Vaccinen er lige på trapperne – men hvornår bliver alt normalt igen?

Selvom vaccinationerne snart bliver sat i værk, må vi stadig væbne os med tålmodighed.

Hvis man anstrenger sig en smule, kan man næsten mærke stikket.

Coronavaccinen er lige på trapperne, og særligt tre producenter lyser vaccinehåbet op.

I USA vurderer sundhedsmyndighederne, at de to frontløbere, Pfizer/BioNTech og Moderna, kan være klar med vacciner allerede i december.

Og i Storbritannien regner regeringen med, at vaccinen fra Oxford/AstraZeneca vil blive taget i brug tidligt næste år.

Danmark har allerede en forhåndsaftale på plads med Pfizer/BioNTech og Oxford/AstraZeneca, mens EU tirsdag har forhandlet en aftale på plads med Moderna.

Men hvornår kan vi så regne med, at danskerne bliver vaccineret? Og måske endnu vigtigere: Hvornår vender vores normale hverdag tilbage?

TV 2 har spurgt to viruseksperter.

Hvornår kan vi forvente at blive vaccineret i Danmark?

Når først en coronavaccine er godkendt af Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA), vil der ikke gå lang tid, inden den vil være i Danmark.

- Det vil kun tage ganske få uger, hvis ikke dage. Vaccinerne bliver allerede produceret, så det handler om, hvor hurtigt man kan distribuere dem, siger Søren Riis Paludan, der er professor ved Institut for Biomedicin på Aarhus Universitet, til TV 2.

Selvom vi næsten kan øjne de første vaccinesendinger i horisonten, kommer vi dog til at vente lidt længere på, at vaccinen kommer helt i land.

- Der vil gå et par måneder, inden vi vil opleve, at den første bølge af personer vil være vaccineret. Formentlig vil vi være godt henne i foråret, lyder det fra professor Søren Riis Paludan.

Samme tidshorisont lyder fra Hans Jørn Kolmos, professor i klinisk mikrobiologi ved SDU, da TV 2 spørger ham.

Dermed er de to vaccineeksperter på linje med den britiske premierminister, Boris Johnson, der mandag sagde, at han tror og håber, at ”de mest trængende” vil være vaccineret omkring påske.

Tirsdag løftede sundhedsminister Magnus Heunicke (S) for første gang sløret for, hvilke danskere der kan forvente at få de første vaccinestik. Ikke overraskende bliver det sundhedspersonale og personer i risikogruppen, der står først for.

Sundhedsstyrelsen vurderer, at omtrent 568.000 - svarende til hver tiende dansker - er i risikogruppen.

Af dem vil det højst sandsynligt være folk med lungesygdomme, cancer, hjertekarsygdomme sammen med de ældre, der vil stå allerforrest i vaccinekøen, vurderer immunolog på Københavns Universitet Jan Pravsgaard over for TV 2.

Hvornår vender hverdagen tilbage?

Ét er at få vaccineret de mest trængende, noget andet er, hvornår vi opnår den længe ventede flokimmunitet, der giver os hverdagen tilbage, som vi kendte den før pandemien.

Det vil kræve, at i hvert fald 50-60 procent af befolkningen bliver vaccineret, siger Søren Riis Paludan.

- Det er et større logistisk spørgsmål, så det er sværere at svare på, hvornår vi når dertil. Det handler blandt andet om, hvor længe immuniteten varer, og hvor godt forskellige grupper i befolkningen reagerer på vaccinen, siger han.

For nogle mennesker kan vaccinen nemlig vise sig at have en mindre beskyttende effekt end hos andre.

Dog viser vaccinerne fra Moderna, Pfizer/BioNTech og Oxford/AstraZeneca alle positive tegn på, at vaccinen virker godt hos ældre mennesker, som er i særlig risiko for at blive alvorligt ramt af coronavirus.

Spørger man Søren Riis Paludan, hvornår vi kan forvente at få vores normale hverdag tilbage igen, lyder svaret:

- Nok efter sommerferien næste år. Der vil langt de fleste normale samfundsaktiviteter være tilbage til normalen.

Også professor Hans Jørn Kolmos vurderer, at vi skal over på den anden side af sommeren 2021, før hverdagen vender tilbage. Måske skal vi endda et "godt stykke hen i efteråret", siger han.

Det sidste, der vil vende tilbage, vil være den fuldstændig frie forsamlingsfrihed, lyder det.

- Ting tager tid, så de store arrangementer som festivaler vil være dem, der går længst tid, før vi kommer til at opleve igen, siger Hans Jørn Kolmos, der også mener, at udlandsrejser må vente længere tid.

Virussen forsvinder nok aldrig

Men kan vi så undgå, at der ikke dukker uforudsete benspænd op på vejen? Ja, i det store hele, siger Søren Riis Paludan.

- Der vil komme bump på vejen, nogle vil ikke være lige modtagelige, nogle vil få lidt bivirkninger. Så der er ikke udelukkende medvind på cykelstien fra nu af. Men i det store billede er vi ret sikre, så snart vi begynder at blive vaccineret, siger Søren Riis Paludan.

Et endegyldigt farvel til coronavirus bliver det dog næppe. Virussen vil stadig leve i samfundet, så vi skal regne med at skulle genvaccineres med nogle års mellemrum, siger Søren Riis Paludan.

De tre mest lovende vacciner kræver alle to stik, en såkaldt prime-boost-vaccinering, som vil foregå med flere ugers mellemrum.

Danmark har foruden aftalerne med Pfizer/BioNTech og Oxford/AstraZeneca også indgået forhåndsaftaler med producenterne Sanofi-GSK og Johnson & Johnson om at købe henholdsvis 2 og 5,2 millioner vacciner.

Den første er aktuelt i fase 2, mens den sidste er nået til fase 3, som er den sidste inden man kan få godkendelse.

Derudover har EU indgået en forhåndsaftale med producenterne Curevac og Moderna.

Danmark skal formelt tilslutte sig aftalerne, hvorefter EU fordeler vacciner til de enkelte lande ud fra en fordelingsnøgle, hvor man ser på størrelsen af befolkningen i hvert enkelt land.