Ny kampagne fra Sundhedsstyrelsen: Brostrøm dukker op, når du mindst venter det

Sundhedsstyrelsen har udgivet en ny kampagne for at få danskerne godt og sikkert igennem en hverdag præget af corona.

- Når man bruger humor til at kommunikere om et meget alvorligt emne, kan det nemt gå galt. I dette tilfælde fungerer det helt efter hensigten.

Sådan lyder dommen over Sundhedsstyrelsens nye coronakampagne fra stifter af Reklamelinjen, Kaare Grundtvig.

Mandag udkom Sundhedsstyrelsen med kampagnen ’Vi kan godt’, som har til formål at få danskerne og særligt de unge til at huske at følge myndighedernes retningslinjer. Kampagnen er lavet i samarbejde med kommunikationsbureauet Advice.

Den består af i alt fem korte film. Én film rettet mod den brede befolkning og fire korte film, der skal ramme en yngre målgruppe.

- Den vinder enormt meget på at være højaktuel for os alle. Dermed adskiller den sig fra en klassisk oplysningskampagne om eksempelvis rygning eller druk, siger Kaare Grundtvig.

Kampagnen har to spor, og ifølge eksperten fungerer det ene markant bedre end det andet.

Et humoristisk minefelt

Humor er et gennemgående element i de to spor, og det er ikke uden risiko.

- Humor i kampagner om så alvorlige emner er en balancegang og et potentielt minefelt, som Sundhedsstyrelsen er lykkedes med at navigere i, siger Kaare Grundtvig.

Filmene skiller sig markant ud fra de mere klassiske ’blå’ oplysningsfilm, man er vant til at se fra Sundhedsstyrelsen.

Direktør, Søren Brostrøm, optræder som en gennemgående rød tråd i de fire kampagnefilm rettet mod den yngre målgruppe.

- De unge mennesker kan relatere til Søren Brostrøm. Med intet andet end et løftet øjenbryn lykkedes man med at formidle ’den løftede pegefinger’ uden at skubbe målgruppen fra sig. Det er stærkt.

I Tyskland er der et eksempel på en lignende kampagne, der ifølge Kaare Grundtvig er gået langt mere til kanten. Her drages der paralleler mellem coronavirus og Anden Verdenskrig.

- Det er ret vildt, at de tør. De gør det jo for at fortælle, at så slemt er det altså heller ikke. Men tænk, hvad de gamle har været igennem, siger Kaare Grundtvig.

Knap så stor effekt hos 'de voksne'

Videoen rettet mod den brede befolkning bliver ifølge Kaare Grundtvig for lang i spyttet.

- De voksne er i bred forstand enige om, at vi skal tage restriktionerne alvorligt. Med et minuts varighed bliver videoen heller ikke så vedkommende som de andre, siger han.

Videoen kommer omkring alle de ting, vi skal huske på én gang.

I kampagnefilmene rettet mod de unge, er der en tematik per video.

- De unge er i en større indre konflikt end de voksne. De vil kunne se sig selv i hver af de her fire dilemmaer, og derfor fungerer de langt bedre, mener Kaare Grundtvig.

Viralt hit

Kampagnen er allerede populær på sociale medier, hvor den bliver delt og kommenteret.

Kampagnen, der kommer til at køre både på tv, radio og sociale medier, har gode muligheder for at lykkes. Det mener Kaare Grundtvig.

- Om det lykkes at få alle til at tage restriktionerne alvorligt, kan jeg være i tvivl om. Men kampagnen har gode chancer for at nå langt ud, fordi vi alle er påvirket af den her pandemi.