Coronavirus

Sundhedsstyrelsen ændrer regler for smitteopsporing

I et forsøg på at mindske smittespredning udvider Sundhedsstyrelsen definitionen på at være en nær kontakt.

Sundhedsmyndighederne udvider nu reglerne for, hvornår man er "nær kontakt" til en person smittet med coronavirus.

Det oplyser Sundhedsstyrelsen i en pressemeddelelse.

Fremover bliver man også defineret som nær kontakt, hvis man har opholdt sig inden for to meter i mere end 15 minutter med en person, der er smittet med coronavirus.

Det gælder i situationer, hvor der synges, tales højt eller råbes, eller hvis man har opholdt sig i et lukket rum uden udluftning eller med dårlig ventilation.

- Når man er nær kontakt, er det meget vigtigt, at man går i selvisolation med det samme, fordi der er en øget risiko for, at man er smittet, og det er afgørende for os alle, at man undgår at sprede smitten til andre, siger vicedirektør i Sundhedsstyrelsen, Hele Probst.

De opdaterede retningslinjer beskriver også, at personer, der kortvarigt har været tæt på en smittet - uden at være nær kontakt til den smittede - skal få foretaget en screeningstest:

- Det kan være i en situation, hvor man sidder på et kontor sammen eller har siddet i et mødelokale. Det anbefaler vi, for at undgå at der er smitte, som vi ikke opdager, udtaler Helene Probst.

TV 2 har prøvet at få en uddybende kommentar fra styrelsen. Det er indtil videre ikke lykkedes.

Nye retningslinjer for smitteopsporing

Du er nær kontakt, hvis du har været tæt på en smittet person i en af følgende perioder:

  • En smittet person med symptomer: Fra 48 timer før personens symptomer startede og indtil 48 timer efter, at personens symptomer stoppede
  • Smittet person uden symptomer: Fra 48 timer før personen fik taget testen og til syv dage efter

Samtidigt skal du opfylde mindst et af følgende:

  • Man bor sammen med en smittet person
  • Man har haft direkte fysisk kontakt med en smittet person - ved fx kram
  • Man har haft direkte kontakt til sekreter fra en smittet person – eksempelvis fra hoste eller nys

Kilde: Sundhedsstyrelsen

Kritik fra WHO

I weekenden kunne Dale Fisher, der er formand for Verdenssundhedsorganisationen WHO's komité for koordination ved globale sygdomsudbrud, tørt konstatere, at Danmarks smitteopsporing fejlede.

Før Sundhedsstyrelsens rettelser til reglerne var det nemlig sådan, at man i høj grad selv skal tage kontakt til sine nærmeste kontakter, hvis man er konstateret smittet.

- Det danske system virker ikke, når kontaktopsporingen handler om, at myndighederne får andre til at gøre arbejdet for sig. Når folk bliver trætte, så ender de med at sprede virussen i stedet for at gå i karantæne, sagde han ifølge Politiken.

En opgørelse fra Styrelsen for Patientsikkerhed viser, at der i oktober var færre end tre nære kontakter, som taler med myndighederne, når en person i dag testes positiv.

Den smittede selv informerer i gennemsnit to kontakter om karantæne og test. Styrelsen selv opsporer mindre end én nær kontakt per smittet, viser opgørelsen.

Det er medarbejdere fra politiet, Styrelsen for Patientsikkerhed, Forsvaret, Hjemmeværnet og Beredskabsstyrelsen, der sammen med eksterne vikarer udfører arbejdet med smitteopsporing.

Hvis man er smittet, skal man kontakte coronaopsporingen på telefon 32 32 05 11.