Coronavirus

Søren Brostrøm fotograferet uden mundbind i tog

Kravet om brug af mundbind i offentlig transport har eksisteret siden 22. august.

Søren Brostrøm er direktør for Sundhedsstyrelsen og er den måske mest synlige embedsmand, når det kommer til den danske indsats mod coronavirus.

Derfor vækker det stor opsigt, når han ikke selv overholder retningslinjerne. Det måtte han sande tilbage i oktober, da en video fra et fitnesscenter, hvor han glemte at afspritte en maskine, gik landet rundt.

Og nu må han sande det igen, da et billede af ham endnu en gang har vakt opsigt på sociale medier. På billedet ses direktøren i et tog uden mundbind, mens han koncentreret kigger ned i sin computer og ikke åbenlyst er i gang med at spise eller drikke.

Søren Brostrøm har erkendt i en skriftlig kommentar til TV 2, at det er ham på billedet, og at det først var da, han blev mindet om sin forseelse af en DSB-medarbejder, at han fik mundbindet på. Sundhedsstyrelsen skriver:

"Søren Brostrøm husker godt episoden. Det er rigtigt, at han kortvarigt havde taget mundbindet af for at drikke en slurk kaffe og glemt at tage det på igen. Kort tid efter kom togkontrolløren heldigvis forbi og mindede ham om at have mundbindet på, som han selvfølgelig tog på igen."

Kampagne førte til deling af billede

Billedet er taget 11. november og blev ikke delt med omverdenen oprindeligt. Men da Sundhedsstyrelsen i denne uge har lanceret en ny kampagne, hvor netop Søren Brostrøm spiller en central rolle som danskernes dårlige samvittighed, vurderede fotografen sammen med en gruppe bekendte, at det var på tide at dele billedet.

Det fortæller Sten Thorup Kristensen. Det var ham, der delte billedet på sin Facebook-profil onsdag ved middagstid. Han er ikke fotografen og var heller ikke til stede i toget, hvor billedet er taget. Men i konsultation med fotografen, som ikke ønsker selv at stå frem, blev det besluttet, at Sten Thorup Kristensen kunne dele billedet.

- Vi diskuterede oprindeligt, om vi skulle gøre noget og blev enige om at lade være. Men når de nu kommer ud med sådan en kampagne, der spreder frygt, så er der altså et element af hykleri i det, siger han til TV 2.

Brostrøm: - Regler må gælde for alle

Påbuddet om brug af mundbind i offentlig transport er et af de coronatiltag, der har eksisteret i længst tid. Det trådte i kraft 22. august og har ikke været ophævet eller lempet siden.

På billedet fra 11. november sidder Søren Brostrøm alene i en kupé, og det kan derfor være nærliggende at tage mundbindet af. Men den går ikke. Det forklarede Søren Brostrøm selv, da påbuddet blev indført.

- Jeg forstår godt, hvis man sidder alene i bussen, og synes, at det er mærkeligt at skulle have mundbind på. Men hvis vi skal have det til at virke, så bliver vi nødt til have nogle enkle regler, der gælder for alle, sagde han ved den lejlighed.

DSB har mulighed for at afvise passagerer, der ikke bærer mundbind og give bøder til passagerer, der nægter at tage det på. Søren Brostrøm risikerede dog ikke en bøde, da han påførte sig et mundbind, da han blev bedt om det.