Coronavirus

Stadig ingen klar vaccinestrategi fra regeringen efter møde med sundhedsministeren

Danskerne kan forvente at blive vaccineret i de hvide testtelte rundtom i landet, lyder det fra sundhedsminister Magnus Heunicke.

Imens alle Danmarks nabolande har enten en hel eller delvis vaccinestrategi på plads, har de danske myndigheder stadig ikke fremlagt deres bud på en strategi.

Det møder kritik fra fagorganisationer samt oppositionen på Christiansborg. Tirsdag eftermiddag fik partierne heller ikke en konkret plan fra sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S), da de var samlet ved et 45 minutter langt orienteringsmøde i den såkaldte covid-19-følgegruppe i Sundhedsministeriet.

- Det der bekymrer mig er, at der kan komme en godkendt vaccine allerede i december, og der er ikke meldt nogen klare retningslinjer eller plan ud fra regeringens side endnu. Jeg har sagt til sundhedsministeren, at der er en berettiget forventning i befolkningen om at fremlægge en plan for, hvem der skal vaccineres først og hvordan man bygger infrastrukturen op for at få vaccinen ud over rampen, siger Venstres sundhedsordfører Martin Geertsen til TV 2.

På mødet tog partierne ifølge TV 2s oplysninger hul på drøftelser om Danmarks vaccinestrategi, men der blev ikke fremlagt en konkret plan for, hvordan den danske vaccineindsats skal se ud.

Vaccine i testtelte

Dog siger Magnus Heunicke til DR Nyheder, at danskerne kan se frem til at blive vaccineret mod coronavirus i de samme hvide telte, som i øjeblikket bliver brugt til at teste danskerne mod virussen.

- Det bliver setuppet, som vi kender fra Testcenter Danmark. Altså et centralt styret system, der er i hele landet. Hvor vi i dag tester danskerne, men i den sammenhæng kan vi så også vaccinere danskerne, siger ministeren.

Heunicke tilføjer, at han forventer, Danmark vil modtage de første vacciner i mindre portioner.

- Vi må gå ud fra, at det sandsynlige scenarie er, at der kan komme 50.000 eller 100.000 i den første runde. Så kan der gå nogle uger, før de næste kommer. Det skal vi have et setup for, siger sundhedsministeren til DR Nyheder.

Bekymret fagorganisation

Til TV 2 siger Socialdemokratiets sundhedsordfører Rasmus Horn Langhoff efter tirsdagens møde, at regeringen forventes at have en plan klar inden for relativt kort tid.

Det er Sundhedsstyrelsen, der er ansvarlig for at udarbejde et fagligt oplæg til regeringen.

TV 2 har kontaktet Sundhedsstyrelsen med henblik på at få klarlagt, hvor langt de er med udarbejdelsen af det faglige oplæg. Styrelsen ønsker tirsdag formiddag ikke at stille op til interview.

I fagforeningen FOA er sektorformand for social- og sundhedsområdet, Torben Klitmøller Hollmann, bekymret for, at udsatte borgere i hjemmeplejen kan blive glemt, fordi - som han siger - ”strategien bliver lavet i sidste øjeblik”.

- Lige på dette område ville det ikke gøre noget, hvis regeringen og sundhedsmyndighederne var forud med en plan. Det er stærkt bekymrende, hvis strategien falder på plads i sidste øjeblik, siger han til TV 2.

Omkring 20 lande i Europa har ifølge Berlingske fremlagt en hel eller delvis vaccinestrategi.

Vores nabolandes vaccinestrategi

 1. Sverige

  I Sverige planlægger man først at vaccinere borgere i risikogrupper, hvorefter ansatte i sundhedsvæsenet vil blive prioriteret. I foråret vil man begynde at kunne vaccinere borgere uden for risikogrupperne.  

 2. Norge

  Den norske regering præsenterede 15. november en rapport med en detaljeret plan for distribution af vacciner samt prioritering af forskellige samfundsgrupper. Her lægges der op til først at vaccinere de borgere, der er i størst risiko for at blive smittet samt sundhedspersonale. 

 3. Tyskland

  I nabolandet mod syd forventer man allerede at kunne vaccinere fra midten af december, lød det forleden fra sundhedsminister Jens Spahn.

  Her har man i længere tid arbejdet på en plan, hvor man fra et centralt lager deler vacciner til såkaldte vaccinecentre i de enkelte delstater. 

Styrelse sat til at lave oplæg

Til avisen giver Sundhedsministeriet i et skriftligt svar en kortfattet status på, hvor Danmark står med strategiarbejdet:

- Sundhedsstyrelsen er ved at lave et fagligt oplæg til politisk beslutning om en plan for vaccination mod covid-19. I det arbejde indhenter Sundhedsstyrelsen rådgivning fra Lægemiddelstyrelsen og Statens Serum Institut samt en række andre aktører. Det er regeringen, der beslutter den endelige vaccinationsplan. Der arbejdes intenst på sagen, så planen kan være klar til udrulning, når de første vacciner er godkendt og klar.

Ministeriet understreger i det skriftlige svar, at det ikke er muligt at fastsætte, hvilke grupper som først skal tilbydes vaccinen, da det kræver flere data om de vacciner, som Danmark modtager.

- Det gælder data for hvilke målgrupper, vaccinerne helt præcist godkendes til, antallet af vacciner, der modtages hvornår, lyder det fra ministeriet.

I sidste uge skrev direktør Søren Brostrøm i et tweet, at folk i risikogrupper kan forventes at blive vaccineret først.