Lækket mail: Danske Bank-formand ville tysse gældsskandale ned

If√łlge mailen var det vigtigt for formanden, at banken ikke kommunikerede i for specifikke vendinger om g√¶ldssagen.

- Operational risk-related losses.

De fire ord, der p√• dansk betyder "tab relateret til operationelle risici", optr√¶der i Danske Banks seneste √•rsrapport. Da √•rsrapporten blev pr√¶senteret i februar i √•r, gav de fire ord ikke anledning til yderligere omtale eller sp√łrgsm√•l.

Knap syv m√•neder senere kunne TV 2 og Berlingske afsl√łre, at de fire ord d√¶kkede over, at banken i √•revis ulovligt har opkr√¶vet g√¶ld fra tusindvis af bankens mest s√•rbare kunder, og at ledende medarbejdere i banken gennem √•rene har overh√łrt adskillige advarsler om problemerne.

En intern mail sendt 25. november sidste √•r, som TV 2 og Berlingske er kommet i besiddelse af, kaster lys over bestyrelsesformand Karsten Dybvads rolle i forl√łbet, hvor banken endte med at beskrive g√¶ldssagen i s√• generelle vendinger, at ingen tog notits af den.

Mailen er sendt til en r√¶kke topfolk i banken et halvt √•r efter, at fire whistleblowers havde rejst problemerne med g√¶ldssagen. I mailen fremlagde bankens dav√¶rende kronprins og finansdirekt√łr, Jacob Aarup-Andersen, bestyrelsesformandens holdning til, hvordan g√¶ldssagen skulle kommunikeres til offentligheden.

- Vigtigt for ham, at vi ikke er specifikke p√• is√¶r Debt Collection i vores eksterne kommunikation, skrev finansdirekt√łren med henvisning til g√¶ldssagen:

- Så lad os finde en god måde, hvorpå vi beskriver det så generelt som muligt.

Efter samtalen med ‚Äúformanden‚ÄĚ havde finansdirekt√łren ogs√• et forslag til, hvordan sagen ‚Äús√• generelt som muligt‚ÄĚ kunne kommunikeres eksternt, fremg√•r det af mailen.

- Operational risk-related losses, foreslog finansdirekt√łren, og s√•dan blev det, da banken to m√•neder senere pr√¶senterede offentligheden og aktion√¶rerne for √•rsrapporten 2019.

Formand lovede ny kultur

Leif Beck Fallesen, der er erhvervskommentator p√• Politiken, kalder meldingen fra formanden, som er refereret i mailen, for en ‚Äúfejl‚ÄĚ.

- Han overtog et job, hvor han skulle skabe en ny kultur. Han lovede at g√łre Danske Bank til en ordentlig samfundsborger. Den opgave er ikke l√łst, n√•r han har en andel i, at sagen bliver fejet ind under gulvt√¶ppet, siger Leif Beck Fallesen og henviser til, at banken heller ikke senere i forl√łbet fortalte offentligheden om sagen.

Som TV 2 tirsdag kunne fortælle landede banken to måneder efter årsrapporten på en kommunikationsplan, hvor der ikke skulle kommunikeres til offentligheden om sagen.

Fordelen var, at banken ‚Äúundg√•r risikoen for, at ‚Äėnormale‚Äô kunder h√łrer om‚ÄĚ sagen, konkluderede bankens kommunikationsafdeling, der p√• ulempesiden noterede, at banken ikke ville v√¶re ‚Äútransparent‚ÄĚ. Det fremg√•r af kommunikationsplanen, som TV 2 og Berlingske er i besiddelse af.

Den eneste kommunikation udover de fire ord i √•rsrapporten var en lille notits p√• bankens hjemmeside, som kun blev vist til udvalgte kunder, og som blot omtalte problemer for ‚Äúnogle kunder‚ÄĚ fremfor at n√¶vne, at der kunne v√¶re fejl i over 100.000 kunders sager.

- Den form for kommunikation, hvor banken bevidst vil lægge låg på sagen længst muligt, er udtryk for en forretningskultur, som jeg ikke ville forvente af bankens nye ledelse, siger Leif Beck Fallesen.

‚ÄėOrdentlighed og tillid‚Äô

Det var Mærsk-familien, der som storaktionær i banken pegede på den tidligere departementschef i Statsministeriet som ny formand i Danske Bank. Med udnævnelsen fulgte et krav om at genoprette tilliden til banken på ryggen af hvidvaskskandalen.

- Jeg har spurgt mig selv: Hvad mente min farfar egentlig med danske v√¶rdier? Jeg tror, det er ordentlighed og tillid. Der h√¶nger de her skyer over banken, og der skal Karsten (Dybvad, red.) v√¶re med til at f√łre kulturen videre, s√•ledes at vi m√•ske bliver ‚Äėbest in class‚Äô, sagde Ane M√¶rsk Mc-Kinney Uggla i forbindelse med udn√¶vnelsen.

Har du et fortroligt tip?

TV 2 driver en af landets st√łrste unders√łgende redaktioner. Vi beskytter altid kilder, der deler fortrolige oplysninger. Hvis du vil dele fortrolig viden eller f√łlsomme dokumenter med os, kan du se her, hvordan det kan lade sig g√łre fortroligt og sikkert.

Siden har formanden ved flere lejligheder understreget behovet for at anlægge en ny stil i håndteringen af dårlige sager for banken. Blandt andet i formandstalen på bankens generalforsamling i år.

- Jeg sagde sidste år, at nye alvorlige sager kan opstå. Det kan vi ikke udstede garantier imod. Men jeg stillede jer i udsigt, at sådanne sager vil blive håndteret omgående, hvis eller når de opstår, sagde Karsten Dybvad.

‚ÄėRettidig omhu‚Äô

I et skriftligt svar til TV 2 afviser bestyrelsesformand Karsten Dybvad, at mailen var udtryk for et √łnske om at m√łrkl√¶gge sagen.

- P√• det her tidspunkt er banken i gang med at afd√¶kke inkassosagen og derfor slet ikke klar til at kommunikere til de ber√łrte kunder. Men vi mener, at vi allerede her b√łr hens√¶tte et bel√łb til oprydningen og den fremtidige kompensation af de ber√łrte kunder. Det er rettidig omhu, skriver bestyrelsesformanden, der i 19 Nyhederne torsdag aften p√• TV 2 svarer p√• sp√łrgsm√•l om sagen.

Over for Berlingske erkender bestyrelsesformanden dog, at banken godt kunne have kommunikeret mere √•bent om sagen senere i forl√łbet:

- Vi kunne have v√¶ret mere √•bne, da vi var klar til at kommunikere til kunderne. Og ja, n√•r jeg ser tilbage p√• det, kunne jeg da godt √łnske, vi havde v√¶ret det, siger Karsten Dybvad til Berlingske.

Klokken 20.40 torsdag kan du p√• TV 2 se andet afsnit af Operation X‚Äô-programmet om sagen, ‚ÄėSkeletterne i Pengeskabet‚Äô. Du kan allerede nu se afsnittet p√• TV 2 PLAY her.