Beboere og politikere er rystede over minkgrave: - Det har jo lignet et besat område
Aflivede mink kommer op af jorden igen og er blevet begravet for tæt på badesø. Det er "pinligt" og "dybt beklageligt", siger minister.
I Nørre Felding i Holstebro kommune er beboere rystede over forløbet, hvor millioner af døde mink er blevet lagt i massegrave i et naturområde.
Det fortæller Leif Brøgger, der er formand for Nr. Felding Borgerforening og desuden byrådsmedlem for Venstre i Holstebro.
Ifølge formanden for borgerforeningen blev massegravene ”etableret i nattens mulm og mørke”, uden at hverken kommunen, borgerforeningen eller de enkelte borgere blev orienteret.
- Vi har egentlig bare stået og kunnet se lysskæret fra gravpladsen i stanken af alle de lastbiltransporter med døde minkkadavere. Vi har følt det som en mavepuster til vores demokratiske værdisæt herude, siger han til TV 2.
Lignet et besat område
Tidligere har flere hundrede borgere fra området demonstreret mod massegravene nær den lokale badesø Boutrup Sø, hvor render er blevet fyldt med cirka tre millioner døde mink.
Nu har det vist sig, at de aflivede mink er blevet gravet ned for tæt på badesøen med risiko for forurening.
Oveni er der opstået problemer med, at minkene bliver presset op af jorden igen, fordi de kan udvide sig, når de går i forrådnelse.
Forløbet har ifølge Leif Brøgger givet beboerne en opfattelse af, at myndighederne ikke har styr på, hvad de har sat i gang. Og tilbage står de lokale ifølge ham med en følelse af magtesløshed.
- Det har jo lignet et besat område, oplyst af kæmpe projektører og med mænd, der gik rundt i rumdragter, bevogtet af militær og politi. Så det er jo helt ved siden af, hvad vi normalt oplever herude, siger han.
Losseplads for statens dårlige beslutninger
Leif Brøgger håber nu, at minkene bliver gravet op, så hurtigt som man kan nå at bortskaffe dem.
- Vi synes grundlæggende, det er helt forkert at bruge naturen som losseplads for statens og myndighedernes dårlige beslutninger. Så vi synes jo, at skadevolder skal betale for, at vi får vores natur tilbage, siger han.
Det samme mener en af de lokale beboere, Per E. Østergaard, der også er medlem af borgerforeningen.
- Hvis man har lavet en fejl, så ved vi her i Vestjylland, at så må man udbedre den fejl. Og det er en fejl at smide 2,5 kilometer døde mink ned i noget sandjord lige op ad et fredet naturområde, siger han til TV Midtvest.
Minister: Pinligt og dybt beklageligt
I forbindelse med nedgravningen af minkene i naturområdet nær Holstebro fastsatte Miljøstyrelsen et afstandskrav til Boutrup Sø på 300 meter.
Men det har nu vist sig, at dele af nedgravningen ligger under 200 meter fra søen.
Derfor er Fødevarestyrelsen i samarbejde med Miljøstyrelsen gået i gang med at finde andre løsninger.
Fødevareminister Rasmus Prehn kalder sagen for ”pinlig” og understreger, at problemet skal løses ”hurtigst muligt”.
- Jeg kan godt forstå, at borgerne tænker: ”Hvad har de gang i?” Det er dybt beklageligt, og det her er en ommer. Der skal strammes op, og der skal læres af de fejl her, siger han til TV 2.
Minister i samråd
Hos Venstre på Christiansborg har man længe været kritiske over for nedgravningen af mink ved Boutrup Sø Nørre Felding og i Karup, hvor aflivede mink er gravet ned tæt ved drikkevand. Det siger medlem af Miljø- og Fødevareudvalget for Venstre Thomas Danielsen.
Derfor har han kaldt miljøminister Lea Wermelin i samråd fredag klokken 10, blandt andet for at spørge ind til de miljømæssige konsekvenser af at grave minkene med og få svar på, hvorfor regeringen ikke har brugt alternative løsninger.
- Venstre har været meget proaktiv i forhold til at finde en alternativ løsning, men regeringen har på intet tidspunkt været lydhør, derfor har vi bedt om det her samråd på fredag, siger Thomas Danielsen til TV 2.