Coronavirus

Virolog: Vi skal være bekymrede for situationen på Vestegnen

Kontakttallet er faldet fra 1,1 til 1,0, skriver sundhedsministeren på Twitter tirsdag.

Det seneste døgn er 1367 personer registreret smittet med coronavirus. Det er det næsthøjeste antal registreret smittede på et døgn.

Det viser tal fra Statens Serum Institut (SSI).

Antallet af indlagte er faldet med seks til 255 personer. 40 modtager intensiv behandling, og 23 er lagt i respirator. Mandag var tallet 1169 nye smittede. Der er derfor 207 flere smittede tirsdag.

Otte personer er døde med coronavirus det seneste døgn.

Astrid Iversen er professor i virologi og immunologi på Oxford University, og hun ser med dagens tal tre forskellige epidemiologiske mønstre i Danmark, man bør fokusere på.

- Vi ser en positiv udvikling i Nordjylland, bekymrende tal fra Københavns Vestegn og et meget stabilt niveau i resten af landet, siger hun.

Kommunerne på Vestegnen har meget høje tal

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) skriver på Twitter, at kontakttallet er faldet. Sidste uge meldte han ud, at det lå på 1,1, men han oplyser, at denne uge er det på 1,0.

Kontakttallet er en beregning af, hvor mange personer en smittet person giver virussen videre til. Hvis kontakttallet er over 1,0, er epidemien derfor stigende. Hvis det er under 1,0, er den aftagende.

Her skal man dog have for øje, at kontakttallet er et gennemsnit for hele landet, og det kan ifølge Astrid Iversen være misvisende.

- Det er positivt at kontakttallet er faldende, men når nu vi ser positive tal i Nordjylland, så forholder det sig jo ikke således i København, tværtimod. Vi ser en stor smittestigning i kommunerne på Københavns Vestegn, siger hun.

Problemet i de kommuner er ifølge virologen, at der bor rigtig mange mennesker, og det øger risikoen for smittespredning.

- Normalt vil en ud af ti vil være super smitsom. Så når smitten øges i et område, kommer der større risiko for superspredningsbegivenheder. På Vestegnen er positivprocenten i nogle områder helt oppe på 15-20 procent, og det er en stor stigning, siger hun.

Positivprocenten er den procentvise andel af positive testprøver. I den resterende del af landet er det tal 1-2 procent.

Reglerne for smitteopsporing ændres

Tirsdag kom det frem, at Sundhedsmyndighederne udvider reglerne for, hvornår man er "nær kontakt" til en person smittet med coronavirus.

Fremover bliver man også defineret som nær kontakt, hvis man har opholdt sig inden for to meter i mere end 15 minutter med en person, der er smittet med coronavirus.

Det gælder i situationer, hvor der synges, tales højt eller råbes, eller hvis man har opholdt sig i et lukket rum uden udluftning eller med dårlig ventilation.

- Vi kan kontrollere virussen

Astrid Iversen ser meget positivt på udviklingen i Nordjylland. Hun mener, at de seneste to uger viser, at når der bliver sat skarpe restriktioner i en periode, så virker det.

- Man kan se, at på blot halvanden uge er antallet af smittede faldet ikke blot til niveauet før minksmitten, men faktisk endnu lavere end det, siger hun.

Når man fjerner smittekilden, øger testkapaciteten, tester alle og stopper smittekæder, kan man ifølge virologen få positivprocenten helt ned på 0,2 nogen steder.

- Det er en enorm forbedring af situationen, og det viser meget tydeligt, at vi selv har kontrol over, hvordan den her virus spreder sig. To uger med en ekstra indsats kan gøre rigtig meget.