Samfund

Forsvarsminister: Ikke i orden hvis der bedrives ulovlig spionage mod Danmark

Trine Bramsen vil ikke kommentere aktuel sag om mulig amerikansk spionage mod danske ministerier og virksomheder.

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) g√łr i et samr√•d i Folketingets Forsvarsudvalg tirsdag morgen det klart, at hun ikke vil kommentere sagen om mulig amerikansk spionage mod Danmark.

Hun er indkaldt til samr√•det af Enhedslisten, og hvis partiets forsvarsordf√łrer, Eva Flyvholm (EL), forventede at blive klogere, blev hun hurtigt skuffet.

- Jeg og regeringen g√•r ikke ind i spekulationer. Jeg vil ogs√• n√¶vne, at konkrete forhold p√• efterretningsomr√•det h√łrer til i det relevante folketingsudvalg. Og det er ikke dette udvalg. Det er de spilleregler, vi har aftalt, siger Bramsen.

Samr√•det er indkaldt, efter at DR kunne beskrive, hvordan et hemmeligt samarbejde mellem USA og Danmarks dataoverv√•gning er blevet brugt mod Danmark i forbindelse med Danmarks k√łb af kampfly.

Her endte Danmark med at bestille amerikanske fly.

M√łdeindkalder er bekymret for biksen

If√łlge DR's oplysninger har den amerikanske efterretningstjeneste, NSA, s√łgt i oplysninger hos blandt andet Finansministeriet og Udenrigsministeriet samt forsvarsvirksomheden Terma.

Det skete gennem et omstridt samarbejde med Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) om taping af danske datakabler.

Flyvholm mener ikke, at ministeren helt kan undlade at forholde sig til emnet.

- Tak for besvarelsen, men helt √¶rlig, det er jo ikke meget svar. Jeg er helt indforst√•et med, at der er ting, man ikke kan kommentere, men at komme med en fuldst√¶ndig principiel tilkendegivelse af, om det er i orden, hvis amerikanerne har bedrevet industrispionage for egen √łkonomisk vinding mod Danmark og danske virksomheder, mod Forsvarsministeriet, Finansministeriet, Udenrigsministeriet. Er det i orden, hvis de har gjort det? Det synes jeg, ville v√¶re rigtig rart at f√• en helt principiel afklaring p√•.

- Det burde ligge lige til h√łjrebenet at sige: Nej, det er faktisk ikke okay, hvis andre lande bedriver ulovlig industrispionage mod os, og at det skal Forsvarets Efterretningstjeneste selvf√łlgelig heller ikke bist√• med. Det, t√¶nker jeg, at man godt kan svare p√•, uden at det inkriminerede nogen. Det burde v√¶re oplagt, at man kan sige nej til det. Det vil jeg faktisk bare h√łre forsvarsministeren sige, for ellers er jeg lidt bekymret for, hvordan biksen k√łrer i det hele taget, siger Flyvholm.

Efterf√łlgende svarer Bramsen:

- Jeg er enig med Eva Flyvholm i, at det er meget begrænset, hvad jeg kan sige. Det er lidt besynderligt at skulle undskylde det, men det er fordi, at det er forhold af fortrolig karakter, som omhandler sagen. Lægger vi sagen helt væk, så kan jeg sige, at det ikke er i orden, hvis der er nogen, som bedriver ulovlig spionage mod Danmark. Det er et generelt svar. Det er vigtigt for mig at understrege, at det er et helt generelt helikoptersvar.

Kommission er i gang

Den mulige spionage skulle være blevet rapporteret til FE allerede i 2015 af en whistleblower.

Ingen ved dog, om der blev fulgt op på informationen.

Tidligere i år kom Tilsynet med Efterretningstjenester med en hård kritik af FE baseret på en eller flere whistleblowere.

En kommission er i gang med at lave en rapport, der bliver fremlagt for en særlig gruppe i Folketinget grundet den hemmelige karakter af sagen.

Tilsynet med Efterretningstjenester beskrev ikke direkte samarbejdet med USA i sin rapport.

Eksforsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) har i flere interviews tidligere bekr√¶ftet det tophemmelige samarbejde med USA. Det gjorde Claus Hjort Frederiksen, fordi han mente, at det var tilsynets offentligg√łrelse - og ministerens h√•ndtering - af kritikken og ikke de p√•pegede ulovligheder, der er problemet.