Coronavirus

Danskere skal vaccineres i testtelte, siger Heunicke

Det er fornuftigt med en central vaccinationsløsning i de hvide telte, lyder det fra professor. Lægeforeningen er derimod kritisk.

Når der kommer en vaccine mod coronavirus, skal udsatte danskere i risikogrupperne samt sundhedspersonale i første omgang forbi et hvidt testcenter for at blive vaccineret.

Sådan lyder det nu fra sundhedsminister Magnus Heunicke (S) efter en dag med kritik fra flere parter over en manglende dansk vaccinestrategi.

- Vi vil ikke risikere, at doser går til spilde, da vi vil have vaccineret så mange som muligt, så hurtigt som muligt. Frivilligt og gratis for den enkelte borger. Derfor vil vi have central styring, og vaccinationerne kommer derfor til at foregå gennem Testcenter Danmark i regionerne, siger sundhedsministeren til TV 2.

Indtil videre forbindes de hvide telte mest af alt med at få foretaget en coronaprøve, men det vil altså ændre sig, når en vaccine bliver godkendt til brug i EU og Danmark.

Magnus Heunicke har tirsdag siddet for bordenden ved et 45 minutter langt orienteringsmøde med Folketingets sundhedsordførere, hvor de blev opdateret om Danmarks kommende strategi. Ministeren kunne ikke komme med en færdigbrygget plan.

Men han vurderer dog over for TV 2, at Danmark i første omgang får mellem 50.000 og 100.000 vacciner.

- Og så vil vi modtage flere et par uger efter. Nogle af vaccinerne skal opbevares under særlige forhold. Dem har vi også købt ind til, og det er vi klar til at eksekvere på, forsikrer sundhedsministeren.

Kritik fra Lægeforeningen

Ifølge Jan Pravsgaard, der er professor ved Institut for Immunologi og Mikrobiologi på Københavns Universitet, giver det god mening at centralisere vaccinationerne i de hvide testtelte.

- Når man gør vaccinerne klar, gælder hver ampul for 10 mennesker. Så man vil gerne sikre sig, at der faktisk står 10 mennesker klar, så vi ikke spilder en masse af de ampuller, vi køber hjem, siger han til TV 2.

Han understreger, at det vigtigste er at have en god infrastruktur på plads:

- Så vi kan opbevare vaccinerne koldt og få dem transporteret ud til teltene. Og så skal man have en eller anden form for bookingsystem, så de rigtige folk kommer på de rigtige tidspunkter.

Lægeforeningen er derimod skeptisk over for planen.

- Det er rigtig godt at komme hurtigt fra start med covid-19-vaccinationerne, men det er vigtigere, at det bliver gjort rigtigt og trygt for borgerne. Derfor skal det være egen læge, der vaccinerer – ikke testcentrene, siger formand for Lægeforeningen, Camilla Noelle Rathcke, i en mailkommentar til Ritzau.

- De praktiserende læger kender patienterne, ikke mindst dem i risikogruppen, og de kan bedre tage hånd om vejledning og vaccination, så det er trygt for patienterne. Desuden skal der være en læge til stede for at kunne klare eventuelle umiddelbare allergiske reaktioner, patienterne måtte få ved vaccinationen. Det er der ikke i testcentrene, siger hun videre.

KOL-patient venter på vaccine

I Herlev sidder den 75-årige pensionist Per Nilsson og venter på en vaccine. Han har KOL, og hans lungefunktion er nedsat med 55 procent, så han håber, at han er en af de første patienter, som kan blive vaccineret.

- Det er jo det, som jeg hele tiden har gået og drømt om, at nu må den altså snart være der. Det vil give mig en frihed, som jeg ikke har i dag, siger han til TV 2.

Han er stærkt utilfreds med, at regeringen endnu ikke har fremlagt en færdig strategi.

- Jeg synes faktisk, at det er for ringe, at vi ikke har en plan for, hvad vi gør, når vaccinen er klar. Det er vigtigt, at politikerne kan droppe mudderkastningen og blive enige, når vi står i så alvorlig en sundhedskrise, som vi gør.

Sundhedsminister Magnus Heunicke forsikrer om, at regeringen vil fremlægge den endelige strategi, når Sundhedsstyrelsen er færdig med at mødes med uafhængige eksperter, som i øjeblikket giver deres input til, hvordan udrulningen af vaccinationer bedst kan forløbe.

TV 2 har kontaktet Sundhedsstyrelsen med henblik på at få klarlagt, hvor langt de er med udarbejdelsen af det faglige oplæg. Styrelsen ønsker ikke at stille op til interview.