Coronavirus

Første vacciner forventes i december

Sundhedsministeren har på et pressemøde torsdag udlagt den forventede tidshorisont for vaccinationer.

Flankeret af tre af de fremmeste myndighedspersoner på sundhedsområdet, bød sundhedsminister Magnus Heunicke (S) til pressemøde torsdag aften.

Her kom der langt mere klarhed over forventningerne til, hvornår danskerne kan forvente at blive vaccineret. Her lød det fra panelet, at vi muligvis kan få leveret de første vacciner inden for en måned.

- I det mest optimistiske scenarie vil Danmark få de første vacciner i slutningen af december, lød det fra Heunicke.

Den optimistiske melding skal dog tages med forbehold, lød det lynhurtigt fra ministeren. Der kan nemlig stadig opstå knaster i de enkelte vaccineprojekter, og så skal der også sættes gang i en godkendelsesproces, fra vi modtager vaccinerne, til de kan gives.

Sammenligner med månelanding

Den optimistiske prognose blev delt af både Søren Brostrøm, direktør i Sundhedsstyrelsen, og Thomas Senderovitz, direktør i Lægemiddelstyrelsen.

- Hvis der ikke er knaster i godkendelsesforløbet, så kan vi i Danmark have den første vaccine allerede før nytår, sagde Senderovitz.

Forventningen er altså, at de første danskere vil kunne modtage en vaccine senest i januar. Det vil være et historisk øjeblik efter så mange måneders kamp mod pandemien, og selvom eksperterne manede til besindighed, kunne de ikke skjule en vis entusiasme.

- Det er ulig noget, jeg har set før. Vi er på vej mod målstregen, sagde Thomas Senderovitz, der sammenlignede arbejdet med at udvikle coronavacciner med den første månelanding i 1969.

Alle kan få tilbud 'om et års tid'

Men hvor der nu efterhånden er nogenlunde enighed og klarhed omkring, hvornår vi kan begynde at vaccinere danskerne, så er det stadig meget uklart, hvornår det arbejde vil være bragt til ende. Panelet blev flere gange adspurgt, hvornår samtlige danskere vil have fået tilbud om vaccinen, og det nærmeste, de kunne komme på det, var 'et års tid'.

- Jeg er glad, hvis vi er nået dertil på et år, sagde Søren Brostrøm.

Han slog dog samtidig fast, at det er utroligt svært at spå om, da coronapandemien hidtil har udviklet sig temmelig uforudsigeligt.

- Jeg håber da, at vi hen mod sommeren vil se epidemien dykke igen, men det er umuligt at spå om. Og før vi ved, hvordan den vil forløbe, er det meget svært at sige.

Samme besked lød fra både Magnus Heunicke og Thomas Senderovitz, der forberedte danskerne på et 2021, hvor coronaen stadig vil være noget, man skal forholde sig til.

- At vaccinen kommer i gang er et utroligt vigtigt supplement, men det er stadig vigtigt, at vi overholder de øvrige retningslinjer, sagde sundhedsministeren.

Professor: - Jeg er optimistisk

Jan Pravsgaard, professor i immunologi ved Københavns Universitet, betegner sig selv som optimist efter sundhedsministerens pressemøde.

Efter pressemødet betegnede Jan Pravsgaard, professor i immunologi ved Københavns Universitet, sig selv som optimist.

- Det er da supergodt, hvis vi kan komme i gang her i starten af næste år.

Også han maner dog til besindighed. Det skyldes, at den første halvanden million, der er blandt de grupper, der skal vaccineres først, vil tage flere måneder.

- Så to tredjedele af befolkningen kan jo stadig blive meget syge. Men det er da glædeligt, at vi for eksempel kan besøge ældre igen, fordi de er vaccinerede. Så der må vi fokusere på det positive, mens vi venter, siger Jan Pravsgaard.