Finanstilsynet kr√¶ver uvildig unders√łgelse af g√¶ldssag i Danske Bank

16x9
Tidligere departementschef i Statsministeriet Karsten Dybvad har været formand for Danske Bank siden december 2018. Foto: Scanpix / TV 2

Unders√łgelsen skal foretages for bankens egen regning.

Finanstilsynet sætter nu eksterne eksperter til at granske Danske Banks håndtering af gældssagen.

Det sker på baggrund af en beslutning i Finanstilsynets bestyrelse.

- Finanstilsynet p√•byder Danske Bank at lade foretage og afholde udgifterne til en uvildig unders√łgelse af de foranstaltninger, som banken har truffet og vil tr√¶ffe for at rette op p√• fejlene i bankens g√¶ldsinddrivelse, og af bankens it-systemer for g√¶ldsinddrivelse, oplyser Finanstilsynet i en meddelelse.

Finanstilsynet betegner det som us√¶dvanligt at tage s√• vidtg√•ende et skridt, men betegner det som "n√łdvendigt" for at genetablere tilliden til "lovm√¶ssigheden af bankens g√¶ldsopkr√¶vning".

- For at kunne foretage en vurdering heraf, finder Finanstilsynet det n√łdvendigt, at der bliver taget stilling til bankens metode til og principper for uds√łgning af ber√łrte kunder.

Meldingen fra tilsynet kommer i k√łlvandet p√• TV 2 og Berlingskes afd√¶kningen af sagen om alvorlige data- og systemfejl i Danske Banks inkassoafdeling, hvor banken i √•revis ulovligt har inddrevet for meget g√¶ld blandt bankens mest s√•rbare kunder.

Senest kunne TV 2 og Berlingske i dag fort√¶lle, at bankens bestyrelsesformand, Karsten Dybvad, if√łlge en mail fra bankens tidligere finansdirekt√łr √łnskede, at g√¶ldssagen skulle dysses ned.

Unders√łgelsen kommer if√łlge Finanstilsynet til at ske p√• bankens egen regning. Danske Bank hyrede i 2017 advokatfirmaet Bruun & Hjejle til at lave en unders√łgelse af hvidvasksagen. Arbejdet kostede banken 200 millioner kroner.

Ekspert: Udtryk for manglende tillid til banken

Danske Bank har, if√łlge Finanstilsynet, ‚Äútilsidesat hensynet til kunderne ved ikke at rette de konstaterede fejl i g√¶ldsinddrivelsen, at inddrive g√¶ld, som banken ikke havde krav p√•, og undlade at informere de ber√łrte kunder om fejlene‚ÄĚ.

- Det er derfor vigtigt, at der bliver taget stilling til, om de foranstaltninger, som banken har truffet og vil træffe for at efterleve påbuddene, er tilstrækkelige af hensyn til genopretning af tilliden til banken, skriver Finanstilsynet.

Den finansielle vagthund tilf√łjer, at Danske Bank ikke har en tidsplan for, hvorn√•r de har et nyt system, der sikrer, at kunderne ikke bliver opkr√¶vet forkerte bel√łb.

- Det forhold, at banken p√• nuv√¶rende tidspunkt ikke har en tidsplan for implementeringen af det nye system, har efter Finanstilsynets vurdering ikke betydning for afg√łrelsen, men vil skulle inddrages i forbindelse med den n√¶rmere tilrettel√¶ggelse af opgaven.

Det er p√• baggrund heraf Finanstilsynets samlede vurdering, at der er tilstr√¶kkeligt grundlag for at p√•byde Danske Bank at lade foretage en uvildig unders√łgelse og afholde udgifterne hertil, i henhold til ¬ß 347 b, stk. 1, i lov om finansiel virksomhed.

Bankekspert ved Aalborg Universitet, Lars Krull, ærgrer sig over, at sagen er kommet her til.

- Det betyder desv√¶rre, at Finanstilsynet ikke har tillid til de oplysninger, som de l√łbende har f√•et af Danske Bank i sagen.

Politisk krav

I d√¶kningen af sagen om g√¶ldskaos i Danske Bank har SF‚Äôs erhvervsordf√łrer, Lisbeth Bech-Nielsen, i lang tid efterspurgt en uvildig unders√łgelse af sagen, da hendes tillid til banken har v√¶ret dalende efter d√•rlige historier, om banken er kommet dryppende. Hun modtager derfor Finanstilsynet udmelding med stor tilfredshed.

- Jeg er rigtig glad for, at tilsynet ogs√• kan se det n√łdvendige i en uvildig unders√łgelse af Danske Bank. Det har vi i SF efterspurgt l√¶nge, for vi kan simpelthen ikke regne med, at banken af egen drift f√•r ryddet tilstr√¶kkeligt op, siger Lisbeth Bech-Nielsen.

Jeg forst√•r dog ikke, hvorfor Finanstilsynet ikke har fundet det n√łdvendigt at starte en s√•dan unders√łgelse af egen drift, siger Lisbeth Bech-Nielsen. Enhedslisten og Dansk Folkeparti har ogs√• v√¶ret ude og kr√¶ve en uvildig unders√łgelse.

Tidligere i dag torsdag advarede Forbrugerombudsmanden en r√¶kke inkassofirmaer og advokater mod at opkr√¶ve g√¶ld fra Danske Bank uden f√łrst at have unders√łgt, om g√¶lden er korrekt opgjort.

- Hvis der er tale om inddrivelse af gæld fra Danske Bank, skal inkasso- eller advokatfirmaet efter vores opfattelse sikre sig, at kravet er korrekt beregnet, udtalte forbrugerombudsmand Christina Toftegaard Nielsen i en pressemeddelelse.

Finanstilsynet oplyser, at ‚Äúden n√¶rmere tilrettel√¶ggelse af denne del af unders√łgelsen skal ske i samarbejde mellem banken og de sagkyndige og tiltr√¶des af Finanstilsynet‚ÄĚ.

Formand erkender mangelfuld kommunikation

I et skriftligt svar til TV 2 skriver bankens pressechef Stefan Singh Kailey, at banken er enige i beslutningen om at sætte eksterne advokater til at kulegrave bankens arbejde.

- Vi er enige med Finanstilsynet i, at det er helt afg√łrende, at man kan v√¶re sikker p√•, at de skridt, vi tager for at rydde op i denne sag, har den √łnskede effekt. Det er en kompleks sag, og derfor hilser vi tilsynets beslutning om, at vi skal hyre ekstern partner med de rigtige kompetencer til at gennemg√• de skridt, vi har og vil tage, velkommen, skriver Stefan Singh Kailey.

Tidligere på aftenen erkendte bestyrelsesformand Kartsen Dybvad i et interview med TV 2, at bankens kommunikation har været mangelfuld i sagen.

- Vi har arbejdet på at afdække alle de sager. Rydde op i dem. Når det gælder kommunikationen her, så tror jeg, at det er klart for enhver, at vi kunne have gjort det meget bedre. Det er der ingen tvivl om, at det har sat os tilbage. Så det er igen noget, vi skal overvinde, sagde Karsten Dybvad til TV 2.

Har du et fortroligt tip?

TV 2 driver en af landets st√łrste unders√łgende redaktioner. Vi beskytter altid kilder, der deler fortrolige oplysninger. Hvis du vil dele fortrolig viden eller f√łlsomme dokumenter med os, kan du se her, hvordan det kan lade sig g√łre fortroligt og sikkert.

Allerede nu kan du se andet afsnit af Operation X-programmerne 'Skelletterne i Pengeskabet' på TV 2 PLAY.