Mink begravet for tæt på sø - skal løses 'hurtigst muligt'
Fødevarestyrelsen og Miljøstyrelsen arbejder på forskellige løsninger for at løse problemet.
Der er gravet render til aflivede mink for tæt på Boutrup Sø ved et militært øvelsesområde i Holstebro. Det skriver Miljø- og Fødevareministeriet i en pressemeddelelse.
Myndighederne frygter, at søen risikerer at blive forurenet.
- Det her skal løses hurtigst muligt, og derfor skal der straks handles på det. Det er en meget beklagelig situation, og det er vigtigt, at der findes den bedst mulige løsning hurtigt, så borgerne i området trygt kan regne med, at vandet i søen er rent, siger den nyudnævnte fødevareminister Rasmus Prehn (S).
Tidligere har flere hundrede borgere fra området demonstreret mod massegravene nær den lokale badesø Boutrup Sø ved Nørre Felding I Holstebro, hvor render er blevet fyldt med cirka tre millioner døde mink.
Folketingsmedlem for Venstre Thomas Danielsen vil udspørge miljøminister Lea Wermelin (S) om sagen i et samråd fredag klokken 10.00. Det skriver han på Twitter.
Forsigtighedshensyn på 300 meter
Miljøstyrelsen fastsatte i forbindelse med nedgravningen af mink i området et afstandskrav til søen på 300 meter. Det var et forsigtighedshensyn.
Nu viser det sig, at dele af nedgravningen ligger under 200 meter fra søen.
Fødevarestyrelsen vil nu afstemme med Miljøstyrelsen, hvordan situationen skal løses. Et af løsningsforslagene går på, om der skal etableres drænrør, der sikrer, at den forurenede væske opsamles og renses, så den ikke kommer i nærheden af søen.
- Det er vigtigt at understrege, at det her ikke spreder coronasmitten. Det, vi skal sikre, er, at søen ikke bliver forurenet med blandt andet kvælstof og fosfor, og det er der en række forskellige løsninger på. I den forbindelse har vi bedt Miljøstyrelsen bidrage i vurderingen af eventuelle risici for vandkvaliteten i søen, siger Fødevarestyrelsens direktør, Nikolaj Veje.
Begravede mink stiger til overfladen
Fødevarestyrelsen oplyser ligeledes, at der opleves problemer med døde mink, der presses op gennem jorden, de er begravet i.
For at undgå eventuelle problemer for dyr og mennesker vil området være bemandet 24 timer i døgnet, indtil der er opsat hegn rundt om arealet, står det i pressemeddelelsen.
Den Nationale Operative Stab, som har koordineret minknedgravningerne, er opmærksom på udfordringerne, og der sørges løbende for tildækning af de døde mink.
Kan udgøre smitterisiko
Faktisk er det ikke første gang, det er sket, at døde mink presses op gennem jorden.
TV 2 har tidligere været i kontakt med Thomas Kristensen, kommunikationschef hos Rigspolitiet, og han bekræfter, at Rigspolitiet tidligere i processen er stødt på problemet.
De har forsøgt at imødekomme det ved at dække minkgravene med mere jord.
Gravene vil også blive hegnet ind, for minkene udgør en smitterisiko, idet der kan sidde bakterier i dyrenes pels.