Mette Frederiksen tager embedsværk i forsvar: - De har været voldsomt presset

Statsminister Mette Frederiksen (S) appellerer til forståelse for ekstrem travlhed hos embedsmændene, men påtager sig det overordnede ansvar.

- Jeg ved ikke, om man kan sige, hvorfor lige præcis denne fejl opstår. Men alle i staten har haft utrolig travlt og har løftet store opgaver.

Sådan lød et af budskaberne fra statsminister Mette Frederiksen (S) i et længere interview med Avisen Danmarks politiske redaktør, Thomas Funding, onsdag aften.

Her satte statsministeren ord på, hvordan ansatte i staten og styrelserne har været under voldsomt pres, lige siden coronavirussen brød ud i Danmark tilbage i marts.

Noget, der ifølge Mette Frederiksen kan have spillet en rolle i de fejl, der blev begået i regeringens håndteringen af aflivningen af alle mink i Danmark.

- En departementschef fortalte mig, at han fik 65 opkald i lørdags. Altså i weekenden. Det er ikke uforståeligt, at fejl kan opstå, når folk har så travlt og har haft det siden foråret, siger Mette Frederiksen.

Forventer ingen forståelse fra minkavlerne

Statsministeren lagde i interviewet vægt på, at embedsmænd i både ministerier og myndigheder har knoklet på en måde, som de aldrig nogensinde har gjort før i Danmark.

Politisk redaktør på Avisen Danmark Thomas Funding spørger under interviewet statsministeren, om hun ikke netop med det in mente skulle have brugt mere tid på minkbeslutningen for at sikre sig, at embedsmændene havde god tid.

- Det er så åbenlys en fejl det her, at jeg ikke tror, at et døgn mere havde opklaret den. Det er noget, der simpelthen er faldet ned mellem to stole, siger hun.

Ansvaret for, at der er styr på embedsværket, påtager hun sig dog selv.

Mette Frederiksen appellerer dog til forståelse for det store arbejde embedsværket og statsansatte har lagt siden marts. Hun har dog fuld forståelse for, hvis minkavlerne ikke tager den appel til sig.

Besked om at aflive mink var ikke en ordre

Onsdag eftermiddag deltog både statsministeren og justitsminister Nick Hækkerup (S) ved en hasteforespørgselsdebat indkaldt af de borgerlige partier, som ville have statsministeren til at redegøre for sin rolle i minksagen.

Sådan lyder det fra justitsminister Nick Hækkerup (S), der nu er på talerstolen. Han mener, debatten kører af sporet, når der snakkes om grundlovsbrud.

Under debatten slog både statsministeren og justitsminister Nick Hækkerup (S) fast, at statsministeren ikke har brudt Grundloven.

- Der er ikke tale om grundlovsbrud. Der er ikke tale om lovbrud, sagde han.

Han forklarede, at regeringen ifølge ham slet ikke har givet en ordre, da de meldte beslutningen om at aflive alle mink ud på pressemødet.

Den udmelding skabte stor undren hos både oppositionspartierne og ikke mindst minkavlerne.