GO'

Familiefar trodsede rejsevejledninger: - Jeg har brug for at komme væk fra hverdagen

Ifølge direktør i Udenrigsministeriet, Erik Brøgger Rasmussen, er turistrejser som tommelfingerregel unødvendige og frarådes.

En sandstrand, sol og lidt varme.

Drømmen om at tage på ferie til lunere himmelstrøg virker tillokkende i det danske efterår og vinter.

Men den globale corona-epidemi har sat en stopper for manges planer om udenlandsrejser. Alligevel rejser tusindvis af danskere udenlands på ferie, vurderer forsikringsselskabet Gouda i Politiken.

En af de danskere, der har fulgt sin rejsefeber, er Jacob Jørgensen.

For en måneds tid siden rejste han sammen med en ven på ferie til Tyrkiet:

- Det var en fantastisk tur. Det var at få en sensommer i oktober i Kappadokien (område, red.), som er et stort turiststed.

Jacob Jørgensen oplevede, at der kun var en tredjedel af de turister, der plejer at være, samt at de lokale passede meget på turisterne og overholdt de gældende corona-restriktioner.

- Det var en super god oplevelse, siger i 'Go' aften LIVE'.

Rejser er nødvendige for at håndtere en stresset hverdag med familie- og arbejdsliv, mener Jacob Jørgensen:

- Vi har jo brug for pauser i vores liv, vi har brug for at få de her breaks. Folk kan få det på mange forskellige måder. Min måde at gøre det er at komme væk fra den der hverdag ved at rejse ud et sted.

Se så få mennesker, vær sammen så få mennesker, og vær på så få steder som muligt, så man ikke får båret smitte rundt

Erik Brøgger Rasmussen, Udenrigsministeriet

Gælder vejledningen for turistrejser?

Udenrigsministeriets rejsevejledning fraråder alle ”ikke-nødvendige” rejser til hele verden.

Ifølge direktør for organisation og borgerservice i Udenrigsministeriet, Erik Brøgger Rasmussen, frarådes en turistrejse i udgangspunktet:

- Tommelfingerreglen er typisk, at en normal turistrejse er ”ikke-nødvendig”. Der er masser af andre rejser, der kan være nødvendige, men turistrejser er typisk ikke nødvendige, siger han.

Unødvendige rejser til orange områder frarådes, og lige nu er hele verdenskortet som bekendt orange på Udenrigsministeriets hjemmeside.

Men Erik Brøgger Rasmussen understreger også, at rådet er vejledende, og at turistrejser dermed ikke er forbudte:

- Det er en vejledning, og i sidste ende må man gøre op med sig selv, om man synes, den tur, man er på vej ud på, er nødvendig, lyder det.

Afstemning

Synes du, det er i orden at tage på ferie, når rejsevejledningen fraråder det?

Alene i lufthavnen

Forud for Jacob Jørgensens ferie til Tyrkiet havde han taget et par forholdsregler.

Det var en fantastisk tur. Det var at få en sensommer i oktober

Jacob Jørgensen, turist

Han fik foretaget en corona-test på dansk jord inden afrejse og havde booket en tid til endnu en test, da han landede i Kastrup Lufthavn. Derudover havde han planlagt at hjemrejsen faldt sammen med efterårsferien, hvilket betød, at han kom hjem til et tomt hus og ikke skulle møde fysisk op på sit arbejde.

- Det gjorde jeg, så jeg vidste, at hvis der opstod problemer, så kunne jeg håndtere dem, siger han.

Jacob Jørgensen mener, at han har været mindre udsat for smitte på turen end i hans dagligdag i København:

- Der var min egen oplevelse, at jeg befandt mig i en lufthavn næsten uden mennesker, jeg sad på en række i flyet, hvor der ikke var andre end mig selv. Mine kontaktpunkter var mindre, end hvis jeg var blevet hjemme i Danmark og havde levet det liv, jeg gør med arbejde inde i byen og med mange mennesker på gaderne og i toget, siger han.

Men ifølge Udenrigsministeriets Erik Brøgger Rasmussen handler rejsevejledningens anbefalinger ikke kun om smitteniveauet i de enkelte lande, men også at man er mere udsat, når man rejser:

- Du bliver udsat for flere mennesker (når du rejser, red), og hele pointen i epidemibekæmpelse er: Se så få mennesker, vær sammen så få mennesker, og vær på så få steder som muligt, så man ikke får båret smitte rundt. Smitteniveauet er vigtigt, men der er en lang række parametre, der også indgår i det, siger han.