Coronavirus

Derfor skal de første danskere vaccineres i de hvide testtelte

Når vaccinationerne foregår i de hvide testtelte, undgår vi at spilde dyrebare dråber, siger Søren Brostrøm.

Når de første danskere skal vaccineres i slutningen af december eller i starten af det nye år, bliver det ikke, hvor vi plejer at blive vaccineret.

Det står klart, efter at regeringen og sundhedsmyndighederne torsdag aften præsenterede den foreløbige danske vaccinestrategi.

- Vi er nødt til at prioritere meget præcist i starten, og vi er nødt til at være helt sikre på, at der ikke er noget spild, lød det fra Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm.

I stedet skal de første vaccinestik gives i de hvide testtelte og på hosteklinikkerne. Ifølge Sundhedsstyrelsens materiale kan der også blive tale om testhold, der kan rykke ud i landet.

Kritik af strategi

Den strategi møder kritik fra Det Konservative Folkepartis sundhedsordfører, Per Larsen. Han mener, at man bør lade de praktiserende læger vaccinere borgerne i stedet.

- Jeg ser for mig, at man skal til at fragte ældre og skrøbelige patienter rundt til vaccinationscentre, og det bryder jeg ikke om, sagde han til TV 2 efter pressemødet.

Også Lægeforeningen mener, at vaccinationerne bør foregå hos de privatpraktiserende læger.

- De praktiserende læger kender patienterne, ikke mindst dem i risikogruppen, og de kan bedre tage hånd om vejledning og vaccination, så det er trygt for patienterne, sagde formanden for Lægeforeningen, Camilla Noelle Rathcke, til Ritzau tirsdag.

Der er dog nogle særlige forhold, der gør sig gældende ved de kommende vacciner, som gør, at sundhedsmyndighederne ikke mener, at det er en god idé, sagde Søren Brostrøm ved torsdagens pressemøde.

Ingen vacciner må gå til spilde

Der vil være særlige krav til håndtering af vaccinerne; nogle skal opbevares under meget lave kuldegrader og tøes op under særlige forhold, og så skal nogle af de kommende vacciner muligvis blandes op, forklarede Brostrøm.

Af den grund er opbevaringen af vaccinerne nødt til at foregå i nærheden vaccinationsstederne, fremgår det af Sundhedsstyrelsens vaccinationsrapport.

Endelig må vi forvente, at vaccinen kommer i flerdosisampuller, lød det fra Brostrøm. Og her kan de hvide testtelte sikre, at man når ud til de rette borgere uden spild af dyrebare dråber.

Brostrøm beskriver nogle af de udfordringer, der er i vaccinearbejdet. Derfor kan man ikke bruge det, som Brostrøm kalder de vanlige kanaler. Det gælder især de praktiserende læger.

- Vi kan ikke forsvare, at vi har en ampul til ti patienter, men at der kun kommer fem ind ad døren den dag. Og fordi de ikke kunne holde sig længere, så smider vi fem doser i skraldespanden, lød det fra Sundhedsstyrelsens direktør på pressemødet.

Coronavaccinerne adskiller sig på den måde fra børnevaccinationer eller influenzavaccinationer, hvor hver dosis har hver sin lille sterile færdigpakkede engangssprøjte, som gør det let for lægen eller sygeplejersken at administrere det, sagde Brostrøm.

- Så det handler om at sikre, at de her måske lidt skrøbelige vacciner bliver håndteret korrekt, at kvaliteten og sikkerheden er i orden.

- Alle de forhold gør, at vi i den første fase af udrulningen ikke kan bruge de vanlige kanaler, vi bruger til vaccinationsindsatser i Danmark, sagde Søren Brostrøm.

Når forsyningen af vaccinationer er høj nok, vil vaccinationerne ifølge planen skulle foregå hos de praktiserende læger.

I denne artikel kan du få overblikket over, hvem der står forrest i køen i regeringens vaccineplan, og hvordan vaccineprocessen kommer til at forløbe.