Lokale blev ikke taget med på råd, da mink blev gravet ned ved badesø: - Det er en helt forfærdelig katastrofe, der er i gang
Regeringen trodsede bekymrede beboere og kommunale forbehold med beslutningen om at skaffe millioner af døde mink af vejen.
Selv om både kommune og borgere var bekymrede ved udsigten til en massegrav med millioner af døde mink, var der ingen kommunikation fra de ansvarlige myndigheder.
Det siger H. C. Østerby, der er socialdemokratisk borgmester i Holstebro Kommune, til TV 2.
- Allerede for 16 dage tilbage var der demonstrationer i Nørre Felding, netop fordi man var bange for badevandet i Boutrup Sø. Men kommunen var ikke en del af det og det var meget lidt kommunikativt, siger Østerby, som altså er partifælle med den nyudnævnte fødevareminister Rasmus Prehn.
Latent bombe kan forurene i årene fremover
Ifølge H. C. Østerby er der tale om en "latent bombe" i form af de mange mink, som dels er begyndt at boble op mod jordens overflade på grund af gasser, dels vil begynde at opløses senere i forrådnelsesprocessen.
- Det kan give forurening i årene fremover, siger Holstebros borgmester.
Mandag reagerede fødevareminister Rasmus Prehn (S) på problemet i en pressemeddelelse med et forsøg på en håndsrækning.
- Det her skal løses hurtigst muligt, og derfor skal der straks handles på det. Det er en meget beklagelig situation, og det er vigtigt, at der findes den bedst mulige løsning hurtigt, så borgerne i området trygt kan regne med, at vandet i søen er rent, lød det fra ministeren.
Nedgravning er ulovlig
Ifølge Peter Pagh, som er professor i miljøret ved Københavns Universitet, er nedgravningen af mink ulovlig.
- Man kan ikke i miljøbeskyttelsesloven finde grundlag for at grave mink ned. Det kræver normalt miljøgodkendelse og forudgående miljøvurdering. Så skal man ophæve loven, eller også er der tale om lovbrud. Her er der tale om lovbrud, siger Peter Pagh til TV MidtVest.
De aflivede mink er gravet ned på et militært øvelsesterræn.
Da de i alt tre millioner mink blev gravet ned, fastsatte Miljøstyrelsen et afstandskrav til Boutrup Sø på 300 meter som et forsigtighedsprincip.
Det er dog ikke blevet overholdt alle steder.
På grund af striden om de nedgravede mink er miljøminister Lea Wermelin (S) indkaldt i samråd fredag klokken 10.
- Det er miljøministeren, som har lavet og lovliggjort den bekendtgørelse. Men myndighederne overholder ikke bekendtgørelsen ved at undlade at tage kontakt til kommunen, som har det miljømæssige ansvar på området, siger Thomas Danielsen fra Venstre.
Fødevarestyrelsen vil nu afstemme med Miljøstyrelsen, hvordan situationen ved Boutrup sø kan løses.
Andre muligheder end nedgravning
Et af løsningsforslagene indebærer, at der skal etableres drænrør, der sikrer, at den forurenede væske fra de døde mink opsamles og renses, så den ikke kommer i nærheden af søen.
Det er dog ikke en løsningsmodel, der for alvor beroliger Flemming Hedegaard, som bor i Nørre Felding ved det rekreative område nær Boutrup Sø.
- Vi er oprigtigt bekymrede for både grundvand og badevand. Der må være utroligt mange muligheder end at grave mink ned, men man har ikke villet lytte, siger Flemming Hedegaard til TV 2, som allerede 8. november trommede bekymrede medborgere sammen til en protest mod planerne om massegravene for den aflivede mink.
Blev advaret på alle mulige måder
Flemming Hedegaard peger på samtidig på, at man fra myndighedernes side end ikke har overholdt sikkerhedsprincippet med minimum 300 meters afstand til søen, men at man er helt nede på 200 meters afstand.
- Det virker i bund og grund som en form for panik. Det skulle ske hurtigst muligt og overstås. Men man blev advaret på alle mulige måder. Det er en helt forfærdelig katastrofe, der er i gang. Jeg kan kun se en vej og det er, at de mink skal op, men der er to en halv kilometer render, som skal tømmes.
Ifølge TV 2s oplysninger er det ikke første gang, døde mink presses op gennem jorden.
Thomas Kristensen, kommunikationschef hos Rigspolitiet, bekræfter, at Rigspolitiet tidligere i processen er stødt på problemet.
Der er ikke adgang for offentligheden til de omstridte minkmassegrave, som er indhegnede for at imødegå eventuel smittefare fra minkenes pels.