.

Mentalt skal vi vænne os til, at det igen er i orden at rejse ud

Lars Thykier, administrerende direktør for Danmarks Rejsebureau Forening

Rejsebranchen vil ikke være tilbage til normalen, men det vil formentlig være muligt at sende danskerne ud til destinationer - primært i Europa.

- Det er vores håb, at det bliver muligt for danskerne at rejse til landene i EU, som det var i 2019. Men rejser til oversøiske lande vil stadig være et problem, siger Lars Thykier.

Rejser til USA ser meget svært ud, da amerikanerne slet ikke har kontrol over smitten. Også danskernes Asien-favorit, Thailand, skal danskerne ikke drømme sig hen til lige med det samme. For landet opretholder 14 dages karantæne ved indrejse, hvilket betyder, at man som dansker skal opholde sig samme sted de første to uger.

Men den største forhindring for danskernes rejsemuligheder skal ifølge brancheorganisationens direktør findes i vores psyke.

- Mentalt skal vi vænne os til, at det igen er i orden at rejse ud. At rejse er på det nærmeste blevet dæmoniseret under coronakrisen, og vi har fået tudet ørerne fulde af, at vi skal blive hjemme og passe på os selv. Det har betydet, at det fremadrettet bliver sværere at rejse ud. Det er en mental barriere, der tager tid at overvinde, siger Lars Thykier.

Koncerter: Gode nyheder - Smukfest håber på 50.000 til sommer

Den største koncertarrangør herhjemme, Live Nation, mener, at torsdagens pressemøde med de danske sundhedsmyndigheder generelt var positivt nyt for branchen.

Live Nation er en del af Dansk Live, der er interesseorganisationen for festivaler og spillesteder, hvor der arbejdes på at genstarte festivaler og koncerter, som vi kender dem. For nuværende finder der koncerter sted herhjemme, men med siddende publikum og i meget mindre omfang end normalt.

Koncertarrangøren kan over for TV 2 ikke være specifik i forhold til, hvornår danskerne igen kan se frem til at skråle med på deres yndlingssange til koncerter.

- Det er gode nyheder, at der er en vaccine på vej, men vi ønsker ikke at spekulere i konkrete datoer - ligesom vi ikke kan forudsige genåbningens forløb, siger Heidi Degn, der er PR og Promotions Manager fra Live Nation.

Om et halvt år skal Smukfest ligne sig selv, som vi kender det

Søren Eskildsen, talsperson for Smukfest

Hun oplyser, at koncertarrangøren i øjeblikket samarbejder med de danske myndigheder i forsøget på at få publikum tilbage til livekoncerter som før coronakrisen.

- Det vil ske, så snart det er forsvarligt, udtaler Heidi Degn.

Ifølge Søren Eskildsen, der er talsperson for Smukfest, vil de kommende coronavacciner være en kæmpe gamechanger for sommerens festival i Bøgeskoven i Skanderborg.

- Det er jo fuldstændig fantastisk. Om et halvt år skal Smukfest ligne sig selv, som vi kender det, siger han til TV 2.

Søren Eskildsen begrunder blandt andet sit håb om at afholde en festival som tidligere med, at der er lang tid til, at festivalen finder sted.

Desuden mener talspersonen, at Smukfest har en bred vifte af kompetencer, der kan sikre en forsvarlig måde at samle omkring 50.000 personer til festivalen.

Hoteller og restauranter: Håb om normale forhold til sommer

Den danske hotel- og restaurationsbranche har været særdeles hårdt ramt som følge af coronakrisen.

Men brancheorganisationen Horesta ser i lighed med de andre erhverv positive tegn for fremtiden ovenpå den gode melding om de kommende coronavacciner.

Det siger politisk direktør Kirsten Munch til TV 2.

- Det er fantastisk, at vi er nået så langt, at vi kan begynde at tale om vaccination af hele befolkningen. Dermed er der lys for enden af tunnelen. Et lys som vi har ventet på i lang tid i turisme- og oplevelseserhvervet.

Tingene kan gøres lidt smartere, når nu ved vi, at der er en vaccine på vej

Kirsten Munch, politisk direktør Horesta

Men på trods af de kommende vacciner er det Horestas forventning, at der kan gå flere år, før hoteller og restauranter er tilbage på samme niveau som før coronakrisen. I øjeblikket har landets hoteller en omsætning på mellem 25 og 35 procent af det normale, oplyser Kirsten Munch.

Hun efterlyser, at de danske sundhedsmyndigheder - med coronavaccinerne i sigte - forsigtigt kan lempe på en del af de restriktioner, som landets restauranter er underlagt.

- Der er brug for, at vi hurtigst muligt begynder at udfase de eksisterende restriktioner - eksempelvis forsamlingsforbuddet på ti personer og klokken 22-reglen, men det skal ske på en sundhedsmæssig forsvarlig måde, siger Kirsten Munch til TV 2.

Det er Horestas politiske direktørs formodning, at dette vil ske i løbet af foråret.

- Tingene kan gøres lidt smartere, når nu ved vi, at der er en vaccine på vej. Derfor håber jeg, at vi kan se frem imod en almindelig sommer for de danske restauranter, siger Kirsten Munch.

WHO: Næsten normal verden i 2021

Fra Verdenssundhedsorganisationen, WHO, lød der torsdag positive toner omkring udsigterne for 2021.

WHO's katastrofechef, Mike Ryan, forventer, at livet, som vi kender det i dag, med meget stor sandsynlighed vil vende tilbage til noget, der ligner normale tilstande efter coronapandemien.

Med det forbehold, at vi stadig skal huske at holde afstand og bære mundbind.

Søren Riis Paludan, der er virolog og professor ved Institut for Biomedicin ved Aarhus Universitet, sagde onsdag til TV 2, at danskerne kan se frem til at få vores normale hverdag tilbage i løbet af 2021.

- Det vil nok ske efter sommerferien næste år. Der vil langt de fleste normale samfundsaktiviteter være tilbage til normalen, lød hans vurdering.

Professor og overlæge Hans Jørn Kolmos er mindre optimistisk om fremtidsudsigterne.

Han vurderede i samme ombæring, at danskerne formentlig skal et "godt stykke hen i efteråret", før hverdagen, som vi kender den, vender tilbage.